Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik.
Als je het scherm van jouw telefoon de hele dag op een hoge helderheid hebt staan, dan zal de batterij snel leeglopen. Dit vreet namelijk energie – zeker als je ondertussen ook nog met allerlei apps in de weer bent. Vele telefoongebruikers hebben vaak niet eens door dat de helderheid van hun scherm zo hoog is.
Ga naar Instellingen > Apps > App-opstartbeheer, zoek de app die je op de achtergrond wil laten draaien, schakel Beheer automatisch uit, en schakel Uitvoeren in de achtergrond in, via de pop-up box van Handmatig beheren en druk op OK. Klik op de pijl om de volgende stap te zien.
Locatie bijhouden, notificaties en pushberichten slurpen energie. Iedere notificatie verbruikt een beetje stroom, omdat jouw smartphone als het ware steeds weer opnieuw wakker schrikt. Voordat je het doorhebt krijg je AD-meldingen, actuele updates over neerslag, al je mails en WhatsApp-berichten geserveerd.
Op Android ga je naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Spaarstand en zet je een vinkje bij Apps beperken op achtergrond. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het overigens slimmer om apps op de achtergrond open te laten dan ze te sluiten.
Swipe omhoog vanaf de onderkant, houd even vast en haal daarna je vinger van het scherm.Tik op Recente apps als je Android Go gebruikt met navigatie met 3 knoppen.
Als apps een tijdje niet worden gebruikt, zet Android ze op sluimerstand. Er zijn twee soorten sluimerstanden: normale sluimerstand en ultieme sluimerstand. Bij normale sluimerstand gebeuren er soms nog wel dingen op de achtergrond en kunnen updates en meldingen vertraagd zijn.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
Zware apps zijn eveneens grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan apps als Netflix, Spotify en WhatsApp. Zorg ervoor dat deze apps niet op de achtergrond ingeschakeld blijven als u deze niet gebruikt. Ook hiermee kunt u uw batterij flink besparen.
Bepaal bij 'Ververs op achtergrond' of deze functie aan of uit moet staan. Als u hem aanzet, kunt u per app bepalen of deze er wel of geen gebruik van maakt. Als u hem uitzet, kan geen enkele app op de achtergrond verversen.
Als er apps op je tablet of smartphone staan waarbij je hebt toegestaan dat ze je locatie bijhouden, dan blijven ze dit doen als je ze niet afsluit of als je toestaat dat ze op de achtergrond ververst worden. Als je meer privacy wilt, kun je apps daarom beter afsluiten.
Heeft u een Android toestel? Veeg uw vinger omhoog vanaf de onderkant van het scherm, hou even vast en haal dan uw vinger van het scherm.Veeg de desbetreffende app die u wilt afsluiten daarna omhoog.
Met de appkiezer kun je snel tussen geopende apps schakelen op de iPhone. Als je teruggaat naar een app, kun je direct verdergaan waar je gebleven was.
Vaak kort opladen is goed voor je batterij
Je kan slijtage niet voorkomen, maar wel beperken. De meeste slijtage treedt op bij het opladen van de laatste 20/30 procent. Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent.
Met Ververs op achtergrond kunnen inactieve apps controleren op updates en nieuwe inhoud. Als u wilt dat inactieve apps op nieuwe inhoud controleren, gaat u naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Ververs op achtergrond' en schakelt u 'Ververs op achtergrond' in.
Functies die veel vragen van je batterij zijn o.a. Wi-Fi, GPS, Bluetooth en NFC. Op het moment dat je deze functies niet nodig hebt kun je deze uitschakelen om batterij te besparen. Je toestel zal meer batterij verbruiken op een locatie met weinig tot geen internet/telefoon verbinding.
De maximumcapaciteit van de batterij
En batterijen hebben steeds minder capaciteit naarmate de batterij veroudert. Hierdoor moeten ze steeds vaker worden opgeladen. Een normale batterij is ontworpen om tot 80% van de oorspronkelijke capaciteit vast te houden bij 500 volledige oplaadcycli bij normaal gebruik.
Als je een telefoon telkens oplaadt van 30 tot 80 procent kan je de volgens batterij-experts van Battery University de levensduur van je accu en het aantal levenscycli verdubbelen. Dat komt door het vermogen dat nodig is om een smartphone op te laden.