AD 16.09.2021 De Haagse buurt Laakkwartier-Oost is volgens de eigen bewoners de slechtste buurt van Nederland. Met een rapportcijfer van 5,2 is er geen wijk in Nederland die door haar inwoners zo beroerd wordt beoordeeld, zo blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Vrije Universiteit.
Laakkwartier en Spoorwijk is een vooroorlogse wijk in Den Haag, gelegen tussen Station Den Haag HS en Rijswijk. De wijk is onderdeel van stadsdeel Laak. De naam is afgeleid van het oude veenriviertje de Laak, dat midden door de wijk loopt en uitkomt in de Haagvliet. 281 ha.
De wijk Laakkwartier en Spoorwijk heeft met 43.520 het hoogste aantal inwoners van alle wijken in de gemeente Den Haag.
De woningwaarde is gebaseerd op de gemiddelde WOZ waarde in 2021. De wijk Zuidwestelijk deel der gemeente heeft met €1.068.000 de hoogste gemiddelde woningwaarde van alle wijken in de provincie Zuid-Holland.
Met name in Den Haag Zuidwest (de wijken Moerwijk, Morgenstond, en Bouwlust en Vrederust) zijn sociaaleconomische achterstanden ontstaan. De wijken scoren ongunstig ten opzichte van de rest van Den Haag als het gaat om bijstand, armoede, maar ook criminaliteit.
In samenwerking met de politie eenheid Den Haag, heeft First Element een overzichtelijk informatie systeem over criminaliteit ontwikkeld: hoeveiligismijnwijk.nl. Deze site informeert de gebruiker over criminaliteit en veiligheid in de buurt, wijk en stad.
Wijkz is de Haagse welzijnsorganisatie, actief in zeven Haagse stadsdelen waar we samen met inwoners werken aan een leefbare stad.
Ter vergelijking: in de grote steden Amsterdam (49), Rotterdam (45), Utrecht (44) werden de meeste misdrijven geregistreerd per duizend inwoners. In Oost-Nederland noteren Zwolle (30), Zutphen (29) en Lelystad (29) de minst gunstige cijfers.
Mensen bedreigen, inbreken of bijvoorbeeld drugs dealen. Dat zijn voorbeelden van crimineel gedrag. Criminele dingen doe je vaak niet voor niets. Meestal is er meer aan de hand als je andere mensen pijn doet, problemen met school krijgt of illegale dingen doet.
Dit doe je op de site politie.nl bij 'Mijn buurt'. Hier kun je zelf zien waar en wanneer er precies wordt ingebroken door de vier cijfers van je postcode in te vullen. Vervolgens zullen de inbraken van de afgelopen drie maanden in je buurt verschijnen op de kaart.
Moerwijk is wat inkomens betreft de armste wijk in Den Haag.
Duurste straat van het land
In de De Roelofstraat, Van Beverningkstraat en Guirlande stonden in 2019 vrijwel geen miljoenenwoningen, in 2020 werden dat er 25. In Wassenaar is de duurste straat van het land te vinden: de Konijnenlaan. De gemiddelde woningwaarde is daar 2.850.000 euro.
170 nationaliteiten
Hoewel Amsterdam nog steeds de kroon spant, is bekend dat er in Den Haag mensen van maar liefst 170 verschillende nationaliteiten wonen.
Den Haag heeft 44 wijken in 8 stadsdelen. De meeste studenten wonen in de wijken Zeeheldenkwartier, Laakkwartier, Regentessekwartier en Bezuidenhout.
In de gehele gemeente Den Haag was 43,0% van de bevolking Nederlands en 57,0% met Migratieachtergrond.
Duurste buurten
De Keizersgracht spant de kroon, met 583 woningen die een miljoen of meer waard zijn. Qua buurten staat de Cornelis Schuytbuurt met 800 miljoenenwoningen bovenaan in Amsterdam, en op de tiende plaats in heel Nederland. Ook op IJburg neemt het aantal stenenmiljonairs toe, meldt het rapport.
De Groot Haesebroekseweg in Wassenaar is de duurste straat van Nederland. De huizen zijn er bijna een ton duurder dan in de Konijnenlaan, een straat verder. Dat is overigens niet veel op een gemiddelde waarde van ruim 2 miljoen euro.
Overzicht van de 158 wijken en buurten in de gemeente Den Haag.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
In 2015 ging het om 35 procent van de minderjarigen. Het percentage zelfgerapporteerde criminaliteit is daarmee relatief stabiel gebleven. Geweldsdelicten, vermogensdelicten en vandalisme komen het meest voor: respectievelijk 20,7 procent, 19,4 procent en 13,4 procent).