De enige zwaar giftige boleet is de satansboleet, een boleet met een dikke rode steel en een beige hoed.
Bijna alle boleten zijn smakelijk. Er zijn verschillende soorten boleten: berkenboleet, dennenboleet, fluweelboleet, eekhoorntjesbrood, kastanjeboleet, rosse populierboleet, koeienboleet en de ringboleet. Voor veel mensen is de lekkerste boleet het eekhoorntjesbrood.
Het eekhoorntjesbrood valt onder de boleten. Het is een paddenstoel die te herkennen is aan zijn dikke bruine hoed die wel 30 cm groot kan worden. Aan de onderkant heeft hij dicht op elkaar staande buisjes waar de sporen uit komen. Dit zit er een beetje sponsachtig uit.
Vlees stevig, wit; geur aangenaam; smaak zeer bitter. Voorkomen zelden in loofbossen, op zure bodems. Eetbaarheid De bittere boleet is weliswaar niet giftig, maar is zo bitter, dat deze niet voor consumptie geschikt is.
Beginnende paddenstoelspotters verwarren de kastanjeboleet vaak met eekhoorntjesbrood. Een goede test is om met je vinger in de steel van de paddenstoel te knijpen. De kastanjeboleet krijgt dan een blauwgroene kleur, eekhoorntjesbrood niet.
Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als 'cèpes' of 'porcini' wordt gezien als een echte delicatesse.
Er bestaat helaas geen algemene regel om giftige paddenstoelen van eetbare te onderscheiden. Als je weinig van paddenstoelen afweet, is het risico om je te vergissen groot. Een giftige soort eten kan je diarree opleveren, maar in het ergste geval kun je er zelfs aan overlijden.
Eekhoorntjesbrood is ook wel bekend als cèpes of porcini. Het is een eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie. Het is een echte delicatesse. De paddenstoel heeft een verfijnde, beetje nootachtige smaak.
Wijnrode boleet (Xerocomus ripariellus)
De Wijnrode boleet is een mycorrhiza symbiont van Berk en groeit op moerassige plaatsen. De dieprode vruchtlichamen kleuren vaak sterk blauw bij kneuzing. Hij lijkt wat op de Rode boleet, X.
De King Boleet is een robuuste en stevige paddenstoel. Het is een vleesachtige paddenstoel en nootachtig van smaak. Je kunt hem grillen of bakken. In dit recept gebruiken we de King boleet als vegetarische vervanger voor de coquille.
Net als eekhoorntjesbrood is de kastanjeboleet populair onder de gastronomen: het is namelijk een smakelijke soort. Indien goed klaargemaakt, want rauw zijn ze giftig. Niet alleen mensen, ook de dieren uit het bos eten graag een hapje mee. Vooral naaktslakken kunnen flinke happen wegeten uit het vruchtvlees.
Vooral in de maanden juli, augustus en september komen de eekhoorntjesbroden op vaak van oudsher bekende lanen tevoorschijn. Ze verschijnen meestal met meerdere, soms zelfs tientallen of nog meer, exemplaren bij elkaar.
Ze bezitten geen plaatjes maar buisjes onderaan de hoed. Gewone eekhoorntjesbroden leven in symbiose met verschillende soorten loof- en naaldbomen, maar komen het meest voor bij Eik en Beuk. Ze worden overwegend gevonden in min of meer schrale lanen op zwak zure zandige of lemige bodems.
Sinds 2019 overleden er vier mensen na het eten van giftige paddenstoelen, meldt het NVIC. Er zijn meerdere soorten giftige paddenstoelen, waarvan het eten ernstige gevolgen kan hebben. De giftigste paddenstoel in Nederland is de groene knolamaniet.
De gewone heksenboleet is in gekookte of gebakken toestand uitstekend eetbaar en wordt minder vaak door maden aangetast dan eekhoorntjesbrood (1,2). Maar de paddenstoel kan worden verwisseld met giftige soorten zoals de satansboleet.
De rode boleet is niet giftig, maar smakeloos of zeepachtig van smaak en daardoor ongenietbaar (2,8). Het is moeilijk om gave exemplaren te vinden, daar de paddenstoel bijzonder in trek is bij naaktslakken en allerlei insektenlarven. De vruchtlichamen fungeren ook als voedselbron voor springstaarten (7).
Uiterlijk. Een middelgrote ringboleet met goudgele tot oranjebruine, slijmerige hoed, gele buisjes met kleine, ronde, hoekige, poriën, die bij druk bruin verkleuren. Steel stevig, cilindrisch, boven de ring citroengeel, glad, onder de ring bruin gestreept tot gevlekt.
Gebruik. Een oude reuzenzwam wordt over het algemeen als oneetbaar beschouwd, vanwege het stugge vlees en de lichtzure smaak. Jongere exemplaren zijn smakelijker en worden naar verluidt in Japan gegeten. De reuzenzwam wordt regelmatig per vergissing gegeten wanneer ze wordt verward met de eetbare eikhaas.
Zo kan de witte vorm van giftige Groene knolamaniet verward worden met champignons, is het Stobbenzwammetje eetbaar, maar het Bundelmosklokje erg giftig. Gewone heksenboleet is eetbaar, Netstelige heksenboleet is giftig.
Boleten zijn paddenstoelen die zich kenmerken door het hebben van een sponsachtige laag onder de hoed. Deze laag bestaat uit talloze dunne buisjes waarin de sporen gevormd worden. Deze buisjes monden uit in de poriën die onder de hoed zichtbaar zijn.
Ja, paddenstoelen in het wild plukken en ze opeten kun je beter niet doen. De giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor experts is dit lastig. Elk jaar belanden er weer veel mensen in het ziekenhuis vanwege vergiftigingen door zelfgeplukte paddenstoelen.
De Amanita phalloides is verantwoordelijk voor het merendeel van de dodelijke ongevallen. Ongeveer 17 % van de slachtoffers sterft binnen tien dagen na het eten van de paddenstoel. De prognose werd beter door de medische vooruitgang inzake reanimatie. Toch blijft een intoxicatie met Amanita phalloides uiterst ernstig.
De witte stippen zijn restanten van het omhulsel waarin de paddenstoel onder de grond opgesloten zat. Deze stippen spoelen bij regen vrij snel van de hoed af. De kleur van de hoed kan variëren van donkerrood tot geel. Vliegenzwammen groeien vaak in de buurt van bomen zoals berken, tamme kastanjes of eiken.