Het aanplanten van bomen die voedsel voor bijen leveren, de zogenaamde drachtbomen, is daarmee ook populair én noodzakelijk geworden. Een paar zeer goede soorten zijn, in volgorde van bloeitijd: de wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en de linde.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel.
Kijk bijvoorbeeld eens uit naar marjolein (Origanum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattekruid (Nepeta), rode zonnehoed (Echinacea), koninginnenkruid (Eupatorium), guldenroede (Solidago) en het zeepkruid (Saponaria officinalis).
Het aanplanten van bomen die voedsel voor bijen leveren, de zogenaamde drachtbomen, is daarmee ook populair én noodzakelijk geworden. Een paar zeer goede soorten zijn, in volgorde van bloeitijd: de wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en de linde.
Gelukkig is deze heester al erg populair in Nederland. Het is immers een prachtige plant en met de juiste zorg geniet je de hele zomer van de bloei. En niet alleen jij, ook vlinders en bijen worden heel gelukkig van de vlinderstruik.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Mensen zien het kortgolvende ultraviolet niet, bijen wel. Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder. Het blauwpaarse gebied is voor hommels weer aantrekkelijk.
De struik is bekend om zijn mooie bloemen die een grote aantrekkingskracht hebben op vlinders en bijen. De struik kan in verschillende soorten en maten voorkomen, variërend van kleine struiken tot grote bomen.
Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan. Zet een schoteltje leem neer voor metselbijen. Je kunt de bijen ook helpen met een nestkast, beter bekend als een bijenhotel.
Een goede plant wat betreft nectar en stuifmeel. lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
Een voorbeeld van een boom waar bijen gek op zijn heet ook daadwerkelijk de Bijenboom (Tetradium Daniellii is de latijnse benaming voor deze bijenboom). Deze boom is tevens ook een waardboom voor vlinders. Naast de bijenboom is de volgende boom wellicht nog wel interessanter voor de insecten.
In het algemeen kun je stellen dat bijen rust nodig hebben. Ook voor geuren zijn ze erg gevoelig. Mijd vreemde luchtjes zoals shampoo, eau de cologne of parfum in de buurt van een bijenkast. Ook de geur van alcohol kan de agressie van bijen opwek-ken, net als een overdadige transpiratielucht.
Wil je bijen een warm welkom heten in je tuin, dan kan je een paar dingen doen om het ze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo kan je bijen aantrekken met planten zoals lavendel, bieslook, hemelsleutel, salie en vingerhoedskruid. Onthoud dat bijen vooral gek zijn op gele, witte, blauwe en paarse bloemen.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Wie kent het niet: de geur van Lavendel. Niet alleen aantrekkelijk voor het parfumeren van diverse cosmetica, ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur van lavendel. Lavendel bevat veel nectar en bloeit van juni tot en met augustus.
Phacelia “Bijenvriend” De phacelia is een plantje met een bijpassende bijnaam. Bijenvriend of bijenvoer, zoals de plant ook genoemd wordt, is een enorm aantrekkelijke bloem die bijen en hommels onweerstaanbaar vinden. Deze plant maakt veel lilakleurige bloemetjes aan die elk nectar en stuifmeel aanmaken.
Denk maar aan appel, peer, kweepeer, pruim , kers, perzikbomen en nog veel meer. Ook kleinfruit zoals rode bessen, kruisbessen, bramen, druiven en frambozen trekken met hun bloesems veel bestuivende insecten aan. Als je plaats hebt, plant dan zeker één of enkele fruitbomen.
Bijen, hommels en vlinder houden niet echt van hortensia omdat ze er weinig voedsel vinden. Totaal nutteloos zijn ze echter niet. Hortensia lokt veel soorten vliegjes die in de bloemen willen overwinteren alwaar ze dan weer voedsel zijn voor vogels.
Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten.