De honingbij (Apis mellifera), Europese (zwarte) (honing)bij, huisbij of westelijke honingbij (niet te verwarren met de Aziatische of Oostelijke honingbij (Apis cerana)) is een vliesvleugelig, sociaal levend insect uit de familie van de bijen en hommels.
De meeste spinnendoders (hoofdstuk 16), metselwespen (hoofdstuk 17) en graafwespen (o.a. hoofdstuk 18) leven zo. Hoornaars kunnen ook wel eens honingbijen vangen en delen van die bijen aan hun larven voeden. Ook roofvliegen vangen wel eens een bij (zie 20.3.7).
Bijen zijn harde werkers
Bijen halen nectar uit bloemen. Een honingbij moet zo'n 200 tot 1500 bloemen bezoeken om genoeg nectar te verzamelen om het honingmaagje te vullen. In de maag wordt de nectar door enzymen omgezet in honing.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Aangezien de bijen in de winter niet naar buiten kunnen om hun behoefte te doen zullen ze hun ontlasting dan in de kast laten gaan. Aangezien in honing redelijk veel stuifmeeldelen zitten komen deze in de darm van de bij terrecht, en hopen deze zich op.
De honingbij komt algemeen voor in grote aantallen. De honingbij wordt gewaardeerd vanwege de rol als bestuiver van vele plantensoorten, waaronder fruitbomen. Daarnaast is de honingbij de belangrijkste leverancier van verschillende natuurproducten zoals honing, bijenwas, koninginnengelei en propolis.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Het Voedingscentrum meldt dat je lichaam honing verwerkt op dezelfde manier als suiker. Het antwoord op de vraag is dan ook: Nee, honing is niet gezonder dan suiker.
Zij vliegen over het algemeen niet ver en zijn daarom afhankelijk van bloemen in hun directe leefomgeving. Zoals elk dier hebben bijen en vlinders ook natuurlijke vijanden. Denk aan parasieten en bacteriën. De grootste vijand echter zijn wij, mensen.
Waar wespen een grote hekel aan hebben, is de geur van wierrook en de geur van kruidnagels. Zodra je een wierrook stokje aansteekt of je legt een aantal kruidnagels in een bakje met koud water blijven de wespen op afstand. Ze houden absoluut niet van deze geur.
Maken wespen honing? Er is maar één enkel simpel antwoord op deze vraag: NEE! Hoewel wespen – net zoals bijen – nectar drinken, zijn ze fysisch niet in staat om deze om te zetten in honing.
Bij sterke geurtjes zoals zweten of parfum. Na een bezoek aan paarden, schapen of ander vee. Uitademen richting bijen op de raat. Bevliegen van bepaalde bloemen, koolzaad, mosterd.
Vogels, vleerhonden en primaten voeden zich voornamelijk met fruit dat nog aan vruchtbomen hangt. Vruchten die op de grond zijn gevallen vormen een belangrijke voedselbron voor zoogdieren als herten, varkens, pekari's, knaagdieren en enkele roofdiersoorten, waaronder wasberen en de manenwolf.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Natuurlijke suikers
,,Het vervangen van suiker door honing heeft weinig zin als het je gaat om afvallen. Het wordt door het lichaam gezien als dezelfde stof: koolhydraten die worden omgezet in vet. Een goede vervanging is bijvoorbeeld zoetstof, deze bevat geen kilocalorieën'', zegt Visser.
Mag je honing opwarmen? Ja, maar als het boven de 40-45°C verwarmd wordt, worden de kenmerkende enzymen vernietigd en gaan vele van de goede kwaliteiten verloren.
Honing heeft veel gezonde vitaminen zoals B5 en vitamine E. Deze vitamine zijn erg goed voor je haar en hebben een positieve invloed. Het versterkt je haar en stimuleert ook haargroei. Je kunt honing met veel verschillende producten mixen zoals olijfolie, avocado en zelfs knoflook.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden. Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Ze zuigen nectar uit een bloem, vliegen terug naar de korf en spugen het spul daar weer uit. Honing is bijenkots.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.