De acacia, Christusdoorn, Doodsbeenderenboom en Mimosa hebben allemaal platte bruine peulen als vruchten. Verder hebben ze ook allemaal bladeren die wel op varens lijken: gevederd waarbij steeds twee blaadjes precies tegenover elkaar staan.
Bomenbieb.nl is een database voor iedereen, van natuurliefhebber tot boomexpert. We geven uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten. De site is zo gemaakt dat informatie alle informatie gekoppeld is en dat u zelf selecties kunt maken op onderwerp.
Zo zijn er verschillende bomen die geschikt zijn als laanbomen uit de categorie van de Eik, Beuk, Plataan, Esdoorn en Berk. Ook Sierfruit bomen kunnen worden gebruikt als Laanboom.
De boom staat bekend om zijn lange zaaddozen, die op bonen of sigaren lijken. Ondanks de algemene naam "bonenboom", is dit echter catalpa heeft geen bekende eetbare toepassingen.
Wanneer je een bolcatalpa (Catalpa bignonioides 'Nana' of Catalpa bungei') niet zou snoeien vormt hij een bolvormige kroon van wel 4 meter doorsnede. Deze lange takken zijn gevoelig voor wind, waardoor er takken kunnen uitwaaien. Dit geeft meestal grote wonden die een invalspoort kunnen vormen voor schimmels.
De Catalpa is bladverliezend en laat in de winter het blad los om in het voorjaar weer mooi groen uit te lopen. De boom groeit zo'n 20 cm per jaar en kan tot 15 meter hoog groeien.
Heel hoog wordt een trompetboom niet. Met een uiteindelijke hoogte van 10-12 m behoort hij tot de middelgrote bomen, maar omdat hij minstens even breed als hoog wordt, vraagt hij toch veel ruimte. De kroon is halfopen wat betekent dat hij geen zware schaduw geeft.
Rigoureus de knot bijhouden ieder voorjaar zorgt ervoor dat de boom het lang kan volhouden (15 tot 20 jaar moet kunnen) echter als je steeds wat meer laat staan kruipt de knot omhoog en kan zelfs rotting in de knot ontstaan waardoor schimmels en andere gevaren een kans krijgen.
Dennen (zwart, wit, rood, Ponderosa en Hispaniola) slaan van alle naaldbomen de meeste CO2 op. [3] Daarnaast hebben naaldbomen weinig bladuitval, en dus geen rotte bladeren. Dat scheelt weer CO2 uitstoot.
Zuilbomen zijn opgaande bomen die van nature slank blijven. Het zijn populaire bomen omdat ze weinig ruimte in de tuin nodig hebben. Daarnaast hebben zuilbomen een strakke vorm wat veel tuinbezitters aanspreekt. U kunt ze solitair gebruiken of bijvoorbeeld langs een oprit.
De grove den is de meest voorkomende boomsoort in het Nederlandse bos met 33%, gevolgd door de eik (18%), douglas (6%), lariks (6%), populier/wilg (6%), berk (6%) spar (4%), beuk (4%). Het overige deel bestaat voor 11% uit andere loofboomsoorten en 6% uit andere naaldboomsoorten.
Verzorging. Bomen als de Catalpa Bignonioides hebben niet veel extra water nodig. In droge zomer periodes kan je wel een keer per week wat water geven om de grond vochtig te houden.
In tegenstelling tot de gewone trompetboom bloeit hij niet. Wil je hem compact houden, dan moet je hem knotten. Knip elk jaar of om de 2 jaar in februari of maart alle takken tot 5 cm van de entplaats weg; 'Aurea' loopt in de lente uit met heel opvallend goudgeel blad, dat naar de zomer toe geelgroen kleurt.
Het planten/verplanten van catalpa,s kun je het beste in het najaar/voorjaar doen. Nooit doen in vorstperiode,aangezien de plant hierdoor een flinke klap krijgt,die hij vaak niet overleeft.
Hoe hoog/groot wordt een Catalpa bignonioides 'Nana'? Een Catalpa bignonioides 'Nana' kan als volwassen exemplaar een uiteindelijke hoogte bereiken van 4 - 6 m.
Een Catalpa bignonioides kan als volwassen exemplaar een uiteindelijke hoogte bereiken van 10 - 15 m, snelgroeiend. De uiteindelijke hoogte is afhankelijk van de groeiplaats en het klimaat.
De bolcatalpa snoei je eind februari tot begin maart. Wel alleen snoeien als het niet vriest en er ook geen vorst meer verwacht wordt. De takken zijn namelijk vrij zacht en kunnen dus bevriezen. Je snoeit alle takken terug tot net boven de entplaats, de plek op de stam vanaf waar alle takken beginnen met groeien.
In ieder geval is het goed te weten dat de Catalpa 2 keer in het jaar gesnoeid mag worden. Alleen wanneer u snoeit en welke snoei het grootste mag zijn verschilt dan weer. Aan 1 keer snoeien kunt u overigens ook genoeg hebben. Dan ziet de Catalpa er waarschijnlijk alleen wat wilder uit in de zomer.
Een bolcatalpa snoeien doe je na de winter, eind februari of begin maart om vorstschade te voorkomen. Snoei elk voorjaar alle takken terug tot boven de entplaats. De boom ziet er tijdelijk net zo uit als een knotwilg. Snoei elke tak afzonderlijk af, gebruik een scherpe schaar.
Plaats eerst de boompaal of palen. (80 cm diep, anders houdt de boom de paal vast) Plant daarna de boom. Doe je dit andersom, dan heb je kans dat je de wortels beschadigd. Bij het planten van verschillende bomen, zoals bolacacia, Catalpa, is het zeer belangrijk om de kroon terug te knippen.