Met Duralock batterijen ben je verzekerd dat de batterijen lang mee gaan en niet gaan lekken, en waarin het essentieel is dat het apparaat werkt wanneer je deze nodig hebt.
Lekkage voorkomen
Oplaadbare NiMH batterijen zijn dan de meest voor de hand liggende keuze. Ze zijn krachtig en lekken niet.
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu. Ze zijn op langere termijn duurder. Je gebruikt ze voor apparaten met een laag verbruik; zoals klokjes, rekenmachines, horloges of afstandsbedieningen.
Langere levensduur
Door hun chemische samenstelling, gaan lithiumbatterijen tot zo'n zeven keer langer mee dan alkaline. Bovendien behouden ze hun capaciteit bij temperaturen onder nul. Lithiumbatterijen zijn doorgaans duurder in de aanschaf.
In een vergelijkende test van "De Inspecteur" gaan de goedkope merken van AA-batterijen opvallend langer mee dan de dure. Dat blijkt zowel uit een ludieke test met speelgoedhondjes, als uit een laboratoriumtest die het Radio 2-programma laat uitvoeren aan de VUB.
Li-Ion (Lithium-Ion):
ongeveer zelfde hoeveelheid energie als NiMh, maar weegt 20 tot 35% minder. Maximaal energie-niveau blijft op peil: geen geheugeneffect. Kan tot 1000 maal geladen en ontladen worden met minimum capaciteit verlies. milieuvriendelijker dan Ni-Cd.
Lekkende batterijen
De chemische stoffen die vrijkomen uit een lekkende batterij kunnen schadelijk zijn. Met name de vloeistof in alkalinebatterijen en zink-koolstofbatterijen kan bijtend zijn. Lithiumbatterijen en nikkel-metaalhydridebatterijen lekken niet snel.
Doe de lekkende batterij in twee (transparante) plastic zakjes. Een autoaccu of een andere grote batterij stop je in twee vuilniszakken. Lever de verpakte batterij in bij een inleverpunt van Stibat of de milieustraat van jouw gemeente. Nu is het belangrijk om het gelekte vocht (rustig) op te ruimen.
Zijn lithium batterijen gevaarlijk? Een lithium batterij an sich is niet gevaarlijk. Ze hebben een hoge energiedichtheid en een geringe zelfontlading waardoor ze tot wel zeven keer langer mee gaan dan een gewone batterij. Daarnaast zijn lithium batterijen altijd hermetisch afgesloten in een omhulsel.
Duralock-technologie houdt ongebruikte Duracell-batterijen krachtig en werkt tot 5 jaar lang bij kamertemperatuur opslag. Deze batterijen geven u de vrijheid om te genieten van het gebruik van uw apparaten door u een product te geven waarop u kunt vertrouwen.
Er zijn veel goede alternatieven voor Aaa Batterijen. Enkele van de beste zijn Duracell AA, Energizer Ultimate Lithium en Panasonic Eneloop Pro oplaadbare batterij (AA).
Alkaline batterijen gaan ongeveer 4-5 keer langer mee dan zinkkool batterijen. Daarnaast is de kans dat een zinkkool batterij gaat lekken velen malen groter dan bij een alkaline batterij. Een alkaline batterij is gemiddeld twee keer duurder dan een zinkkool batterij, maar deze gaan dus 4-5 keer langer.
Vooral bij batterijen zijn er onderling grote verschillen in kwaliteit en levensduur. Gaat u voor een batterij van hoge kwaliteit, dan kiest u voor een Duracell. Maar er zijn nog meer merken met net zo'n goede kwaliteit, maar dan betaalt zo'n 35% minder.
Zo herken je een lekkende batterij
Je ruikt een chemische geur wanneer je het apparaat openmaakt en de batterijen blootlegt. Een onbeschadigde batterij heeft geen geur, dus van zodra je iets ruikt, weet je dat je te maken hebt met een lekkende batterij. Je ziet een vloeistof of een opgedroogde witte brei.
Lekkende batterijen kunnen een probleem zijn bij alkalinebatterijen omdat zij een bijtend alkaline-elektrolyt (geleidingsvloeistof) bevatten. Contact met deze vloeistof (of poeder indien ingedroogd) op huid, ogen en/of slijmvliezen kan brandwonden veroorzaken.
Als je batterijen heel lang bewaart op een plek waar de temperatuur best hoog is, kan het zo zijn dat ze langzaam leeglopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat je de batterijen bewaart op een koele plek.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Het verschil tussen lithium en li ion
Er zijn twee typen van de lithiumbatterij: de niet-oplaadbare lithium batterij en de oplaadbare lithium ion batterij (ook wel li ion genoemd). Tegenwoordig wordt er in bijna ieder oplaadbaar apparaat een lithium ion accu toegepast. Smartphones, laptops, elektrische tandenborstels.
Lithium 3V knoopcellen hebben een lange houdbaarheid. Op de batterij of verpakking staat een houdbaarheidsdatum, hou deze altijd in acht en gebruik de batterijen niet meer als die datum is verlopen. Tip, bewaar batterijen op een vaste plek en zorg dat je nieuwe en gebruikte batterijen gescheiden houdt van elkaar.
Hoewel oplossingen van lithium niet bijzonder giftig zijn, moet het vanwege zijn medische effecten toch met voorzichtigheid behandeld worden. Het metaal is brandbaar en kan in contact met water tot ontploffingen leiden. Contact met de huid moet vermeden worden.
De officiële levensduur van een oplaadbare batterij (NiMH, Li-Ion) wordt gedefinieerd als het aantal volledige laad- en ontlaadcycli die een batterij kan uitvoeren tot het moment dat slechts nog 80% van de nominale capaciteit na volladen kan worden bereikt.
Voordelen van een Lithium-ion Batterij
Zelfontlading is 50% lager vergeleken met nikkel-cadmium batterijen. Minder schadelijk bij verwijdering.
Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.