De meest gekende manier om met de boot naar Zweden te reizen, is de Stena Line ferry vanuit Kiel naar Göteborg. Van Kiel maak je in één keer de overtocht naar Zweden. Maar er zijn ook andere veerboten. Hieronder vind je meer info over de verschillende veerdiensten en de beschikbaarheid.
Vanuit Travemünde vaar je in 7 uur met de comfortabele combiveerboten Nils Dacke en Robin Hood of met de Jumboschepen Nils Holgersson en Peter Pan naar Trelleborg. TT-Line verzorgt dagelijks 4 afvaarten in beide richtingen. Meer informatie en reserveringen: DirectFerries.nl of TT-Line.
De goedkoopste route is om vanuit Frederikshaven in Denemarken de ferry naar Goteborg te nemen. Groteborg is de op één na grootste stad van Zweden en ligt op een kleine vijf uur rijden van de Zweedse hoofdstad.
Een enkele overtocht kost 98 euro. De ferry vertrekt de hele dag door elk half uur vanaf Puttgarden en doet er 45 minuten over om Rødby te bereiken.
De meeste mensen kiezen voor de route via Duitsland en Denemarken met een veerovertocht Puttgarden - Rødby in combinatie met een eventuele tweede overtocht Helsingør - Helsingborg of de Öresundbrug naar Malmö. De afstand tussen Utrecht en Malmö is 800 kilometer (via Puttgarden - Rødby en Öresundbrug).
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
De Stena Germanica en de Stena Scandinavica Superferries varen naar Göteborg en Kiel met een oversteektijd van 14 uur. Reis in stijl en profiteer van een keuze uit zowel dag- als nachtcruises. Je zult genieten van elk moment aan boord.
Verbanddoos en brandblusser - Geadviseerd wordt om een verbanddoos en een brandblusser mee te nemen. Sleepkabel en startkabels - Geadviseerd wordt om een sleepkabel en startkabels mee te nemen. Reservelampen - Ook wordt geadviseerd om reservelampen mee te nemen.
Je kunt vanuit Nederland op verschillende manieren met de auto naar Zweden rijden. Je rijdt altijd via Duitsland. Via Duitsland kun je over land via Denemarken naar Zweden rijden door bij Kopenhagen de Öresundbrug (Sontbrug) naar Malmö in Zweden te pakken.
Geen vignet voor Zweden
Je hebt dus niet, zoals in bijvoorbeeld Tsjechië en Slovenië, een vignet nodig voor de snelwegen in Zweden. Je hoeft van tevoren niets te doen en het wijst zich allemaal vanzelf.
Hoeveel kost de overtocht van Kiel naar Goteborg? De prijs van de ferry overtocht van Kiel naar Goteborg kan per seizoen verschillen. De gemiddelde prijs van een overtocht van Kiel naar Goteborg is 532 €.
De TT Line veerdienst gaat tot 11 keer per week met een vaartijd van ongeveer 5 uur 45 minuten Terwijl de veerdienst van Stena Line vertrekt tot 3 keer per dag en duurt 6 uur. Dus dat is een totaal van 32 overtochten per week op de Rostock Trelleborg route tussen Duitsland en Zweden.
Hoe lang is het varen naar Zweden? De snelste ferry brengt je in 20 minuten van Denemarken naar Zweden. Veel boten die uit Duitsland vertrekken doen er ongeveer 6 tot 9 uur over. De langste overtochten, die je naar Stockholm of Göteborg brengen, duren 18 en ongeveer 15 uur.
Vanaf april 2022 is er zelfs een rechtstreekse verbinding vanuit Nederland naar Noorwegen! De nieuwe ferrymaatschappij Holland Norway Lines onderhoudt een wekelijkse verbinding tussen Eemshaven en Kristiansand. De ferry overtocht Noorwegen met Holland Norway Lines zijn te boeken bij Norske Noorwegen Reizen!
Afstand van België naar Zweden
De kortste afstand (vogelvlucht) tussen België en Zweden is 1.404,13 km. De kortste route tussen België en Zweden is 1.788,70 km volgens de routeplanner. De rijtijd is ongeveer 22h 34min.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promille. Sporen van drugs in het bloed zijn niet toegestaan.
Overschrijding van 11 tot 15 km/h: vanaf SEK 2.000. Overschrijding van 16 tot 20 km/h: vanaf SEK 2.400. Overschrijding van 21 tot 25 km/h: vanaf SEK 2.800. Overschrijding van 26 tot 30 km/h: vanaf SEK 3.200.
In Zweden is een fietshelm verplicht voor iedereen tot 15 jaar. Daarna wordt het wel geadviseerd. Dat de Zweden een fietshelm wel serieus nemen, blijkt uit het feit dat de fietsairbag een Zweedse uitvinding is.
Stena Line boten
Het gaat om Ropax boten die zo'n 1200 passagiers kunnen vervoeren en een snelheid kunnen bereiken van 22 knopen. Beide boten hebben 540 hutten en kunnen 230 auto's vervoeren.
Inchecken voor voetpassagiers, inclusief Trein & Overtocht-passagiers, gaat 1 uur en 45 minuten voor vertrek open en sluit 45 minuten voor vertrek. Het inchecken voor de afvaart van 10.30 uur is vanaf 08.00 uur geopend voor voertuigen en voetpassagiers en sluit om 09.30 uur.
De ferry van Scandlines (vanaf € 33 enkele reis voor een gewone auto) heeft zo'n 45 min nodig voor de overtocht. De route via Odense duurt ongeveer een half uur langer dan via de Scandlines-ferry, hierbij is een gemiddelde wachttijd van 30 minuten bij de ferry meegenomen in de berekening.
Enkele gemeenten erkennen de euro als officieel betaalmiddel; daarbuiten wordt de euro vooral geaccepteerd in toeristische gebieden. Invoering van de euro laat op zich wachten, Zweden tracht al jarenlang onder zijn verplichting uit te komen.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.