Kies voor een stevige kledinghanger om de winterjas aan op te hangen. Eerlijk is eerlijk: een winterjas is vaak best aan de zware kant. Het moet je immers warm houden. Door te kiezen voor stevige - bij voorkeur houten - hangers, behoudt je jas de juiste vorm.
Voor het opbergen van je winterkleding kun je gebruik maken van vacuumzakken of plastic opbergbakken om je kleding netjes te houden. Je spullen blijven het mooist wanneer je ze netjes opvouwt of ophangt; prop niet alles maar gewoon in een opbergbak. Zorg ervoor dat gevoelige stoffen, zoals leer, lekker kunnen ademen.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Het scheelt je tijd om jeans snel op te hangen ten opzichte van netjes opvouwen. Ik adviseer je dan om te gaan voor hangers die dun zijn, bijvoorbeeld fluwelen hangers. Hang tevens de buitenkant van broekzijde in plaats van de kruiszijde, naar jouw kant toe. Dit zorgt voor een net aanzicht.
Zet een schoenenrek bij de deur of onder de kapstok voor de schoenen die u het vaakst draagt. De rest van uw schoenen en laarzen bergt u op in uw kast. Dit is een prima oplossing als u veel schoenen opbergen moet. Als u het niet erg vindt dat uw schoenen in het zicht staan, voldoet een staand schoenenrek.
Van een kledingrek en een wasmand, tot een opstaprekje en een archiefkast. Een hoek van de kamer kan ook perfect dienen om je kleding op te bergen. Zet een kledingrek tegen de ene muur, een spiegel tegen de anderen en je bent klaar om je favoriete outfits te passen.
Je kunt de vacuumzakken voor kleding hergebruiken net zo lang tot dat de vacuumzak lek raakt. De meeste vacuumzakken voor het opbergen van voedsel zijn niet hersluitbaar. Maar er zijn vacuumzakken voor voedsel die wel hersluitbaar zijn, bijvoorbeeld de Vacuvita vacuumzakken.
Winterjassen kunnen het beste in een donkere, koele en droge ruimte bewaard worden. De meeste winterjassen kun je opvouwen, dat scheelt ruimte. Winterjassen van kwetsbare stoffen en wol kun je echter het beste bewaren aan een stevige, houten kledinghanger.
Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan. 2,2 jaar is in sommige gevallen nog best lang, aangezien er ook nieuwe kledingstukken zijn die na een paar keer wassen al klaar zijn voor de textielbak.
Vaak liggen er in de hal een berg jassen en schoenen, of een enorme boel kranten en brieven. Het is er te donker en de enige functie van de hal is een doorgangsroute naar één van de gezellige, liefdevol vormgegeven kamers in de rest van het huis.
Je gebruikt als het ware de lucht in je koffer of rugzak. Een voordeel is ook dat een vacuümzak bescherming biedt. Je kleren blijven gevrijwaard van stof, vocht, schimmel, vieze geurtjes, insecten en ander ongedierte. Daarnaast blijft je kleding netjes en kreukvrij.
Roll-up Vacuumzakken:
Zorg ervoor dat de spullen die u in de zak stopt goed droog zijn. Als er een scherp onderdeel aan de kleding zit, let er dan op dat u dit zo veel mogelijk naar binnen vouwt, zodat de zak niet van binnenuit lek geprikt kan worden als u zak gaat vacuüm gaat rollen.
De meeste mensen zullen hun shirts opbergen op een plank. Als jij dit ook doet, dan vouw je een shirt op de 'normale' wijze en maakt een stapel. Wat ik bij het vouwen van een shirt heel handig vind, is het gebruik van de vouwplank van Brabantia.
Zet een grote bak onderin je kast en schuif je tassen er in. Zo kun je van bovenaf zien wat er in zit en blijven je tassen netjes. Let er wel op dat ze niet teveel tegen elkaar aan schuiven om krasjes te voorkomen. Je kunt ze ook in een tassenhoes bewaren en dan in de bak schuiven.
Hang de kistjes aan de muur en zet je borden en schalen er op een speelse manier in. Dit zorgt voor een nonchalante uitstraling. Ook in de woonkamer kan je je servies opbergen door gebruik te maken van planken. Zo kan je het combineren met andere accessoires in dezelfde kleur of in dezelfde stijl.
Weinig ruimte of juist heel veel ruimte
Hoe je je schoenen opbergt is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Zet je je schoenen het liefst in de hal bij de voordeur, maar is de hal smal, dan kom je al snel uit op een klein schoenenrek. Een opberger aan de muur kan ook erg handig zijn.
Zet de schoenen op een droge, goed geventileerde plek neer om ze volledig te laten drogen voordat je ze opbergt. Wikkel leren schoenen niet in plastic. Leren en suède schoenen moeten kunnen ademen wanneer ze opgeborgen zijn. Als je ze in plastic wikkelt zouden ze kunnen gaan schimmelen of verkleuren.
Kleding en schoenen die je zelf niet meer draagt, kun je inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. De kringloopwinkel of tweedehandszaak is blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn.