Onze bieren bevatten gluten, maar het glutengehalte is laag.
Zowel een origineel Heineken® biertje als Heineken 0.0 zijn niet glutenvrij en hebben een glutengehalte van iets meer dan 20 mg per kg, dit is iets meer dan 0,002%.
De gedachte die is ontstaan dat Corona glutenvrij zou zijn, komt waarschijnlijk omdat de Corona die in Mexico wordt verkocht, gemaakt is op basis van mais en dit is wel een glutenvrij graan. Deze variant is echter niet in Nederland in de verkoop. Corona is dus niet glutenvrij omdat er gerst inzit!
De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) raadt het drinken van bier zonder glutenvrij logo af. Weliswaar ondervinden sommige patiënten geen klachten bij het drinken van bier, maar het is niet met zekerheid te zeggen dat bier geen gluten bevat.
De meeste bieren zijn niet glutenvrij, tenzij ze specifiek gedeglutiniseerd (ontdaan van gluten) zijn, of gemaakt op basis van glutenvrije (pseudo)granen. Toch zijn een aantal bieren, zoals Duvel, zó laag in gluten dat ze onder de wettelijke grens van 20ppm liggen, en in principe als 'glutenvrij' mogen gelabeld worden.
Bier is NIET glutenvrij, alcoholvrij bier ook niet. In bier wordt mout gebruikt. Mout ontstaat door, in de meeste gevallen, gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Een deel van het gluten wordt tijdens dit proces afgebroken en een deel blijft achter.
JAS9 triple is een suikervrij en glutenvrij triple bier van hoge gisting. Een bijzonder bier omdat het naast glutenvrij ook nog suikervrij is. Met minder dan 10 ppm aan gluten en slechts 0.23 gram suiker per liter. Een triple speciaal bier gebrouwd op Belgische bodem volgens de tradities van de bovengistende bieren.
Je hoort of leest wel eens dat Corona of Desperados glutenvrij zijn, dat klopt echter niet. Het enige veilige bier is dat voorzien van het glutenvrije logo.
Hop is glutenvrij.
Hop is geen graansoort, maar een kruid. Er zijn dus geen gluten aanwezig in hop.
Sterke dranken
Drankjes zoals champagne, cider, port, sherry, wijn en dergelijke zijn glutenvrij. Heldere gedestilleerde dranken, zoals brandewijn, jenever, rum, wodka, tequila, gin en whisky zijn glutenvrij, zelfs glutenvrij als een glutenbevattend graan is gebruikt.
Ook als je glutenvrij moet eten en drinken kun je genieten van een biertje! Er komen namelijk steeds meer glutenvrije alternatieven op de markt! Er zijn verschillende merken die glutenvrij bier aanbieden. Sommige bieren worden gebrouwen van glutenvrije grondstoffen, zoals bijvoorbeeld gierst of teff.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt.
Glutenvrije chips Lays
De volgende soorten zijn daarvan glutenvrij: Naturel. Sticks naturel. Cheese Onion.
ALLERGENEN INFORMATIE
- Baileys is Glutenvrij. - Baileys maakt geen gebruik van noten of noten-producten bij de vervaardiging ervan.
Cider. De meeste ciders zijn glutenvrij, omdat ze worden gebrouwen van appels. Bier wordt gebrouwen van tarwe, dus helaas is dat geen optie. Dit verfrissende drankje is ook ontzettend lekker op een warme zomerdag.
Bavaria heeft recht op gebruik van het officiële logo van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) en heeft een geldig certificaat voor de productie van glutenvrij bier. Bavaria Pilsener Glutenvrij is een zuiver en goed doordrinkbaar pils met een aangename lichte bitter in de afdronk.
GLUTENVRIJ BIER BIJ GALL & GALL
Mongozo Premium Pilsener is het eerste glutenvrije pils ter wereld. Het is trouwens ook het eerste fair-trade pils ter wereld.
Maes Pils wordt gebrouwen met gerst en bevat slechts sporen van gluten. Ook het brouwproces is van invloed op de hoeveelheid gluten. Over het algemeen geldt: hoe helderder en blonder het bier, hoe minder gluten erin zit. Sommige mensen zijn allergisch voor gluten en moeten een glutenarm of glutenvrij dieet volgen.
Mensen met een glutenallergie, gluten-intolerantie of coeliakie mogen absoluut geen gluten consumeren. Wat mogen zij dan wel drinken op de vrijmibo? Wijn, champagne, cider, port en sherry zijn allemaal over het algemeen glutenvrij, omdat deze producten van druiven of ander fruit worden gemaakt.
De gluten veroorzaken bij mensen met coeliakie een overgevoeligheidsreactie in de darm. Door die overgevoeligheidsreactie raakt het slijmvlies aan de binnenkant van de darm beschadigd. Voedingsstoffen kunnen dan minder goed worden opgenomen. Er ontstaan darmklachten, zoals buikpijn en diarree.