Als je een dunner brood hebt, kun je het gewoon op een bakplaat leggen en het ongeveer 5-10 minuten in een voorverwarmde oven laten roosteren. Als je een dikker brood hebt, kun je het in plakjes snijden en deze dan op een bakplaat leggen. Het duurt ongeveer 10-15 minuten om dit te roosteren.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Besprenkel het brood met ⅔ van de olijfolie en strooi het zeezout erover. Bak het brood op een rooster in 10 minuten bruin en krokant.
Smeer het brood met olie in (of doe olie in de pan) en leg het brood vervolgens in de pan. Doe de deksel op de pan en wacht enkele minuten. Draai vervolgens het broodje om en laat ook de andere kant enkele minuten roosteren.
En je hebt je broodrooster er niet eens voor nodig. Wel nodig: een oven. Je schuift de bakplaat met een bakpapiertje vlak onder het rooster, stopt de sneetjes brood ertussen, et voilá: je kunt in één keer wel twintig boterhammen roosteren.
De beste manier voor het gelijkmatig roosteren van brood is een hetelucht oven of broodrooster. In de oven kun je ook lekker plakjes tomaat op je brood doen, dat is heerlijk uit de oven. Verplaats je ovenrek naar de hoogste mogelijke positie.
Om een mooie knapperig korst en een zacht binnenste te bereiken, rooster je het brood ongeveer 2,5 à 4 minuten op hoog vuur en alleen aan één kant. Je hoort verschillende broodsoorten op verschillende manieren te roosteren.
Gebruik een pan met deksel
Waarschijnlijk het meest voor de hand liggende alternatief voor de tosti-ijzer is het bakken van je broodje in een pan met daarop een deksel. Verwarm de pan op middelhoog vuur en bak je broodje een paar minuten aan beide zijden. Druk tijdens het bakken het brood goed aan.
De voedingswaarde van normaal en geroosterd brood zijn exact hetzelfde. Toch hoor je vaak dat men denkt dat geroosterd brood meer of minder calorieën zou bevatten. ,,Die stelling klopt niet'', stelt Wouters. ,,Wel is het zo dat aan een snee geroosterd brood vocht is onttrokken.
Getoast brood verteert beter omdat het roosteren de structuur van je boterham verandert. De zetmeelmolecules worden bijvoorbeeld korter, waardoor je lichaam alles gemakkelijker en sneller verwerkt. Het nadeel van die vlotte vertering? Je toast vult minder, waardoor je sneller weer honger krijgt.
Een minioven is eigenlijk vooral geschikt voor het afbakken van broodjes, waar je in een midi oven ook genoeg ruimte hebt voor pizza, ovenschotels of zelfs taarten. Handig zijn ovens met een laag wattage zodat je ze eventueel ook bij 4 ampère kunt gebruiken.
Tot slot kun je je eten ook nog roosteren, wat refereert aan het rooster waar een ovenschaal of bakplaat op kan worden gelegd. Er is dus geen sprake van directe hitte op je etenswaren zoals soms bij grillen het geval is, maar indirecte hitte omdat het in een ovenschaal of op een bakplaat ligt.
Verhit je oven tot een hoge temperatuur. Roosteren gaat het beste op 200° of zelfs 220° Celsius. Pompoen, biet, schorseneer, wortel...
Bij gemiddeld gebruik verbruikt de broodrooster tussen de 800 en 1500 Watt aan energie per keer. Dit is nog wel een behoorlijk verschil. Dat komt omdat een broodrooster op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. Als we heel gemiddeld gaan kijken dan verbruikt een broodrooster rond de 1200 Watt per keer.
- Stop niet te grote stukken brood, aluminiumfolie verpakkingen of voorwerpen in de broodrooster want deze kunnen brand of elektrische schokken veroorzaken. - Stukjes brood kunnen op de verwarmingselementen vallen en vlam vatten. De broodrooster is speciaal ontworpen om tegen dit soort voorvallen bestand te zijn.
Een broodrooster is ideaal voor het maken van een toastje of een geroosterde boterham. Lekker bij het ontbijt of een uitgebreide lunch, bijvoorbeeld met een laagje jam of in een lekkere sandwich. Broodroosters zijn er in alle soorten en maten waardoor het misschien lastig is een goed broodrooster te kiezen.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Het ligt voor de hand, en toch: oude boterhammen lenen zich perfect voor toast en croques. Bak ze op in de pan, leg ze op de grill of steek ze in je broodtoaster. Je kan ze trouwens met veel meer beleggen dan enkel kaas en ham. Kijk zeker eens tussen deze recepten.
Afbakbroodjes: Plaats de camping pan op je warmtebron > Leg de afbakbroodjes in de koude pan > Plaats het Sysas glasdeksel op de pan > Zet je warmtebron op een lage stand of laag vuur > Draai de broodjes na ongeveer vijf minuutjes om > Geef de andere kant ook vijf minuutjes > Binnen tien minuten heb je heerlijke ...
Een Broodrooster zonder korting kost gemiddeld € 82,69.
Gebruik je een rooster of een bakplaat? Ja, dat maakt allemaal uit. In dit artikel praat ik je even bij, zodat je met onze recepten in jouw oven ook de beste resultaten bereikt. Leer je oven goed kennen en pas de temperaturen en baktijden aan.
Alles wat in een bakvorm zit, bak je op het rooster. Een cakevorm, springvorm of cupcakevorm dus.
De hardste groenten hebben de langste gaartijd nodig: aardappelen, uien en andere wortelgroenten 30 à 40 minuten, pompoen 20 minuten tot een uur (afhankelijk van hoe groot de stukken zijn), kolen 15 tot 25 minuten, zachte groenten zoals courgette, asperges of paprika 10 tot 20 minuten, tomaten 15 tot 20 minuten.