Vooral als je nog niet lang hielspoor hebt kun je het met zelfhulp goed behandelen. Denk dan aan rust nemen, rekoefeningen doen en goede schoenen dragen. Ook simpele middelen als de Strassburg Sock en inlegzooltjes helpen vaak. Anders moet je naar een arts.
Wanneer u de peesplaat blijft belasten bijvoorbeeld door een toename in gewicht dan kan het zich moeilijk herstellen. Ook diabetes, reuma en andere factoren hebben invloed op het herstel.
Iemand die last heeft van hielspoor zal vaak na lang stilstaan of zitten de meeste hevige pijn hebben. Het vervelende is dat na rust de pijn vaak erger wordt, wanneer men weer wil gaan lopen of staan geeft de voet direct een pijn reactie. Na korte belasting wil de pijn vaak weer afnemen.
Een veel voorkomend probleem aan de voeten zijn ontstekingen, zoals ontstekingen aan de bindweefselband onder de voet (fasciitis plantaris en hielspoor). Bepaalde voedingsmiddelen kunnen dit probleem bevorderen, zoals rood vlees. Ook te veel omega-6 vetzuren kunnen hiertoe bijdragen.
Afhankelijk van de ernst van de hielpijn kan een lichte oefening als rustig wandelen nog wel goed zijn. Het is goed om in beweging te blijven en niet volledig stil te gaan zitten, maar dit kan het beste door een therapeut beoordeeld worden.
Pijn door slippers kan minder worden, maar door een warmere temperatuur en meer beweging kan hielspoor ook minder worden.
Een eenvoudige manier om thuis wat aan massage voor je hielspoor te doen is het onder de peesplaat heen en weer rollen met een golfbal, of eventueel een tennisbal als dit pijnlijk is. Je kunt dit gewoon doen terwijl je bijvoorbeeld achter je bureau zit te werken.
Naast het dragen van stevige schoenen moet je ook rusten met hielspoor. Wanneer de voet meer rek nodig heeft, kan een hielspoor sok helpen. Ook al moet je rusten bij hielspoor; door een lichte spanning kan de peesplaat wat meer rek krijgen om grote trekkrachten beter op te vangen.
Vaak begint hielspoor met een milde pijn, welke toeneemt wanneer belasting niet wordt aangepast. In rust neemt de pijn af. Door de toenemende druk op de peesplaat kan en kleine zwelling ontstaan op de plek waar zich de meeste druk op uit oefent.
Een hielspoor is een doornvormige verkalking onder het hielbeen en wordt vaak verward met een peesplaatoverbelasting onder de voet, de fasciitis plantaris. De doornvormige verkalking zit ter hoogte van de aanhechting aan de peesplaat. Zo'n verkalking is duidelijk te zien op een röntgenfoto.
Speciale schoenen voor hielspoor
Tegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. MBT schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool. Dit stimuleert het permanent aanspannen van de beenspieren en voetspieren.
Fysiotherapeuten zijn opgeleid om hielspoor te evalueren en behandelen. Als bij u hielspoor is vastgesteld, zal uw fysiotherapeut met u een programma opstellen om uw symptomen te verminderen met daarin onder andere: Stretchoefeningen om de soepelheid van uw enkel en peesplaat te verbeteren.
Ibuprofen is een pijnstiller en een ontstekingsremmer. Vaak zal de ibuprofen beter werken bij hielspoor of peesbladontsteking. Bij gebruik van pijnstillers raadpleeg je altijd de bijsluiter.
Veel mensen die last hebben van hielspoor zullen van de klachten afkomen door een behandeling bij een specialist. In slechts 5% van alle gevallen is een operatie noodzakelijk. Dit gebeurt altijd pas na een intensieve behandeling. Op het moment dat de pijnklachten blijven, kan er gekozen worden voor een operatie.
Paracetamol wordt het meest aangeraden als pijnstiller, ook omdat het relatief weinig bijwerkingen heeft. Pijnstillers met een ontstekingsremmende werking worden ook soms aangeraden. Dit zijn zogenaamde niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's). Ibuprofen is zo'n middel.
In combinatie met de versoepeling van de spieren en de betere doorbloeding, zal de kalk ophoping rond de aanhechting van de hielpeesplaat sneller worden afgevoerd door het lichaam. Kortom, u kunt de hielspoor te lijf gaan door gewoon te blijven lopen en te doen wat u wilt doen.
Pijn aan de hiel wordt meestal veroorzaakt door een irritatie van de pezen tussen de hiel en de bal van de voet. We noemen dit fasciitis plantaris. Dit is meestal een gevolg van overbelasting (overgewicht, hardlopen, wandelen, lang rechtstaan…). Pijn aan de hiel wordt vaak 'hielspoor' genoemd.
Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel tijdens het staan of lopen en de pijn kan uitstralen naar de achillespees. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan.
Bij hielspoor wordt radiale shockwave toegepast, wat minder direct op 1 plek gericht is, maar iets meer verspreid. Ook het omringende weefsel, met name de peesplaat onder de voetzool wordt daardoor mee behandeld. De geluidsgolven zijn hoog energetisch en prikkelen het aangetaste peesweefsel.
Tapen is een behandeling van hielspoor en fasciitis plantaris. die steeds meer wordt toegepast. Let op dat er twee verschillende manieren zijn om tape toe te passen: Medical / Kinesio taping (kan je ook zelf doen) en klassiek tapen met sporttape. Laat dit liefst door een therapeut doen.
Peesplaat ontsteking verwijst naar een ontsteking van de peesplaat (aponeurosis of fascia genoemd) van de onderzijde van de voet (plantaris). Deze peesplaat geeft vorm aan de voetboog. Een hielspoor is een benig uitsteeksel (spina) aan de onderzijde van het hielbeen (calcaneus).