Bewaart u meel en bloem niet goed of te lang, dan is de kans groot dat er zich stofluizen in gaan nestelen. Dat zijn kleine vleugelloze beestjes van een millimeter lengte met een grijs-bruine kleur. Ze kunnen overal vandaan komen maar verblijven het liefst in een stoffige omgeving.
Vindt u beestjes in de voorraden kruidenierswaren in uw keukenkastjes, dan zijn er voorraadaantastende insecten in het spel. Die leven van zetmeelrijk voedsel als meel, brood, koekjes, pasta, bonen, gedroogde vruchten, kruiden en chocolade. Dit moet u dan doen.
Stop ze in een grote zak en vries die enkele dagen in om er zeker van te zijn dat alle beestjes én eitjes dood zijn. Een uurtje of twee in de oven zetten op 75°C kan ook, maar dat is moeilijker omwille van de verpakkingen, die kunnen smelten of branden. Doe daarna alles in een vuilniszak.
Gebruik volkorenmeel binnen 6 maanden en witmeel binnen 1 jaar nadat het gemalen is. Als u niet zeker weet of uw meel nog goed is, controleer dan op een vieze geur of zichtbare tekenen van schimmel. Als het een van beide heeft, moet het worden weggegooid.
Herkennen van infectie
Wormachtige larven die zichtbaar zijn in en op voedselverpakkingen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en worden zo'n 7-9 mm groot. Zijden buisjes/ webben die zichtbaar zijn in en op voedselverpakking.
Meeltor (Tenebrio molitor (L.))
De larven van deze kever (de zogenaamde meelwormen) worden gekweekt als voedsel voor vogels en terrariumdieren. In de sportvisserij worden ze soms als lokaas gebruikt. Schadelijk is het dier niet.
Meelmijt (Acarus siro (L.))
Voedingsmiddelen waarin zich mijten hebben ontwikkeld, krijgen een karakteristieke muffe geur en een smaak die ze minder geschikt maakt voor menselijke consumptie.
Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Volkorenmeel bevat dan weer de hele tarwekorrel en is daarom vetter dan witte bloem.
Jazeker!Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Kleine, eencellige parasieten (protozoa) kunnen zich in het lichaam voortbewegen door middel van trilhaartjes of schijnvoetjes. Parasieten zijn organismen die leven ten koste van een gastheer, in dit geval de mens. Er bestaan zowel ziekmakende als onschuldige parasieten.
Stofluizen leven van schimmels en zijn op zich niet schadelijk. Ze zijn verzot op vochtige ruimtes en komen daarom vaak voor in vochtige woningen, magazijnen of schuren. Je vindt ze in vochtig papier, natte vullingen van matrassen of kussen en vloer- of wandbekleding waarop vochtvlekken of schimmel gevormd is.
Meelmotten komen wel op licht af, dus je zult ze vaak in de buurt van een lamp vinden. Meelmotten zijn kleine, bruine nachtvlindertjes van ongeveer een tot twee centimeter groot. Als ze stilzitten, houden ze de vleugeltjes bij elkaar, plat op de rug.
Bewaart u meel en bloem niet goed of te lang, dan is de kans groot dat er zich stofluizen in gaan nestelen. Dat zijn kleine vleugelloze beestjes van een millimeter lengte met een grijs-bruine kleur. Ze kunnen overal vandaan komen maar verblijven het liefst in een stoffige omgeving.
Een besmette zak bloem moet je ook niet proberen te redden door de bloem nog ergens anders in te zeven. Maar geen paniek als je per ongeluk toch restanten van meelmotten binnenkrijgt. De beestjes zijn niet giftig, kunnen de mens niet bijten en ook allergische reacties komen zelden voor.
Die vervelende hele kleine zwarte beestjes van 1 mm zijn vaak rouwvliegjes. Ze lijken een beetje op fruitvliegjes, maar zijn net een maatje kleiner. Ze worden ook rouwvarenmugjes genoemd, maar soms ook rouwmugjes, rouwvliegjes of 'die kleine irritante beestjes'!
Verder kan bloem of meel schimmelen en een rare muffig zure geur krijgen. Bewaart u de bloem in een container die niet goed gereinigd is na de vorige portie bloem? Ook dan ontstaan er sneller problemen door achterblijvende oude bloem of meel.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In meel blijven de onderdelen van de graankorrel behouden, waardoor meel erg voedzaam is. De zemelen en kiemen van de graankorrel zijn ook nog zichtbaar, waardoor meel een wat grovere structuur heeft. Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem.
De zwarte spikkels zijn minerale zouten die in de bloem zitten.
Stofluizen zijn kleine insecten tot maximaal 4 mm lang. Hun kleur is wit, grijs of donkerbruin. De eieren zijn tot 0,5 mm lang en ovaalvormig. Sommige soorten zijn gevleugeld, andere beschikken slechts over vleugelstompjes of hebben in het geheel geen vleugels.
Zie je zwarte, kleine torretjes in huis dan is de kans groot dat het voorraadkevers zijn. Het kan dan gaan om de meeltor, graanklander, de broodkever of de getande graankever. Soms zijn de torretjes zwart, soms (donker)bruin. Deze kevers komen op plantaardig voedsel af.
Een volwassen huisstofmijt zal ongeveer een maand oud worden, het vrouwtje zo'n 8 tot 10 weken.
De naam van het beestje doet vermoeden dat deze zich voedt met meel, maar dat is niet helemaal waar. Meelmijten voeden zich met zowel plantaardige als ook dierlijke producten. Ze houden vooral van eiwitrijke producten (plantaardige en dierlijke afkomst).