Wat is passief agressief gedrag? Passief agressief betekent eigenlijk 'vermomde vijandigheid'. Bij een passief-agressieve houding uit je jouw gevoelens op een manier die vervelend is voor de ander. Een ruzie kap je af door bijvoorbeeld te zeggen: 'laat nu maar zitten!
Deze en andere soorten angst zijn vaak de oorzaak van passief agressief gedrag: angst om afgewezen te worden, verlatingsangst, bindingsangst, angst voor conflict, angst voor ontmaskering en ga zo maar door.
Je bent passief wanneer: je een knelpunt ziet maar je geen maatregelen neemt om ze op te lossen. je in beweging wordt gezet door anderen en wanneer je niet uit eigen initiatief zelf in beweging komt. je te snel genoegen neemt met situaties waar je eigenlijk geen genoegen mee zou moeten nemen.
Specifieke signalen waaraan je agressie kunt herkennen
Er zijn verschillende fysieke symptomen en kenmerken die erop wijzen dat een persoon geïrriteerd is. Je kan hierbij denken aan een versnelde of verzwaarde ademhaling. Ook onvrijwillig trillen kan een indicator zijn.
Intimidatie is een andere vorm van manipulatie. Daarbij probeert iemand je gedrag te beïnvloeden door je doelbewust af te schrikken, voor schut te zetten, bang te maken, in verwarring of verlegenheid te brengen of te verlammen.
Hoe reageer je op passief agressief gedrag? Breng het terugkerend patroon van stil verzet aan het licht. Gebruik daarbij een ik-boodschap. Benoem het gedrag of het gedragspatroon zo concreet mogelijk en duid daarbij het verschil tussen woorden en daden: "Ik hoor je zeggen dat …
Waar komt deze passiviteit vandaan? Passiviteit is vaak aangeleerd. Het refereert aan het gevoel dat je machteloos bent om jezelf te helpen. Dit wordt vaak veroorzaakt door ervaringen uit het verleden.
Passieve agressie: ondergeschikte dominantie. Passieve agressie is een vorm van agressie die niet meteen opvalt. Het wordt ook vaak niet als agressie gezien. Hoewel men het conflict vermijdt zit er toch iets achter van dominantie.
De periodieke explosieve stoornis is een psychische aandoening. Wie aan deze aandoening lijdt, kan zijn woede of drift niet beheersen en vertoont buitensporig gewelddadig gedrag. In het DSM-V is de aandoening ingedeeld bij de stoornissen van de impulsbeheersing.
In elk geval is het niet aan jou om je man zo ver te krijgen dat hij zijn emoties toont of überhaupt voelt. Het is aan jou om je grenzen aan te geven. Het beste wat je kunt doen, is met hem om de tafel zitten en afspraken maken. Als jij genoeg hebt van zijn boosheid en dat zegt, moet hij inbinden en afstand nemen.
Indien de situatie het toelaat, zeg dan zo rustig als je kunt dat je even een paar minuten neemt om af te koelen voordat je reageren op dat waar het schreeuwen over gaat. Geef gewoon aan dat het schreeuwen overweldigend was en dat je liever over vijf minuten verder wilt praten zodat je jezelf kunt herpakken.
De 'silent treatment'
De stilte doorbreken kan lastig zijn, vooral na een poosje, maar probeer het toch en je zult zien dat je je daarna beter voelt. Als praten niet werkt, probeer het dan met aanrakingen.
Wat is assertief? “Als je assertief adequaat reageert dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven.” Best duidelijk, toch? Assertief is niet agressief.
Sommige kinderen vertonen uit boosheid passief gedrag. Ze doen net alsof ze je niet horen, doen zich hulpelozer voor als dat ze zijn en voeren klusjes met opzet slecht of half uit in een poging om je te ergeren en er onder uit te komen.
Emotionele of geestelijke mishandeling
Van emotioneel of geestelijk geweld is bijvoorbeeld sprake als een volwassen persoon een kind regelmatig uitscheldt, vernedert of het kind opzettelijk bang maakt.
In dit artikel gaan we wat dieper in op de agressieve persoon. Wie agressief is, heeft weinig of geen boodschap aan de ideeën, gevoelens en behoeften van andere personen. Je komt bazig en arrogant over, bent koppig en wordt snel kwaad.
De kern bij agressieve communicatie is dat jij je niet meer openstelt voor een ander of eenzijdig jouw wil en zienswijze gaat spammen. Dat kan op een: Lieve manier: waarbij jij gaat betuttelen, bemoederen en bemoeien uit een soort van overmatige zorgzaamheid.
Strafbare bedreigingen
Bedreiging met openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, Bedreiging met geweld tegen een internationaal beschermd persoon of diens beschermde goederen.
Betekenis emotionele chantage
Emotionele chantage is een van de krachtigste vormen van manipulatie, waarbij iemand je bedreigt en/of straft, als je niet doet wat hij of zij wil. Degene die chanteert weet dat jij waarde hecht aan de relatie of beseft dat jij afhankelijk bent.
Je buigt je hoofd, je knikt en begint vurig met typen om van dat rotgevoel af te zijn. Wanneer iemand je dreigt of gebruik maakt van intimidatie dan onstaat de neiging bij de ander om zo snel mogelijk veiligheid of bescherming te vinden. En de makkelijkste manier om dat te doen is die dreigende baas gehoorzamen.