Roquefort Hij heeft een zilte, pittige smaak en smelt goed, wat hem bijvoorbeeld zeer geschikt maakt om in sauzen te gebruiken. Ook smaakt hij erg goed met zoete, fruitige smaken. Op een
Saint Agur is een toegankelijke blauwaderkaas met een heerlijk pittige smaak. Kenmerkend is het romige zuivel dat zachtjes smelt in de mond.
Het voegt veel smaak toe en is een van de meest veelzijdige kazen die je kunt vinden. Eet het op een kaasplank, verkruimeld, besmeerd of gesmolten .
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Blauw kaas saus maken
Voor deze saus kan je een Hollandse Blauwe, gebruiken. Een eerlijke smaakvolle blauwschimmelkaas gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Deze Blue Cheese Crusted Steaks zijn een droom die uitkomt voor elke steakliefhebber . Ze worden gegrild tot ze sappig en mals zijn, en vervolgens afgewerkt met een smaakvolle blue cheese crust en een snelle schroeibeurt. Deze heerlijke maaltijd is in slechts 20 minuten klaar!
Sterkste blauwe kaas
Roquefort staat bekend als de koning van de kazen en is de kaas met de sterkste smaak in deze categorie.
Vragen over kaas bewaren
Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar.
Een warm en romig sausje met Roquefort, honing en een vleugje peper. Perfect bij een heerlijk stuk vlees of als dip voor stokbrood.
Je kunt blauwekaaskruimels smelten voor dips en sauzen , of ze mengen met mayonaise en zure room om een stevige, zelfgemaakte blauwekaasdressing te maken.
Een kaas die simpelweg als 'blauw' wordt bestempeld, is doorgaans intenser van smaak, zouter en minder romig dan Gorgonzola . In de meeste recepten kunt u echter de ene kaas vervangen door de andere. Bovendien doen ze het allebei uitstekend op een kaasplank.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten.Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Blauwe kaas, bekend om zijn kruimelige textuur, smelt niet zo snel als sommige andere kaassoorten vanwege het vochtgehalte . Echter, wanneer verhit, kan blauwe kaas zachter worden en licht romig, wat een aparte smaak en romigheid toevoegt aan gekookte gerechten.
Cambozola
De Cambozola-kaas is een zachte, romige, blauwe kaassoort.
Eenmaal geopend, is de kaas tot drie weken houdbaar als hij goed wordt ingepakt en gekoeld. Als hij langer wordt bewaard, zal er een oppervlakte-/vreemde schimmel gaan groeien. Dit is echter niet per se schadelijk voor de kaas. Als er vreemde schimmel verschijnt, schraap dan gewoon de randen eraf en gebruik de rest van de kaas.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Vanuit een nutritioneel standpunt vormen deze kazen een waardevolle bron van voedingsstoffen, waaronder mineralen, eiwitten en vitaminen . Anderen zijn een bron van bioactieve peptiden en essentiële aminozuren.
Castello Danablu Blauwe Kaas
Deze Deense blauwe kaas is een rijke, romige, extreem aardse blauwe kaas. Hij is niet zo pittig als andere blauwe kazen zoals gorgonzola. Hij neigt meer naar hartig en romig. Voor mij is het de beste blauwe kaas om in een salade met fruit te gooien, zoals een Waldorfsalade.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Calabres, een Spaanse blauwschimmelkaas gemaakt van koemelk, wordt omschreven als halfharde kaas en heeft ongeveer vijf maanden nodig om te rijpen. Roquefort , beschreven als de sterkste blauwschimmelkaas, heeft ook ongeveer vijf maanden nodig om te rijpen, maar is gemaakt van schapenmelk en blijft zacht en kruimelig.
Bewaren en opwarmen
Je kunt deze saus tot 3 maanden invriezen. Om op te warmen – doe de saus in een pan op het fornuis en verwarm zachtjes tot hij helemaal gloeiend heet is . Voeg indien nodig een beetje extra melk, room of bouillon toe om hem losser te maken (omdat de saus dikker wordt als hij afkoelt).
Kaas: Gesmolten kaas kan een heerlijke smaaklaag toevoegen. Opties zoals provolone, Zwitserse kaas of zelfs een pittige blauwe kaas kunnen uw sandwich verrijken. Bladgroenten: Rucola of spinazie kunnen een pittige bite en een fris contrast met de vlezige biefstuk bieden.
Hou je niet van blauwe kaas, dan zijn pittige cheddar of Gruyère ook mogelijk vanwege de wat sterkere smaak van deze kazen. Ben je op zoek naar een budget variant? Dan kan camembert ook een optie zijn.