'Tempeh bevat meer eiwitten, voedingsvezels en vitamines in vergelijking met tofu,' zegt Angelone. 'Het wordt ook minder verwerkt, dus tempeh wordt als gezonder beschouwd. ' Daarom komt tempeh samen met peulvruchten en quinoa in de top drie van plantaardige eiwitten van Angelone.
Tempeh, een vleesvervanger op basis van soja, blijkt een goed middel om buikloop te voorkomen. Het weerhoudt namelijk ziekmakende bacteriën ervan om zich in de darmen te nestelen. Dat blijkt uit onderzoek van Petra Roubos, levensmiddelenmicrobiologie en -chemie van Wageningen University.
Je kunt tempeh frituren, bakken of stomen. Bij de bereiding van tempeh is een lekkere marinade zeker aan te raden. Het is rauw te eten maar dat is wat saai, het heeft namelijk een neutrale smaak.
Omdat tempeh met hele sojabonen gemaakt wordt, bevat het meer vezels dan tofu. Daarvoor worden de sojabonen namelijk gepureerd, waardoor een deel van de vezels verloren gaat. 100 gram tempeh bevat 6,5 gram vezels. Dat is al een aardig deel van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (30 tot 40 gram).
Je kunt tempé in allerlei verschillende soorten gerechten gebruiken, zowel in koude als warme gerechten. Je kunt tempé echter beter niet rauw eten. Je kunt tempé in stukjes snijden en bakken, wokken of frituren, als plak bakken in de oven of verkruimelen en krokant bakken.
Als veilige dosis worden twee porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml), een kwart blok tahoe, een halve kop tempé/sojabonen/sojavlees, ofwel het equivalent van 8 tot 10 gram soja-eiwit of het equivalent van 25 mg isoflavonen.
Oranje of groene vlekken geven aan dat de tempeh bedorven is.
Ja, je kunt tempeh zeker invriezen. Hoe je tempeh het beste invriest? Wikkel de overgebleven tempeh in plastic folie of afsluitbare zak. Druk de lucht uit de zak en leg de tempeh in de vriezer.
Verse tempeh ruikt naar paddestoel of gist en hooguit een klein beetje naar ammoniak.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
De vleesvervanger heeft een uitgesprokenere smaak dan tofu en kan een beetje zurig zijn. Ook de nootachtige aroma's vallen je vast op. Door het fermentatieproces kun je bovendien een paddenstoelachtige geur ruiken. Net als bij tofu bepaalt een marinade bijvoorbeeld de uiteindelijke smaak.
Seitan is een ander soort vleesvervanger dan tofu en tempeh, want het is niet gemaakt van sojabonen maar van tarwegluten. Er bestaat ook seitan van speltgluten; die is lichter verteerbaar. Het deeg wordt gekookt, meestal in een groentebouillon, tot er een stevige, vlezige structuur ontstaat met een kruidige smaak.
Hoe moet je tempeh ontdooien? Laat de bevroren tempeh rustig één nachtje ontdooien in de koelkast. Je kunt het vervolgens opwarmen door het te frituren, stoven, bakken of wokken. Let op: na het ontdooien moet je de tempeh binnen maximaal 2 dagen consumeren.
Hoelang kan je gebakken tempeh bewaren? in de vriezer: zeker enkele maanden houdbaar na bereiding. in de koelkast: tot 3 dagen houdbaar na bereiding.
Je kunt tempeh maximaal een week bewaren in de koelkast of drie maanden in de vriezer.
Het probleem: ongefermenteerde soja!
Zo zet Alpro op de verpakking van sojamelk dat het product gefermenteerd is. Maar het blijkt dat niet de sojabonen zijn gefermenteerd, maar het suikerwater dat later is toegevoegd. Hierdoor houd je de nadelige gevolgen van ongefermenteerde sojabonen.
Soja kan je natuurlijke hormoonbalans verstoren
Ook bij de gezondheidsrisico's komen die isoflavonen terug. Deze stof kan namelijk ook een negatief effect op je lichaam hebben. Het eten van soja kan je lichaam stimuleren of hinderen om oestrogeen aan te maken. Dit heeft effect op je natuurlijke hormoonbalans.
Wat is tempeh? Tempeh is Indonesisch gefermenteerd voedsel, traditioneel gemaakt van sojabonen. Het is vergelijkbaar met rundvlees in percentage van eiwitten. Het is rijk aan vezels, laag in verzadigd vet.
Tofu is een gezonde keuze, omdat het eiwitrijk, caloriearm voedsel is voor mensen die willen afvallen, zegt Proctor. Tofu levert eiwitten met minder calorieën dan rood vlees. In 85 gram van de volgende producten vind je: Stevige tofu: 17,3 gram eiwit, 144 calorieën, 1,3 gram onverzadigd vet.
Soja en isoflavonen
Soja bevat isoflavonen, stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen kunnen invloed hebben op vormen van kanker die gevoelig zijn voor hormonen, zoals borstkanker.
Veel soja stimuleert dus de oestrogeen aanmaak in het lichaam, maar het kan deze ook verstoren. Volgens onderzoek heeft een verstoring effect op de menstruatiecyclus, maar zou het ook de schildklierfunctie beïnvloeden en zo vermoeidheid en futloosheid aanwakkeren.