Twintig jaar geleden trouwden nog 85 duizend paren, de laatste jaren schommelt dit aantal rond de 65 duizend.
Het aantal echtscheidingen in Nederland is in 2020 gedaald ten opzichte van 2019. Daardoor kregen 28.305 minderjarige kinderen in 2020 te maken met de echtscheiding van hun ouders; 1.022 minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2020 scheidden 28.965 getrouwde stellen.
Hoeveel mensen trouwen? In 2021 trouwden 56,4 duizend paren en sloten 26,1 duizend stellen een geregistreerd partnerschap. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden veel huwelijken gesloten, met een piek van 124 duizend in 1970. Daarna daalde het aantal huwelijken.
Als je het gevoel hebt iets te moeten testen, dan stijgt het echtscheidingsrisico. Samenwoners denken bovendien veel vrijer en individualistischer dan gehuwden. Uit onderzoek van Mortelmans blijkt dat 22,2 procent van de gehuwde koppels en 32,3 procent van de samenwonende koppels na acht jaar uit elkaar gaan.
Na hoeveel jaar gaan mensen scheiden? De gemiddelde duur van de huwelijken die in 2021 in een echtscheiding eindigden was 15,0 jaar. Het grootste deel van de huwelijken had 5 tot 10 jaar geduurd.
Als je zoekt voor de juiste persoon tussen je 18de en 40ste, zou je het meeste kans hebben op een goed huwelijk vanaf je 26ste (37% van de 22 jaar). Trouw je ervoor, dan heb je een grote kans om 'betere' partners mis te lopen, maar daarna zijn veel goede opties al bezet, wat de kans op een goede match vermindert.
minuten om te scheiden. Het moet het kortste huwelijk ooit geweest zijn in Koeweit. Een koppel besloot er amper drie minuten nadat ze man en vrouw werden, een scheiding aan te vragen.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is ook gestegen. Bij mannen nam deze tussen 2004 en 2014 toe van 43 naar 46 jaar, bij vrouwen van 40 naar 43 jaar. Een steeds groter deel van de mensen die scheiden is 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar daarvoor een vijfde.
“Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt”, zegt Van Landeghem. “Daarbij gaat het soms over een diepgaand gevoel van spijt, in de zin dat ze effectief naar hun ex terug willen.
Wat bleek: maar liefst tweederde van de ongelukkige stellen die toch bij elkaar waren gebleven, was vijf jaar later gewoon weer blij met elkaar. Vooral de huwelijken uit de ongelukkigste categorie waren opgebloeid: 80 procent daarvan viel vijf jaar later in de categorie 'gelukkig getrouwd'.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Hoe jonger je trouwt, hoe minder je geprobeerd hebt, en hoe meer kans op een slechte match. Hoe slechter de match, hoe hoger de kans op een scheiding. Daarnaast speelt ook het leeftijdsverschil nog steeds een belangrijke rol. Statistisch gezien kies je best een partner die even oud is of een man die ouder is.
Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.
Je kunt eindelijk terug focussen op jezelf
Na een scheiding heb je de kans om jezelf terug te vinden en dingen te doen die je zelf écht wilt doen. Op die manier vind je terug rust en heb je de kans om het leven terug te appreciëren, iets wat je door het slechte huwelijk misschien niet meer lukte.
Spanje is EU-land met de minste huwelijken en meeste scheidingen.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Ze zijn competitief ingesteld en de drang om te willen winnen zie je niet alleen terug in relaties maar ook in een potje voetbal, spelletje met vrienden of op het werk. Mannen houden er doorgaans niet van de 'mindere' te moeten zijn. Als een man wordt verlaten door zijn vrouw dan loopt zijn ego een fikse deuk op.
De één begint direct na de scheiding met het zoeken naar een nieuwe partner, de ander wacht nog een aantal maanden. Maar uit onderzoek is gebleken dat binnen 12 maanden na een scheiding de zoektocht naar een nieuwe partner weer begint.
Wist je dat het meestal de vrouw is die het initiatief neemt om te gaan scheiden? Dit blijkt uit een onderzoek in Amerika. Maar ook in Nederland is het vaak de vrouw die de eerste stap zet. In 70 procent van de gevallen is het de vrouw die als eerste aangeeft te willen scheiden.
Eén van de meest voorkomende oorzaken dat mensen scheiden op latere leeftijd is dat men uit elkaar is gegroeid. De passie is weg of het huwelijk is na al die jaren veranderd in een broer-zus-relatie. Zeker nu men langer leeft, vragen veel 60-plussers zich af of ze nog wel 20 of 30 jaar bij hun partner willen blijven.
Echtscheidingen in gezinnen met kinderen
In 2019 ging het om 16.228 echtscheidingen.
Over het 65-jarige jubileum
Dit jubileum wordt veelal het briljanten huwelijksjubileum genoemd. De benaming voor een huwelijksjubileum wordt alsmaar sterker in verwijzing. Een 65-jarig huwelijk is een ontzettend grote mijlpaal in een relatie, maar ook in de samenleving.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
U mag niet trouwen met een bloedverwante.
Ouders, kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen. Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen. Zo mogen een stiefouder en stiefkind wel met elkaar mogen trouwen, als de stiefouder het stiefkind tenminste niet erkend heeft.