Welke Afrikaantjes tegen aaltjes?

Tagetes afrikaantjes bonita worden veel gebruikt ter bestrijding van aaltjes (nematoden) en stikstof productie. Pratylenchus penetrans is een vrijlevend wortellesieaaltje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dezaden.nl

Welke planten kunnen niet tegen aaltjes?

Er is echter één plant waar dit wortellesieaaltje (wortel-lesie-aaltje) helemaal niet tegen kan: afrikaantjes. Deze plant (Tagetes patula met lieflijke geel-oranje bloemen) heeft in de endodermiscellen van zijn wortels zwavelhoudende verbindingen (thiofenen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plantenziektekunde.nl

Welke planten zijn gevoelig voor aaltjes?

Rozen, Suikerbiet, tulp, ui, tuinboon, schorseneer, peen, kroot en aardbei zijn zeer gevoelig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuinier-winkel.nl

Waar helpt afrikaantjes tegen?

Als borderplant heeft het afrikaantje een extra, gunstige bijkomstigheid: ze werken goed tegen aaltjes. Aaltjes leven in de bodem en vreten aan de wortels van planten. Het gevolg is dat de planten verzwakken of zelfs dood gaan. Aan afrikaantjes kunnen aaltjes echter beter niet beginnen, dat overleven ze niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Wat kun je doen tegen aaltjes?

In de loop van de tijd zijn er veel methoden ontwikkeld om aaltjes te “bestrijden”. Dat kan met groenbemesters maar ook met aaltjes etende aaltjes die in de grond aangegoten kunnen worden. Het zijn maatregelen die er op gericht zijn om te doden of te verdrijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op akkerwijzer.nl

Probleemloos toepassen Nemathorin tegen aaltjes

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang leven aaltjes in de grond?

Bij bodemtoepassing kunnen de aaltjes, bij de juiste temperatuur en vochtigheid, ongeveer 2 weken overleven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op aaltjesdirect.nl

Hoe verspreid je aaltjes?

Aaltjes met de gieter verspreiden is en blijft één van de makkelijkste en goedkoopste manieren. De aaltjes verdunnen en mengen in water en verspreiden met de gieter. Hierdoor geef je direct de nodige hoeveelheid water per vierkante meter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op biogroei.be

Welke insecten houden niet van afrikaantjes?

Afrikaantjes hebben echter nog een belangrijk wapen in de strijd tegen ongewenste insecten. Hierbij kun je denken aan mieren, maar ook witte vliegjes laten de planten liever links liggen zodra er Afrikaantjes in de buurt zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op obetta.eu

Hebben slakken een hekel aan afrikaantjes?

Afrikaantjes tegen slakken

Een manier om slakken te voorkomen in je tuin is door het zaaien van afrikaantjes. Het klinkt gek, maar toch is het een effectieve wijze om (naakt)slakken af te weren. Het kan ook zeker in de moestuin geen kwaad om wat afrikaantjes in te zaaien tussen de gewassen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op graszaaddirect.nl

Welke insecten eten afrikaantjes?

Drentse lelietelers pionieren met afrikaantjes (Tagetes patula) voor verduurzaming van hun teelt. De oranje zomerbloeiers zijn geweldig voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere bestuivers. Het inzaaien gebeurt als biologische bestrijding van het zeer schadelijke wortellesieaaltje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bijenhouders.nl

Wat kan een landbouwer doen om aaltjes te bestrijden?

Bestrijding in de zin van een middel toevoegen aan de grond om aaltjes te doden kennen we binnen de biologische landbouw niet. Er worden wat successen geboekt met biologische grondontsmet- ting, waarbij grote hoeveelheden vers organisch materiaal de grond in wordt gewerkt en afgedekt met luchtdichte folie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op edepot.wur.nl

Waar zijn aaltjes goed voor?

Zo bestrijden ze met name naaktslakken, engerlingen, larven van taxuskever, larven van varenrouwmuggen en emelten (larven van langpootmug). De aaltjes of nematoden dringen het schadelijk insect binnen via natuurlijke lichaamsopeningen. Ze infecteren hun prooi met specifieke bacteriën die het schadelijke insect doden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op biogroei.be

Wat doen aaltjes in de grond?

