Varkens zweten niet, ze moeten hun warmte dus op andere manieren kwijt raken. Als ze het te warm hebben, gaan ze sneller ademen. Zeker als de hitte blijft aanhouden. Bij hittestress gaan de dieren mesten op de volle vloer en rollen ze zich in de uitwerpselen om zo wat verkoeling te vinden.
– Vernevel water om de varkens af te laten koelen. Let wel op dat de druppels niet te groot zijn. – Zet de ventilator aan bij een temperatuur >28 0 C, maar zet deze ook weer uit bij een luchtvochtigheid >80%. Bij een hoge luchtvochtigheid zie je ook vaak problemen met staartbijten.
Varkens zijn gevoelig voor warmte. Vanaf 20 graden kan het al te warm voor ze zijn. Varkens zweten niet, maar rollen door de modder om af te koelen. Alleen: in de dichte stallen van de vee-industrie is geen modder.
Varkens, bijvoorbeeld, kunnen slecht tegen hitte; ze zweten namelijk niet. In de natuur lossen ze dat op door modderbaden, maar de onnatuurlijke situatie in de stallen en transportwagens geeft die mogelijkheid niet.
Om te voorkomen dat hun huid verbrandt en om ervoor te zorgen dat hun lichaamstemperatuur normaal blijft, wentelen ze zich in de modder. Dit zorgt voor een beschermende laag op de huid en helpt tegen eventuele oververhitting en verbranding door de zon.
Varkens gillen bijvoorbeeld als ze angstig zijn, om zo andere dieren van hun situatie op de hoogte te brengen, of steun te bieden. Varkens knorren onder alle omstandigheden, maar in het bijzonder tijdens het zoeken naar voedsel om de kuddegenoten te laten weten waar ze zijn.”
Lekker tegenaan schuren. Ze gaan lekker steentjes op scharrelen. Dat is goed voor hun gebit, een soort tandenpoetsen doen ze daarmee ook. Ze zoeken ook wel wormpjes op in de grond.
Varkens ruiken met hun typerende neus. Prachtig toch zoals die gevormd is? Met die platte neus kunnen ze uitstekend ruiken. Dat ruiken kunnen ze wel tot op een afstand van ruim 300 meter.
Samenvattend. Reptielen, Amfibieen, Vissen en Geleedpotigen zijn koudbloedig en hebben geen last van overmatige warmte. Zoogdieren en Vogels zijn warmbloedig, maar vogels kunnen niet zweten en koelen zich af op verschillende manieren.
“Koeien kunnen wel zweten, maar zullen als eerste ook sneller gaan ademen om hun warmte kwijt te raken. Daarnaast ook aanpassingen om eigen warmte productie te verlagen (door minder te eten en te bewegen) en warmte afgifte te bevorderen door koelte en schaduw op te zoeken en natuurlijk meer water te drinken.
De normale lichaamstemperatuur van een schaap ligt tussen 38 en 40 °C. Bij warm weer kunnen schapen beginnen hijgen en zweten om koel te blijven. Als ze een volgroeide vacht hebben, kunnen volwassen schapen makkelijk koude temperaturen aan (zelfs vriestemperaturen).
Ze worden gemaakt door het luieren, rollen en wroeten van de varkens. Modderbaden moeten eruit zien als een vijver en niet slechts dikke modder bevatten. Modder is beter dan water voor het geven van verkoeling. Een ideale modderpoel moet een dikke laag modder op het lichaam achterlaten wanneer het heel warm is.
Bij spanning of emoties zweet u vooral in uw handen, onder uw voeten, in uw oksels, liezen en gezicht. Bij bewegen en sporten of als het warm is, zweet u over uw hele lichaam.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Met warm weer zet het lichaam ook de eccrine zweetklieren in, die over het gehele lichaam zitten. Die helpen mee met het afkoelen van het lichaam. Dit zweet ruikt niet, maar kan door de luchtvochtigheid wel bijdragen aan de lichaamsgeur. In totaal heeft een mens twee miljoen tot vijf miljoen zweetklieren.
Varkens hebben emoties, net als mensen. En ook varkens tonen hun gevoelens via hun gedrag. Jammer genoeg stopt daar de overeenkomst, je zult een varken niet zien huilen of lachen.
RIVERTON - Een 69-jarige boer uit het Amerikaanse gehucht Riverton (Oregon) is aangevreten door zijn eigen varkens. Een familielid vond de man toen hij vorige week niet terugkwam van het voederen van zijn varkens. Het is onduidelijk of de varkens de man hebben gedood. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Denk aan papegaaien in Peru die rivierklei eten, Aziatische runderen die modder eten of steenbokken in de Italiaanse Alpen die zout van stuwdammen likken. En in Kenia worden op de markt stenen verkocht die veel ijzer en koper bevatten.
Hoe ontstaat modder? Ongeacht de soort bodem, modder ontstaat altijd omdat de macroporiën in de bodemstructuur die water opslaan en afvoeren naar de onderste lagen verdwenen zijn. In vaktermen heet dit een verdichte bodem. Die poriën zijn als het ware dichtgeklapt, verdrukt door het gewicht op de oppervlakte.
In 'Moddervarkens' probeert iedere speler zijn varkens te laten spelen in de modder om ze lekker vies te maken. Maar pas op, want je tegenstanders zullen alles in het werk stellen om jouw varkens weer schoon te wassen. Een stal komt dus goed van pas, want een dak biedt sowieso bescherming tegen regenkaarten.
Varkenshouders kunnen ook horen hoe hun dieren het maken. Piepende en krijsende varkens hebben pijn of zijn bang, terwijl verschillende soorten geknor duiden op tevredenheid, nieuwsgierigheid of berigheid, wat betekent dat een zeug graag gedekt wil worden.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Knorren, blaffen en piepen
Hiermee communiceren ze met hun soortgenoten. Ergernis, tevredenheid, woede, honger en nog veel meer drukken ze uit met allerhande knorgeluiden, van langgerekt tot luid en van 'blaffen' tot piepen.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.