Zustermaten betekent dat het volume van de cup hetzelfde is bij meerdere omtrekmaten. Zo heeft 85C een even grote cup als 80D en 75E. Dit betekent dat, als u een 75F-cup probeert en vindt dat de cup goed zit maar dat hij om de rug veel te strak zit, u een beha kunt proberen met maat 80 in de omtrek.
De cupmaat wordt gemeten op het breedste deel van de borst. Het verschil tussen dit getal en de omtrek van de borstkas onder de borst geeft de cupmaat weer: een verschil tot 1 inch = A cup, tot 2 inch = B, tot 3 inch = C, tot 4 inch = D, tot 5 inch = DD, tot 6 inch = F en tot 7 inch = FF (1 inch = 2,54 cm).
Maar als je een bandmaat groter kiest verandert tegelijk de cup grootte mee (cupmaat van 80B is gelijk aan die van een 75C).
Maatkeuze: Is uw maat niet verkrijgbaar, probeer dan gerust een cupmaat groter met een omvangsmaat kleiner of een cupmaat kleiner met een omvangsmaat groter. Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C.
Zustermaten betekent dat het volume van de cup hetzelfde is bij meerdere omtrekmaten. Zo heeft 85C een even grote cup als 80D en 75E. Dit betekent dat, als u een 75F-cup probeert en vindt dat de cup goed zit maar dat hij om de rug veel te strak zit, u een beha kunt proberen met maat 80 in de omtrek.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
Maat 75C wordt 75B. - De omvang is te klein en de cup is te klein: Kies de omvang 1 maat groter, de cupmaat blijft gelijk! Maat 75C wordt 80C. - De omvang is te groot en de cup is te groot: Kies de omvang 1 maat kleiner, de cupmaat blijft gelijk!
75D en 70E zijn zogenaamde 'zustermaten'. Hun cups zijn exact even groot, maar de 70E valt 5 centimeter strakker op de rug dan de 75D.
De cupmaten wordt bepaald door het verschil van de borstomtrek boven en onder de borst. De dubbele letters zijn ook verdwenen, DD is E. Dit systeem wordt in Nederland courant gebruikt.
De band moet zo strak zitten dat deze niet wegglijdt, ook niet tijdens het bewegen. Bijvoorbeeld als de armen omhoog gaan. Als de band insnijdt, is de maat te klein, indien de bh glijdt of omhoog gaat op de rug dan is de omvang te groot.
Om uw bh maat te meten meet u eerst, strak, onder de borsten, laat het meetlint op de rug op gelijke hoogte lopen (1). Dan meet u over het volste deel van uw borsten, hierbij moet het meetlint op de rug ook op gelijke hoogte lopen (2). Het verschil tussen deze twee maten geeft de cupmaat aan.
Soms wordt er gezegd dat het niet dragen van een bh, ervoor kan zorgen dat je borsten langer stevig blijven. Dit is helaas niet het geval. Je kunt je borsten namelijk niet trainen zoals andere spieren volgens de experts. Het wel of niet dragen van een bh heeft ook geen invloed op de ontwikkeling van borstkanker.
Welke maat is cup E? De cup wordt bepaald aan de hand van het verschil met de omvangsmaat. Dit betekent voor cup E dat het verschil met de omvangsmaat 20 tot 22 cm moet zijn. Als je bijvoorbeeld omvangsmaat 65 hebt, dan heb je cupmaat E als de borsten, over de tepels gemeten, tussen de 85 en 87 cm zijn.
De C-cup van de maat 90 even groot als die van de maat 95B, en. De D-cup van de maat 85 is even groot als die van de maat 90C.
Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Gemiddeld hebben vrouwen in ons land cup D.
Wil je dezelfde cup behouden als die van een 85B? Dan moet je kiezen voor 90A. Stel je draagt een bh in maat 75B. Je vindt dat de bandmaat te strak zit en daarom kies je voor de bh maat 80B.
BH maten gaan over verhouding
De letter zegt niet iets over het volume van de borst maar het definieert de verhouding tussen de borst en de omvang. Zo is een 60D een stuk kleiner dan een 85D. Dat werkt zo: de 85 is 4 omvangsmaten groter dan de 60 en daardoor is de 85D ook 4 cupmaten groter dan de 60D.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Zo heeft iemand met 85A in principe dezelfde maat als iemand met 80B, al is er toch sprake van verschillende BH's. Zo zorgen ze voor de juiste ondersteuning, bijvoorbeeld aan de hand van een BH maattabel. Die kan goed aangeven welke BH er bij je past.
Je borstomvang dien je met een lintmeter op te meten, op het zwaarste deel van je borsten en over de tepels. Zo zal je bij een verschil van 12,5 cm tussen de borstomvang en de omvangmaat een A cup dragen. Elke 2,5 cm extra omvang maken dat je een cupmaat groter dient te dragen.