Aaltjes vallen de plaaginsecten doelgericht aan en roeien de plaag uit, ze dringen hun prooi binnen en beginnen de larve van binnen aan te vreten. Door het afscheiden van bepaalde bacteriën sterft het plaaginsect al na 2-3 dagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pelckmans.net

Waarom velden met afrikaantjes?

Afrikaantjes als groenbemester

Na de bloei worden de planten als een soort groenbemester omgeploegd, en is de grond schoongemaakt. Vroeger werd landbouwgrond in deze situaties vaak vergast, dus het planten van afrikaantjes is een milieuvriendelijk alternatief.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groenepassies.nl

Waarom afrikaantjes in de tuin?

Afrikaantjes zijn dé beste buurplanten voor in je moestuin. Ze verjagen aaltjes in de mix, weren schadelijke insecten - zoals luizen - en trekken massa's bijen en vlinders aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op makkelijkemoestuin.nl

Waarom planten boeren afrikaantjes?

Je ziet ze veel bij boeren en dat heeft een reden. Afrikaantjes bevatten een stof die aaltjes dood. Aaltjes zijn miniwormen die de wortels van planten eten. Daarnaast zorgen Afrikaantjes er ook voor dat mieren, witte vliegen en ander ongedierte op afstand blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijnkeukentuintje.nl

Wat doet knoflook met slakken?

Knoflook extract

Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Is koffiedik goed tegen slakken?

Slakken bestrijd je met koffiedik

Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cleanipedia.com

Wat schrikt slakken af?

Koper schrikt slakken af, omdat ze bij aanraking van dit metaal een schokje krijgen. Wikkel daarom bijvoorbeeld koperdraad om je potten of beplak ze met koperen munten. Met zaagsel houd je ook de nodige slakken van je planten weg, want de dieren hebben een hekel aan ruwe oppervlakten die aan hun 'zool' vastplakken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op landidee.nl

Welke geur kunnen insecten niet tegen?

Ieder insect heeft wel een geur waar hij niet van houdt, zoals pepermunt, cederhout, kruidnagel of tea tree olie. Verspreid deze geur door je huis met een diffuser of breng de olie aan op je huid. Vervolgens zal je merken dat insecten liever niet bij je in de buurt komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op carescent.nl

Welke kleur haten insecten?

Effect blauw licht

Van die stoffen is bekend dat ze een negatief effect hebben op insecten”, zegt ze. Dit effect van blauw licht was al bekend uit de literatuur en vanuit haar vorige werk aan Universiteit Leiden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onderglas.nl

Waarom afrikaantjes bij tomaten?

Afrikaantjes zijn echt goede buren van tomaten. Afrikaantjes, ook wel stinkertjes genoemd, zorgen ervoor dat de aaltjes uit de grond blijven. Tomatenplanten zijn namelijk gevoelig voor aaltjes. Tomaten kun je beter buiten de koelkast bewaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stadstuinieren.nl

Hoe vaak moet je aaltjes gebruiken?

De bodem moet na toepassing tenminste twee weken vochtig gehouden worden, maar niet drijfnat. Aaltjes zoeken het plaaginsect op en dringen naar binnen. Door het afscheiden van bepaalde bacteriën sterft het plaaginsect al na 2-3 dagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ecostyle.be

Kan je aaltjes met het blote oog zien?

Aaltjes zijn met het blote oog niet te zien; onder een microscoop wel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op buitenleven.nl

Kunnen aaltjes tegen vorst?

Transport en opslag van nematoden

Je kunt de nematoden dan ook het beste bewaren in een koele ruimte met een temperatuur van 2 - 7°C. Dit verschilt enigszins per soort. Kijk voor de bewaartemperatuur op de verpakking. Komt de temperatuur onder het vriespunt, dan sterven de nematoden door bevriezing.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op royalbrinkman.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Kunnen ratten duiken?
Volgende artikel  
Is er 4G in een vliegtuig?