Dan doe je er goed aan om de Festuca Glauca aan te planten. Deze siergras is blauw van kleur en wordt afhankelijk van de variëteit 15 tot 40 centimeter hoog. Vaak zie je dat de Festuca glauca gecombineerd wordt met wit kleurige hortensia's. De blauwe kleur combineert namelijk er goed met de witte bloemen.
Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.
Planttijd. Bodembedekkende planten zijn vaste planten of heesters/struiken die in container verkocht worden. Hierdoor kunnen zij het gehele jaar door geplant worden (behalve bij vorst overdag en in de zomer bij extreem warm weer).
Lavendel combineren met andere planten
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Hydrangea arborescens 'Annabelle' combineren
Planten die hiervoor te gebruiken zijn Carex-soorten (zegge), Vinca minor-cultivars (kleine maagdenpalm of Liriope-soorten (leliegras), Euonymus-soorten (struikkamperfoelie) of Pachysandra terminalis-cultivars (schaduwkruid).
Miscanthus sinensis 'Gewitterwolke'
Volgens ons het mooiste sierriet. Omdat het grote blad een subtiele witte nerf heeft is dit siergras al vroeg in het jaar mooi. En dan die donderwolk van prachtig gekleurde pluimen , waarna het wintersilhouet het jaar besluit. Tot 2 meter hoog.
Voor Hydrangea 'Strong Annabelle' kunt u uitgaan van zo'n 4-6 planten per vierkante meter. Op een dergelijke smalle strook is echter 1 rij voldoende en kunt u bijvoorbeeld 2-3 per strekkende meter plaatsen.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Hortensia's staan liever gedeeltelijk in de schaduw en op luchtige plaatsen. Plaatsen volledig in de schaduw zijn ideaal voor de variëteiten: macrophylla, petiolaris, aspera en arborescens. Hortensia's quercifolia en paniculata kunnen zonnige plaatsen verdragen.
De juiste afstand om Hortensia's te planten is: 75 cm tussen de planten, of. 2 tot 3 Hortensia's per m2 (vierkante meter)
De Goudaardbei, Perzische muts, Stekelnootje, Elfenbloem, Ezelsoor, Dwergmispel, Maagdenpalm en Ooievaarsbek zijn voorbeelden van bodembedekkers wintergroen. Naast dat de namen leuk klinken zijn ze goed te combineren met andere planten in uw tuin.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
De bedoeling van bodembedekkers is de grond zo snel mogelijk te bedekken. De planten worden dus dicht bij elkaar geplaatst om snel bodembedekkend te zijn. De plantafstand die opgegeven is op de plantenfiche staat. Hier dus min of meer vast.
Cacaodoppen zijn duurder dan boomschors. Een cacaodop verteert in een jaar. Dit zorgt voor meer voeding voor de bodem, maar betekent ook dat je de cacaodoppen jaarlijks moet vervangen. Cacaodoppen zijn kleiner dan boomschors, dus je hebt meer nodig om dezelfde hoeveelheid bodem te bedekken.
Hoeveel bodembedekkers per vierkante meter ? De Bodembedekkers zijn er in verschillende soorten en maten, hoe groter de maat hoe minder je per m2 nodig hebt. Maar gemiddeld gaan er 9 in een vierkante meter.
Campanula portenschlagiana is een laagblijvende bodembedekker en halfwintergroen. Deze tuinplant sterft in de winter bovengronds af en maakt in het voorjaar weer nieuwe uitlopers.
De meeste bodembedekkende planten kan je met een heggenschaar terug inknippen om compacte planten te behouden of om nieuw jong blad te laten vormen (esthetisch). Na een tijd kunnen de planten (te) hoog uitgroeien. Daarom regelmatig bijknippen om de planten lager en gelijkmatiger te houden.
Voor bemesting van bodembedekkers adviseren wij een zoveel mogelijk natuurlijke voedingsstof te gebruiken en beperkt kunstmest. Kunstmest werkt wel, als u snel effect wilt behalen, maar is snel uitgewerkt en de planten kunnen verbranden als u teveel gebruikt.