Zure abrikozen worden ook wel bloeddruk abrikozen genoemd. De abrikozen bevatten namelijk veel kalium, wat kan werken bij het tegengaan van een hoge bloeddruk. Daarnaast helpen de anti oxidanten bij het het op peil houden van je cholesterol gehalte.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen
Ze zijn ook veel donkerder van kleur en zien er misschien iets minder lekker uit. En hoewel smaken verschillen, vinden de meeste mensen de gedroogde ongezwavelde abrikozen vaak lekkerder en smaakvoller dan abrikozen de wel gezwaveld zijn.
Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten.
Veel artsen schrijven (vroeger ook al) voor om elke dag gedroogde abrikozen te eten op een nuchtere maag omdat dit een positieve invloed heeft op het verlagen van je bloeddruk. Elke dag een stuk of 5 gedroogde abrikozen zou wonderen moeten doen.
Naast vezels en de vitamines bevatten ongezwavelde abrikozen ook veel mineralen als kalium, magnesium, fosfor, calcium en sodium. Magnesium, kalium, fosfor en calcium zorgen ervoor dat voedingsstoffen snel worden omgezet in energie. Daarnaast zijn Magnesium en kalium zijn goed voor het zenuwstelsel.
Ongezwavelde Abrikozen kopen bij Holland & Barrett.
Divers onderzoek heeft aangewezen dat blauwe bessen een gunstig effect hebben op mensen met een hoge bloeddruk. Aangezien een hoge bloeddruk een van de belangrijkste aanleidingen is voor beroertes en hartaanvallen, kan het heel nuttig zijn om de bloeddruk te verlagen.
Ongezwavelde abrikozen zien er ook anders uit. Ze zijn donkerder, bruinig van kleur en zien er dus minder appetijtelijk uit. Bovendien zijn ze ook minder lang houdbaar.
Gedroogde abrikozen zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn bovendien érg rijk aan vezels. Per 100 gram bevatten ze maar liefst 14,4 gram vezels. De vitamines A, B1 (thiamine), B3 (niacine) en E zijn allemaal in de gedroogde abrikoos te vinden en hebben verschillende belangrijke functies in je lichaam.
Gezwavelde en ongezwavelde abrikozen
De meeste abrikozen worden gezwaveld voordat ze gedroogd worden. Deze behandeling met zwaveldampen zorgt er voor dat de gedroogde vruchten langer houdbaar zijn.
Rozijnen worden na het drogen gezwaveld, dat wil zeggen behandeld met zwaveldioxide (de stof die naar rotte eieren ruikt). Na deze behandeling zijn ze vrij van bacteriën en insecten. Het verlengt de houdbaarheid van de vrucht. Het is een redelijk giftig middel.
In de zure abrikozen zit de hoogste hoeveelheid kalium. Vaak wordt geadviseerd om 4 tot 5 gedroogde abrikozen een nachtje te laten wellen in koud water en deze in de ochtend op nuchtere maag te eten.
Gedroogde abrikozen staan erom bekend dat ze helpen tegen een hoge bloeddruk. Abrikozen bevatten veel vezels, wat heel goed is voor de darmen. Daarbij bevatten ze diverse vitamines en mineralen als: vitamine A, B, E, ijzer, fosfor, magnesium, natrium, calcium, kalium, koper en zink.
Eet bessen en pure chocolade. Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het fruit bevat namelijk zogenoemde polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die goed zijn voor je hart.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram
Gedroogde abrikozen zijn bijna gelijk aan de dadel. Betreft voedingsvezels en suikers ontlopen ze elkaar niet erg veel. Toch hebben abrikozen een streepje voor, omdat ze minder suikers bevatten.
Niet ongezond
Maar dit verschilt ook per fruitsoort, zo kunt u als het over calorieën gaat beter kiezen voor gedroogde pruimen (190 calorieën per 100 gram) dan voor gedroogde banaan (300 calorieën per 100 gram).
Voedingsstoffen in gedroogd fruit
Vooral gedroogde pruimen, vijgen, appels en abrikozen bevatten veel vezels. Het gaat hierbij om zowel oplosbare als onoplosbare vezels en deze zijn goed voor de stoelgang.