Dit rapport mag maximaal 1 jaar oud zijn, te rekenen vanaf uw inspectiedatum tot de inspectiedatum van de bouwkundig inspecteur/keurder.
Het bouwkundig rapport is 6 maanden geldig mits er geen wijzigingen zijn aangebracht aan het object. Of als er bijzondere situaties hebben plaats gevonden zijn of dat er bijzondere omstandigheden aan het object. Het blijft overigens zo dat een keuring altijd een momentopname is.
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan gebreken met betrekking tot dakbedekking, dakbeschot, kozijnen, vloeren, elektra of voegwerk. Je hebt een bouwkundig rapport nodig als je een huis wilt kopen of verkopen, maar ook als je je huidige woning wilt verbouwen of verbeteren.
Hoe lang duurt de keuring? De tijd varieert nogal van huis tot huis. Als een huis in goede conditie is en er weinig gebreken zijn is het mogelijk de bouwtechnische keuring binnen 1 uur af te ronden. Indien er meer gebreken zijn en/of een huis is groter dan kan de tijd oplopen tot meer dan 2 uur.
Als de bouwkeurder gebreken heeft gemist (die hij redelijkerwijs wel had moet ontdekken) dan is de keurder aansprakelijk. Gebreken die er toch blijken te zijn dient de koper direct te melden aan het keuringsbureau. Een vastgoed advocaat kan schade verhalen op de keurder die aansprakelijk is voor een gebrekkige keuring.
De verjaringstermijn van een verborgen gebrek is dus vijf jaar. Er is belangrijk om te weten dat men een verborgen gebrek ook kan laten verjaren. Zodra u de vorige eigenaar op de hoogte heeft gesteld van het verborgen gebrek, gaat er een nieuwe verjaringstermijn in. Dit is twee jaar.
Ernstige gebreken
Een gebrek kan zo ernstig zijn, dat normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een rotte dakconstructie of een verzakte fundering. In dat geval is de verkoper aansprakelijk. Ook als hij of zij niet op de hoogte was van het gebrek.
Een erkend bouwkundig rapport is alleen aftrekbaar indien dieze is opgesteld door een gecertificeerde bouwkundig inspecteur. Een bouwkundig rapport opgesteld door een register bouwkundig inspecteur wordt geaccepteerd door hypotheekverstrekkers en de belastingdienst.
Voor de kosten van een bouwtechnische keuring moet je rekening houden met gemiddeld 350 euro.
Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar we raden het wel aan wanneer je van plan bent om een huis te kopen. Met een bouwtechnische keuring weet je precies wat de staat van het huis is. Idealiter laat je dit doen voordat je een bod uitbrengt, maar dat is in de praktijk niet altijd mogelijk.
Door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, krijg je meer zekerheid over de staat van het huis. Zo voorkom je dat je achterstallig onderhoud over het hoofd ziet wanneer je enthousiast bent over een huis, dat je te veel voor het huis betaalt of zelfs een aankoop doet waar je later misschien spijt van krijgt.
Onder de kosten van direct noodzakelijk herstel worden verstaan de kosten die direct moeten worden gemaakt om verdere schade of ver- en/of gevolgschade aan de woning te voorkomen. Daarnaast worden de (termijnkosten) onderhoudskosten of de te verwachte gebreken voor de komende 5 jaar weergegeven.
Voorbehoud bouwkundige keuring
In de koopovereenkomst geef je meestal het maximale bedrag van deze werkzaamheden aan. Bijvoorbeeld dat alle noodzakelijke werkzaamheden uit de bouwkundige keuring opgeteld maximaal € 5.000 mogen bedragen. Blijken deze kosten hoger te zijn, dan mag je de koopovereenkomst ontbinden.
Een bouwkundig rapport is het resultaat van een zogenaamde bouwtechnische keuring. In een bouwkundig rapport vindt u de uitslag van het bouwkundige onderzoek van uw woning. Een bouwkundig rapport geeft u meer duidelijkheid over de bouwtechnische staat en eventuele verborgen gebreken van de woning.
Onverwachtste torenhoge kosten kun je voorkomen door een bod onder voorbehoud bouwkundige keuring uit te brengen. Bij een voorbehoud bouwkundige keuring gaat de koop alleen door als de kosten voor noodzakelijk achterstallig onderhoud die uit de bouwkundige keuring volgen niet boven een bepaald bedrag uitkomen.
Een bouwkundige keuring is in sommige gevallen verplicht, zoals -in voorkomende gevallen- bij het aanvragen van een Nationale Hypotheek garantie. Het is belangrijk om hier goed naar te informeren. Het is niet verplicht om als koper of verkoper zelf bij de bouwkundige keuring aanwezig te zijn, maar het is wel mogelijk.
Wie betaalt de kosten van de bouwkundige keuring? Wie de bouwkundige keuring aanvraagt is verantwoordelijk voor de kosten. Als u een huis wilt kopen en een keuring wilt uitvoeren, bent u als koper verantwoordelijk voor de kosten van de bouwtechnische keuring. Als verkoper kunt u natuurlijk ook een onderzoek aanvragen.
Bij een bouwkundige keuring (ook wel een 'bouwtechnische keuring') laat je de staat van je woning beoordelen door een expert. Diegene onderzoekt jouw woning op punten als de fundering, eventuele houtrot of asbest, en geeft je op basis daarvan advies over te verrichten onderhoud.
U kunt eenvoudig een bouwkundig rapport aanvragen door een afspraak in te plannen met een inspecteur. In het formulier geeft u zelf aan welke datum en tijd voor u geschikt zijn.
Een bouwkundige keuring is een rapport dat opgesteld is door een onafhankelijk keuringsbureau, die de bouwkundige staat van een woning beoordeelt.
Opstijgend vocht dat duidelijk aanwezig en zichtbaar was tijdens een huisbezoek valt dus niet onder een verborgen gebrek. Daarnaast moet het om een 'ernstig' gebrek gaan. Hierdoor kan je de woning niet 'normaal' gebruiken. Het gebrek was reeds aanwezig bij overdracht van de eigendom.
Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper eraan te herinneren dat hij hem aansprakelijk houdt voor het gebrek.
De ouderdomsclausule is eigenlijk vooral bedoeld voor oude huizen van 50 jaar en ouder. Maar in de praktijk wordt de clausule steeds vaker opgenomen bij huizen van nog geen 15 jaar oud. Dus ook bij de verkoop van een jong(er) huis, kan de ouderdomsclausule handig zijn.
Voor verborgen gebreken die binnen vijf jaar na aankoop ontdekt worden, kan de verkoper – en in sommige gevallen de vastgoed expert (Makelaar, Aankoop makelaar, Hypotheekadviseur) – nog aansprakelijk gesteld worden.