Een alcoholtester is een apparaat, waar je op moet blazen. Aan de uitslag kan de politie zien of je alcohol gedronken hebt (er verschijnt dan een P/A, A of F) of dat je gewoon mag doorrijden (als er een P verschijnt). Als je te veel hebt gedronken, moet je op het politiebureau een ademanalysetest doen.
Het voorlopig alcoholonderzoek op straat, ook wel de blaastest genoemd, is het onderzoek waarbij u als bestuurder moet blazen in een speciale alcoholtester, meestal van het merk Drager of Honac, die de politie bij zich heeft. Een bestuurder is verplicht om mee te werken aan dit voorlopig alcoholonderzoek.
Bij een blaastest wordt niet het alcoholpromillage in het bloed gemeten. De blaastest meet het aantal microgram alcohol per liter adem. Je hebt tabellen waarmee je kunt opzoeken wat het bijbehorende alcoholpromillage is.
Een blaaspijpje is een hulpmiddel waarmee aan de hand van zijn adem kan worden bepaald dat iemand alcohol heeft gedronken. Het is een buisje waarin het gele kaliumdichromaat wordt gedaan.
Voor een 'beginnende bestuurder' geldt 88 tot 104 Ugl. Op het bureau moet u twee keer blazen. Deze blaastest is nauwkeurig genoeg om te dienen als bewijsmateriaal bij een eventuele vervolging. Kunt u niet blazen omdat u te dronken bent of om geneeskundige redenen (u bent gewond of hebt longproblemen)?
Vraag om 15 minuten te wachten
Moet je toch blazen? Dan mag je altijd vragen om 15 minuten te wachten. Maar maak je geen illusies: als je te veel gedronken hebt, dan zal dat kwartiertje daar niks aan veranderen. De wachttijd kan het resultaat zelfs negatief beïnvloeden.
EtG is gedurende 2 tot 5 dagen na alcohol consumptie aantoonbaar. Dat wil zeggen dat wanneer deze test binnen 5 dagen wordt herhaald een positieve uitslag nog een restwaarde zou kunnen zijn van eerder gebruik. Indien een test na 5 dagen wordt herhaald en positief is, wijst dit altijd op nieuw gebruik.
Een blaastest meet alleen alcohol. Autorijden met drugs op is op zich geen strak plan, omdat je hiermee jezelf en anderen in gevaar kan brengen. Om te kijken of je drugs in je lichaam hebt, zal bloed- of urinetest gedaan moeten worden.
De blaastest van Hound Labs meet niet alleen de hoeveelheid THC in de adem, maar ook in het bloed. Dus ook als je wiet hebt gegeten, bijvoorbeeld als spacecake, kan het apparaat dat zien.
De test moet een betrouwbaarheid van 100% hebben. De werking moet worden gecontroleerd na een opslag onder extreme condities van -20°C tot 70°C en een luchtvochtigheidsgraad van 95%. De werking van de blaastest moet worden getest onder verschillende lichtsterktes.
Als je enkele minuten voor de controle nog alcohol hebt gedronken, kan dat de ademtest misleiden. De test geeft dan een positief resultaat, terwijl je toch niet noodzakelijk meer hebt gedronken dan wettelijk is toegelaten. Daarom is het je goed recht om een kwartier te wachten voor je blaast.
De ademanalyse werkt zo dat een verdachte binnen een cyclus maximaal 4 keer mag blazen, waarvan er minimaal 2 goede blaasprestaties geweest moeten zijn.
Een blaastest is routine-onderzoek van de politie. Betrokkenheid bij een ongeval of het vertonen van opvallend rijgedrag kunnen redenen zijn dat men moet blazen. Deze blaastesten geven aan of iemand te veel gedronken heeft om aan het verkeer deel te nemen. De wettelijke limiet is 220 ug/l (0,50 promille).
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.
Voor een ademanalyse of bloedonderzoek heeft de politie uw toestemming nodig. Geeft u geen toestemming? Dan kan de officier van justitie of een bevoegde politie-ambtenaar een bevel tot medewerking geven. U moet dan toch meewerken aan de ademanalyse of het bloedonderzoek.
Boetes en straffen worden doorgaans gegeven vanaf 0,5 promille, dit komt dus overeen met 220 UGL. Als man stijgt het promillage met ongeveer 0,2 promille per gedronken standaardglas. Als vrouw stijgt het promillage met ongeveer 0,3 promille per gedronken standaardglas.
In sommige gevallen, zoals o.a. bij opioïden of amfetaminen, zijn de antilichamen niet heel erg specifiek. Bij bijvoorbeeld de bepaling van opioïden in urine kan zowel morfine als codeïne zich aan het antilichaam hechten. Beide stoffen kunnen dan ook een positieve uitslag veroorzaken.
Om te testen of je wiet hebt gebruikt, wordt meestal je urine onderzocht. Daarin worden dan de afbraakstoffen van wiet gemeten. Wiet is tot 5–30 dagen na gebruik aantoonbaar in je urine.
Bij een A- of F-indicatie wordt de bestuurder als verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau, alwaar hij opnieuw een blaastest moet ondergaan. Deze blaastest heet de ademanalyse.
U bent strafbaar als u weigert mee te werken aan een onderzoek naar alcohol- of drugsgebruik. Als u een speekseltest of blaastest op straat weigert, dan begaat u een overtreding en kunt u hiervoor een boete krijgen. Voor bloedonderzoek heeft de politie in principe uw toestemming nodig.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer.
Wie wordt tegengehouden voor een alcoholcontrole kan een kwartiertje uitstel vragen, dat is zo voorzien in de wet. “Dat kan helpen vermijden dat de mondalcohol een vertekend beeld geeft. Alcohol lost op in het speeksel.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.