Vlekken op natuursteen zijn vooral gevaarlijk als ze zuren of vetten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan azijn, citroen, wijn, olie, … Niet toevallig komen vlekken op natuursteen dan ook vooral voor in de keuken, en meer bepaald op het aanrecht.
Reinig natuursteen nooit met bleekwater, soda of azijn
Bleekwater, soda, azijn, citroen: het zijn over het algemeen top producten om mee schoon te maken… behalve dan natuursteen! Dit zijn namelijk agressieve middelen en verbranden juist je steen.
Zamarra: Natuursteen is erg gevoelig voor zuren (zoals azijn) en ook voor sterke schoonmaakmiddelen als Dasty. Dit geeft doffe etsplekken. U kunt deze plekken behandelen met een plukje staalwol en daarna polijsten met een polijstmiddel voor natuursteen.
Zelf doen – Gebruik sterke diepte reiniger voor uw natuursteen. is doorgaans de enige manier om oude waslagen te verwijderen. Breng het product aan op een doek en dep het op de steen. Wacht tot het behandelde gedeelte van de vloer droog is. Maak het natuursteen daarna nog even nat met gewoon water.
Om deze reden mag u ook absoluut geen azijn als schoonmaakmiddel voor natuursteen gebruiken Ook soda raden we af.
Wat alle natuurstenen aanrechtbladen gemeen hebben, is dat ze niet tegen bijtende schoonmaakmiddelen kunnen. Dit laat blijvende vlekken en/of verkleuringen achter. Een natuurstenen aanrechtblad schoonmaken kan je daarom het best doen met een zachte, zuurvrije zeep, zoals groene zeep.
Natuursteen schoonmaken met soda kun je beter niet doen!
Natuursteen schoonmaken met soda is iets wat je beter niet kunt doen. Soda is een bijtend schoonmaakmiddel en dat kan ervoor zorgen dat de natuurstenen er anders uit gaan zien.
Blauwe steen
Zelfs glas kan kringen achterlaten en water kan residu op de steen achterlaten. Het is belangrijk om altijd onderzetters te gebruiken of meteen eventuele vlekken weg te poetsen. Voor het reinigen van blauwe steen kun je Dreft original, Cif of een speciale natuursteen reiniger gebruiken.
Voor dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek en een neutraal schoonmaakmiddel, zoals een allesreiniger of afwasmiddel. Voor een intensievere schoonmaakbeurt wordt warm water en CIF Cream geadviseerd.
Bijtende producten zoals azijn kunnen het oppervlak van natuursteen aantasten. Een azijnvlek op je stenen vloer of aanrecht is echter geen reden tot paniek. Begin niet te schuren op de vlek, dat zal enkel meer schade toebrengen. Reinig liever het natuurstenen oppervlak met lauw water en een zachte doek.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Gebruik dan Lithofin Rost-Ex om deze lelijke vlekken van het hardsteen te halen. Dit middel kan rechtstreeks op de hardsteen tegel worden aangebracht. Er ontstaat dan een chemische reactie dit betekend dat de rost-ex zijn werk doet en de vlekken uit de tegel aan het halen is.
Natuursteen is broos en gevoelig. Dit is het addertje onder het gras. Als u nadenkt over een terras van natuursteen tegels, moet u zeker ook rekening houden met problematisch onderhoud. Alle schoonmaakmiddelen tasten de natuursteen aan en kunnen zelfs vlekken achterlaten.
Niet alleen zuren veroorzaken doffe plekken in natuursteen maar ook bijtende middelen. Dit zijn agressieve middelen die de steen aantasten. Wil je doffe plekken in je natuursteen voorkomen gebruik dan bijvoorbeeld geen:Chloor.
Je kunt bepaalde (vet)vlekken op natuursteen eventueel proberen te verwijderen met wasbenzine, aceton of ammoniak, verdund met water.
Groene zeep, bleekwater en schoonmaakazijn zijn allemaal geschikt om niet al te hardnekkig vuil als algen en mos te verwijderen van de tegels.
Samen met azijn is baking soda een krachtig ontstoppend middel. Doe rustig een kop baking soda en giet daarna rustig een kop azijn in de gootsteen. Het mengsel zal een beetje gaan schuimen. Maak het weer schoon met wat heet water en de gootsteen is weer helemaal ontstopt.
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren.
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.
Vrijwel alle natuursteen vloeren en vloeren van ouderwetse plavuizen of estriken maakt u het beste schoon met Lijnoliezeep. Zeker als de vloer ook voorzien is van een (lijn-)olie afwerking is onderhouden met Lijnoliezeep een uitstekende keuze.
Gebruik groene zeep bijvoorbeeld niet als (standaard) handzeep, tenzij je olie of smeer aan je handen hebt. Daarvoor is het namelijk te ontvettend, wat niet goed is voor je huid. Ook pvc vloeren kun je beter met een ander middel schoonmaken, omdat (groene) zeep het materiaal kan aantasten.