Om te emigreren naar Zwitserland is een paspoort nodig en voor sommige landen is ook een visum vereist. Om te gaan wonen en werken in Zwitserland raden wij om contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van je eigen land.
De huisvesting in Zwitserland is relatief duur, zeker vergeleken met Nederland. Als u daar gaat wonen scheelt het alweer, u wordt ook meer betaald namelijk. Doordat de huisvesting duur is, wordt er veel gehuurd.
Werken in Zwitserland
De meeste EU-burgers hebben in Zwitserland geen werkvergunning nodig.
Een vraag die wij vaak krijgen, is: “Kan ik mijn Nederlandse bankrekening houden als ik emigreer?” Dit is mogelijk. Je kunt een betaalrekening, een opgebouwd pensioen en een hypotheek op een Nederlands onderpand behouden. Wel is het belangrijk om te weten dat je deze producten niet kunt uitbreiden.
Wat zijn de gevolgen van mijn uitschrijving? Uw uitschrijving bij de gemeente kan gevolgen hebben voor uw regelingen met de overheid.Denk bijvoorbeeld aan uitkeringen, toeslagen en de opbouw van uw AOW. Neem contact op met de organisaties waar u mee te maken heeft voor informatie over de gevolgen van uw uitschrijving.
Je hebt geen visum nodig om te gaan wonen in Zwitserland. Wel moet je er rekening mee houden dat je een verblijfsvergunning moet aanvragen als je langer dan drie maanden in Zwitserland wilt wonen. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Zo heeft Zwitserland een andere munteenheid, de Zwitserse frank.
Het gemiddelde inkomen in Zwitserland lag in 2020 rond de € 6.200 per maand. Je hebt geen visum of vergunning nodig om in Zwitserland te gaan wonen.
De bedragen variëren tussen de kantons (staten), met een gemiddeld minimumloon van ongeveer ~$21,43 (20 Zwitserse Frank) per uur.
Alleen Zwitsers zelf kunnen een woning kopen.
Dit is wettelijk vastgelegd middels de Lex Koller wetgeving. Deze zelfde wetgeving reguleert ook meteen de uitzonderingen hierop. Jaarlijks worden 1.500 ontheffingen verdeeld over de 26 kantons.
De belastingen in Zwitserland zijn gemiddeld hoger dan in de rest van Europa. Inkomstenbelasting wordt op landelijk, kantonnaal en gemeentelijk niveau geheven. Hoeveel belasting je precies betaald is dus ook afhankelijk van waar je woont in Zwitserland.
Voordelen van emigreren naar Zwitserland
Zwitserland is één van de landen met de hoogste levensstandaard. Er is politieke stabiliteit, een prachtige natuur en cultuur en het is één van de veiligste landen in de EU. Daarnaast zijn de scholen en de gezondheidszorg van hoge kwaliteit.
Als je 12 jaar in Zwitserland hebt gewoond, kun je de Zwitserse nationaliteit aanvragen. Je moet die op drie niveau's aanvragen: op landelijk, kantonaal en gemeentelijk niveau. Alle drie de niveau's moeten je nationaliteitsaanvraag goedkeuren.
Zwitserland is welvarend, het land staat bekend om zijn hoge levensstandaard, goede banen, uitstekend onderwijs en zorgstelsel. Naast de hoge levensstandaard van het land is het er ook zeer veilig. Nederlanders zullen geen grote cultuurverschillen opmerken en de politiek in Zwitserland is stabiel.
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
Zwitserland is een rijk, geïndustrialiseerd land met een van de meest stabiele economieën ter wereld.
Het gemiddelde netto-inkomen is het laagst in Tsjechië, Griekenland en Portugal. Daar bedraagt het inkomen nog geen duizend euro per maand.
De meeste Zwitserse banken bieden buitenlanders de mogelijkheid om een spaarrekening te openen. Zij stellen wel als voorwaarde dat je de spaar- of bankrekening persoonlijk opent. Hierbij vraagt de Zwitserse bank naar je paspoort, dus zorg dat je deze bij de hand hebt.
Als Nederlander mag u vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer.
Het belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland is veranderd vanaf 1 januari 2021.
Als u buiten Nederland woont en werkt, bent u meestal niet meer verplicht verzekerd voor AOW.U bouwt dan dus geen AOW op. In plaats van AOW bouwt u mogelijk pensioen op in het land waar u woont en werkt.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Inschrijven op een briefadres doet u bij de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken in de gemeente van de briefadresgever.