ITP is een auto-immuunziekte die gepaard gaat met een verlaging van de trombocyten met als gevolg een bloedingsrisico. Behandeling start pas als de trombocyten gevaarlijk laag worden. Prednison is de eerste keus en een derde van de patiënten kan hiermee genezen worden.
Symptomen. De belangrijkste klachten van weinig bloedplaatjes zijn bloedingen. Bij ITP komen vooral bloedingen voor in de huid (blauwe plekken of puntbloedinkjes, langer nabloeden bij wondjes) en in de slijmvliezen (neusbloedingen, tandvleesbloedingen en hevige menstruaties).
ITP is een auto-immuunziekte die leidt tot een tekort aan bloedplaatjes. Dit komt doordat je antistoffen aanmaakt die een deel van je bloedplaatjes afbreekt. Vervolgens ontstaat er een tekort aan bloedplaatjes en krijg je problemen met de stolling van je bloed. De ziekte komt vooral voor bij jonge kinderen.
Immuun trombocytopenie (ITP) is een auto-immuunziekte, waarbij patiënten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes (auto-antistoffen). Dit leidt tot een versnelde afbraak van de bloedplaatjes in de milt en – in mindere mate – de lever.
ITP kan worden behandeld met medicijnen. Soms wordt de milt verwijderd met een operatie.
Tussen de episoden door kan het aantal bloedplaatjes normaal zijn, of te laag maar nog wel binnen aanvaardbare grenzen zodat u geen risico op spontane bloedingen loopt. Soms blijven de plaatjes gedurende jaren laag. Vele patiënten met chronische ITP hebben geen verschijnselen en kunnen een normaal leven leiden.
Omdat de milt en de lever de bloedplaatjes versneld afbreken ontstaat er een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie). Omdat bloedplaatjes een belangrijke rol hebben bij de bloedstolling, is de kans op bloedingen groter. ITP kan weer overgaan, maar ook chronisch zijn.
ITP is een auto-immuunziekte die gepaard gaat met een verlaging van de trombocyten met als gevolg een bloedingsrisico. Behandeling start pas als de trombocyten gevaarlijk laag worden. Prednison is de eerste keus en een derde van de patiënten kan hiermee genezen worden.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Bij patiënten met een geïsoleerde ITP worden ernstige bloedingen over het algemeen slechts gezien als het aantal bloedplaatjes minder is dan 10 miljoen per milliliter bloed. Dit kan anders zijn bij patiënten met meerdere aandoeningen. Minder ernstige verschijnselen (droge purpura):
Meest voorkomende symptomen
Toename van infecties door verminderde afweer; Zwaar of pijnlijk gevoel in de bovenbuik door een vergrote lever en/of milt; Vergrote lymfeklieren, die meestal niet pijnlijk zijn; Jeuk.
Purpura is een huidaandoening van rode of paarsgekleurde plekken die niet verbleken wanneer op de huid gedrukt wordt. De vlekken worden veroorzaakt door bloedingen onder de huid als gevolg van trombocytenaandoeningen, vaataandoeningen, stollingsstoornissen of andere oorzaken.
Symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan bloedplaatjes zijn: bloed in je urine, zwarte ontlasting, snel blauwe plekken en lange en hevige menstruatie. Een tekort aan bloedplaatjes kan worden vastgesteld met een bloedonderzoek.
Trombocytopenie betekent een tekort aan bloedplaatjes (trombocyten). Bloedplaatjes zijn nodig voor de bloedstolling. Bij een tekort aan bloedplaatjes kan het bloed niet goed stollen bij een verwonding. Ook kan het tekort tot spontane bloedingen leiden.
Petechiën kunnen te zien zijn bij trombocytopenie (te weinig bloedplaatjes in het bloed), maar ook bij medicijngebruik waarbij de werking van de bloedplaatjes beïnvloed wordt en bij ziekten waarbij de vaatwand van de haarvaten kwetsbaarder is dan normaal.
Als je te weinig bloedplaatjes hebt, ontstaan er problemen met de bloedstolling. Hierdoor heb je een groter risico op bloedingen. Bij een waarde van 20 tot 30 miljard bloedplaatjes per liter kan er al bij klein letsel een bloeding ontstaan.
We spreken van een tekort als het aantal bloedplaatjes in je bloed lager is dan 150 x 109/l. Dat betekent dat je minder dan 150 miljard bloedplaatjes per liter bloed hebt. Wanneer je te weinig bloedplaatjes hebt, neemt je bloedingsneiging toe.
Milt houdt bloedplaatjes vast
De milt kan bloedplaatjes echter ook te snel afbreken, met te weinig bloedplaatjes in je bloed als gevolg. De milt slaat ook bloedplaatjes op voor noodgevallen (bijvoorbeeld ernstige bloedingen).
Bij een chronische immuunziekte functioneert het immuunsysteem niet goed. Er zijn grofweg vier soorten chronische immuunziekten: De afweer is te sterk en richt zich naar binnen (auto-immuunziekten zoals reuma) De afweer is te sterk en richt zich op externe factoren (allergieën, eczeem)
Andere oorzaken van een auto-immuunziekte:
Een belangrijke tweede oorzaak is chronische stress. Als de stress-as, dat wil zeggen het hormonale systeem dat vanuit de hersenen en de hypofyse de bijnieren aanstuurt voor een chronisch verhoogde aanmaak van cortisol zorgt.
Het is een overmatige afweerreactie.” Dat een auto-immuunziekte zich op latere leeftijd plotseling openbaart en dan gelijk zo ernstig als in het geval van shorttrackster Lara van Ruijven, is volgens Leavis uitzonderlijk. “Het kan wel dat het in een keer zo ontploft, maar dat is echt zeldzaam.
In Nederland krijgen ongeveer 100-150 kinderen per jaar ITP en 80-90% herstelt binnen 1 jaar. Op basis van literatuurgegevens wordt het aantal volwassenen met ITP geschat op ongeveer 1.700 personen in Nederland.
Symptomen van een bloeding
Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn. Misselijkheid. Braken.