Primaire kleuren: rood, geel en blauw.Het zijn de drie basis-ingrediënten om álle andere kleuren te mengen.Secundaire kleuren: oranje, paars en groen. Secundaire kleuren zijn altijd een combinatie van twee primaire kleuren.
De drie primaire kleuren in drukwerkland zijn geel, cyaan en magenta. Dit zijn overigens niet de oorspronkelijke primaire kleuren. Dat zijn: geel, blauw en rood. Cyaan en magenta zijn wel afgeleiden van blauw en rood.
Primaire kleuren: De bouwstenen waarvan alle andere kleuren zijn afgeleid. Deze worden ook de basiskleuren genoemd, omdat ze niet kunnen worden gecreëerd door kleuren te mengen. In traditionele kunst en kleurentheorie worden rood, geel en blauw ook beschouwd als de primaire kleuren.
Rood, geel, groen, blauw en paars. Dat zijn de 'fabrieksinstellingen' waarin onze hersenen kleuren indelen. Verschillen binnen deze categorieën kan het babybrein wel waarnemen, maar het schaart de tint dan toch in een van deze vijf groepen.
De hoofdkleuren of primaire kleuren volgens het subtractief mengen zijn cyaan-blauw, magenta-roze en Primair-geel. Het subtractief mengsysteem (CMY) bevat de hoofdkleuren Cyaan, Magenta en Geel. Door mengen van deze kleuren verkrijgen we Violet, Groen en Rood.
Het bekende 4-kleurenmodel (blauw, rood, geel, groen) maakt op een makkelijk te gebruiken manier persoonlijke voorkeuren inzichtelijk. Juist die eenvoud maakt het model zo populair: zeg me wat jouw eerste kleur is, en ik weet (beter) hoe ik met je moet omgaan of communiceren.
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.
Anders dan wit en andere tinten kan puur zwart in de natuur bestaan zonder licht. Sommigen beschouwen wit als een kleur, omdat wit licht alle tinten in het spectrum van zichtbaar licht bevat. En velen beschouwen zwart als een kleur, omdat je andere pigmenten combineert om het op papier te krijgen.
Wij zien magenta als de L-kegeltjes en S-kegeltjes een signaal ontvangen van puur blauw en puur rood licht. Onze hersenen verzinnen dus de kleur magenta, terwijl die eigenlijk niet als individuele golflengte bestaat.
De 'niet-kleuren' zwart en wit vormen het sterkste contrast; het door Itten geïntroduceerde en zogenoemde licht-donkercontrast. Ook bij de bonte kleuren wordt het afgrenzende effect duidelijk. Een lichte kleur naast een donkere kleur werkt sterker dan naast een even lichte of lichtere kleur.
^ Basiskleuren zijn kleuren die in de kleurencirkel voorkomen: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars of mengvormen hiervan.
Bij een triadische kleurencombi gebruik je drie kleuren die gelijk verdeeld zijn over de kleurencirkel. Met andere woorden: ze moeten precies even ver uit elkaar liggen. Denk aan de combinatie rood, geel en blauw, of juist paars, oranje en groen.
De meest bekende kleuren zijn rood, geel, groen en blauw.
Verzadigde kleuren noem je ook wel zuivere kleuren omdat er geen sporen van andere kleuren in zitten. Deze kleuren zijn fel, helder en diep. De primaire kleuren van de kleurencirkel zijn bijvoorbeeld verzadigde kleuren.
Ezelsbruggetje. Een handig ezelsbruggetje om de volgorde van de kleuren in de regenboog te onthouden is: 'roddelen over grote gekke broer is vals'. Iedere eerste letter staat voor een kleur: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet (paars).
Natuurlijke pigmenten: het begint met rood. Voor zover we weten, is rode oker het eerste kleurpigment dat ooit door de mens is gebruikt.
Zuiver zwart: en wit: worden aangegeven met 000000 respectievelijk FFFFFF. De combinaties 010101, 020202, 030303 enzovoorts zijn verschillende tinten grijs. Er is ook een verkorte notatie, waarbij per kleur maar één hexadecimaal teken gebruikt wordt, hier is FFF zuiver wit, F00 rood enzovoorts.
Fotonen zijn gekwantiseerd. Oftewel opgebouwd uit discrete hoeveelheden energie. Er bestaan tussen 400 en 700 nanometer dus niet oneindig veel verschillende golflengten die fotonen kunnen aannemen. Dus er bestaan niet oneindig veel verschillende kleuren.
'Vurig' rood staat voor het dominant temperament. 'Stralend' geel staat voor het interactief temperament. 'Zacht' groen staat voor het stabiel temperament. 'Helder' blauw staat voor het consciëntieus temperament.
Wat jouw gedragstype of DISC kleur is, wordt bepaald door jouw score op de verschillende gedragspatronen; Hoog scorend op Direct en Taakgerichtheid = Dominant (rood)Hoog scorend op Direct en Mensgericht = Invloed (geel)Hoog scorend op Indirect en Mensgericht = Stabiel (groen)
De gedurfde en krachtige aanwezigheid van de kleur rood, maakt dat het de perfecte keuze is voor veel iconische merken. Denk bijvoorbeeld aan Coca-Cola en Netflix. Voor Coca-Cola straalt de kleur rood een gevoel van opwinding, energie en jeugd uit.
Hoe kan dat? Het pigment blauw is het minst voorkomende pigment in de natuur.
Rood wordt het minst goed gebroken en zie je daardoor bovenaan de regenboog. Blauw wordt juist heel goed gebroken en staat daardoor een stuk lager. Hierdoor is de volgorde van de kleuren altijd hetzelfde en is een regenboog boogvormig.