De oorspronkelijk geplande vluchten van de Apollo 18, 19 en 20, waarvoor wel bemanningen en landingsplaatsen waren gekozen, werden door de NASA afgelast. In januari 1970 werd Apollo 20 geannuleerd. In september 1970 volgde het besluit de missies van de Apollo 18 en 19 eveneens te annuleren.
Op 13 april 1970 ontplofte de zuurstoftank van de CSM van Apollo 13, die op weg was naar de Maan. Dit veroorzaakte grote schade aan de besturing en lifesupportsystemen.
De race naar de ruimte heeft niet alleen massa's geld, maar ook mensenlevens gekost. Zo is het vandaag exact vijftig jaar geleden dat er brand uitbrak in de Apollo 1, waarbij drie astronauten omkwamen.
Het is 13 april 1970, 21:07 uur in Houston, en een deel van zijn ruimteschip is geëxplodeerd, op 330.000 kilometer van de aarde. De bijna fatale missie van Apollo 13, die vandaag een halve eeuw geleden werd gelanceerd, is nog steeds legendarisch - mede dankzij de Hollywoodverfilming met Tom Hanks uit 1994.
Naast Armstrong en Aldrin was er nog een derde astronaut aan boord van de Apollo 11: Michael Collins. Hij zette echter nooit zelf voet op de maan. Hierna volgden nog vijf succesvolle maanlandingen van NASA. Dat brengt het totaal aantal astronauten dat voet op de maan zette op twaalf.
Het Apollo-programma omvatte elf bemande vluchten, aangeduid als Apollo 7 tot en met Apollo 17. Apollo 4 tot en met Apollo 6 waren onbemande testvluchten.
De bemanning van missie Apollo 11 bestond uit de astronauten Neil Armstrong, Edwin 'Buzz' Aldrin en Michael Collins. Armstrong had als commandant de leiding over de expeditie en zou als eerste uit het ruimtetoestel stappen om de maan te betreden.
Apollo 17 was de laatste missie van het Apolloprogramma waarbij op 11 december 1972 op de maan werd geland. Sindsdien zijn er geen bemande missies meer uitgevoerd naar de maan. De landingsplaats ligt halverwege tussen de kraters Fabbroni en Littrow in het Taurusgebergte, net ten noord-noordwesten van Mons Vitruvius.
"De missie van Apollo 11 duurde negen dagen, dus we hadden negen dagen aan audio.
De Challenger ontplofte 73 seconden na de lancering van zijn tiende vlucht STS-51-L op 28 januari 1986. Hij werd onder grote publieke belangstelling gelanceerd.
In totaal, tot aan eind juli 2011, zijn er 135 missies gevlogen. Daarvan zijn er twee fataal afgelopen, waarbij alle bemanningsleden en passagiers om het leven kwamen.
Sinds de eerste ruimtevaart in 1961 zijn er twintig mensen omgekomen tijdens hun ruimtelijke avontuur. Geen van deze sterfgevallen vond echter plaats in de ruimte. Alle twintig astronauten kwamen om het leven door mislukte lanceringen, al voordat ze de atmosfeer van de Aarde hadden verlaten.
NASA staat vandaag stil bij de dood van zeventien astronauten. Drie van hen stierven tijdens een ongeluk met de Apollo 1 op de aarde, zeven mensen kwamen 73 seconden na de lancering van de shuttle Challenger om het leven en zeven astronauten overleden 16 minuten voor de landing op aarde.
De totale missie heeft iets over 8 dagen geduurd, (195u), met een maanwandeling van ongeveer 2u30. Men spreekt van een verblijf op de maan van ongeveer 21u in de wikipedia over apollo 11, maar ik denk dat daarmee de omwentelingen rond de maan bedoeld worden, in totaal 30 stuks.
Apollo 14 tot en met 17
Na Apollo 13 zijn er nog 3 maanlandingen geweest in 1971 en 1972. De Apollo 17 werd uiteindelijk de laatste missie van het Apolloprogramma. De oorspronkelijk geplande vluchten van de Apollo 18, 19 en 20, waarvoor wel bemanningen en landingsplaatsen waren gekozen, werden door de NASA afgelast.
Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
De meer dan 100 meter hoge Saturn V raket, met bovenop de Apollo 11 ruimtecapsule, werd op 16 juli 1969 omstreeks 13u32 gelanceerd van op het Kennedy Space Center in Florida. Twaalf minuten later bevond deze zich in een baan om de Aarde. De lancering verliep vlekkeloos.
“That's one small step for man, one giant leap for mankind.” Toch twijfelen sommigen. Zei Armstrong “for a man” of “for man”? Armstrong zelf beweerde altijd dat hij “for a man” zei.
Apollo 11 is de eerste missie uit het Apollo programma waarbij een module op de maan landde. Het is het ruimteschip waarin Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins naar de maan vlogen. NASA besloot dat Neil Armstrong de eerste voet op de maan moest zetten. Dat was op 24 juli 1969.
André Kuipers (Amsterdam, 5 oktober 1958) is een Nederlandse ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging.
Neil Armstrong en Buzz Aldrin zetten op 21 juli 1969 als eersten voet op het witte oppervlak van de maan. Toch zijn er meer dan vijftig jaar later nog steeds mensen die hieraan twijfelen.