Er zijn verschillende virussen die hepatitis kunnen veroorzaken. De bekendste zijn het hepatitis A-, B-, C-, D- en E-virus.
Hepatitis kan ontstaan door: Een virusinfectie (virale hepatitis). De bekendste vormen, hepatitis A en B, worden door virussen veroorzaakt. Een virale hepatitis is besmettelijk.
hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm.
Overdracht hepatitis B: via seksueel contact. Overdracht hepatitis C : via bloed.
Je kunt hepatitis A krijgen door contact met ontlasting van een besmet persoon. Bijvoorbeeld na toiletbezoek, of door besmet eten en drinken. Daarom is het belangrijk je handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een toiletbezoek. Er is een vaccinatie beschikbaar.
Hepatitis is een ontsteking van de lever. Deze kan veroorzaakt worden door een virus. Het is dan een virale hepatitis.
Hepatitis B is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die vooral voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Je kunt het oplopen door onveilig te vrijen of via bloedcontact.
Nee, iemand die al een keer hepatitis B heeft gehad kan het niet meer opnieuw krijgen.
Besmetting en preventie van hepatitis D
Hepatitis D wordt op dezelfde wijze overgedragen als hepatitis B: via bloedcontact en seksueel contact. Bloedcontact en onzorgvuldig gebruik van drugsspuiten vormen de belangrijkste infectiebronnen.
Door een chronische actieve hepatitis B-infectie kan na 10-20 jaar verlittekening van de lever ontstaan, levercirrose en leverfibrose. Mensen met chronische actieve hepatitis B kunnen op den duur ook leverkanker krijgen, waardoor mensen kunnen overlijden.
Zo zijn er bijvoorbeeld herpes-, corona- en retrovirussen. Sommige virussen veroorzaken relatief milde ziektes, zoals verkoudheid, een koortslip of griep. Maar ook ernstige ziektes zoals HIV, SARS, en hepatitis worden door virussen veroorzaakt.
Een hepatitis B infectie geneest meestal vanzelf, maar vooral bij kinderen kan de infectie chronisch worden. Dan blijft het virus aanwezig en kan de lever jaren lang, zonder ernstige klachten ontstoken blijven. Dit kan uiteindelijk leiden tot grote beschadiging van de lever of leverkanker.
Hepatitis B geeft een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B- virus, deze ontsteking kan ernstig of minder ernstig van vorm zijn. Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht.
Hepatitis A geneest vanzelf. Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis B kan een ernstige leverontsteking veroorzaken die vanzelf over kan gaan, maar ook chronisch kan worden.
Symptomen bij acute hepatitis kunnen zijn: moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en buikpijn, terwijl kleurverandering van urine, ontlasting, ogen en huid kunnen optreden. Hepatitis is een ontsteking van de lever.
De meeste volwassenen zijn na een aantal maanden weer genezen. Een klein deel van de volwassenen houdt het virus het hele leven in het bloed. Dit wordt chronische hepatitis B infectie genoemd. Een infectie met hepatitis B kan op den duur leiden tot ernstige leverziekte.
Besmetting hepatitis B door bloed-bloed contact
Het virus kan dus niet worden overgebracht door normaal sociaal contact, zoals handen geven en knuffelen. Deeltjes van het virus zijn aangetoond in speeksel van geïnfecteerde mensen, maar voor zover bekend speelt speeksel geen belangrijke rol in de besmettingsroute.
Geelzucht is een verschijnsel (symptoom) bij verschillende aandoeningen van de lever en galblaas/galwegen. Met geelzucht wordt het geel zien van de huid en/of het oogwit bedoeld. Vroeger werd hepatitis A (een leverontsteking door infectie met het hepatitis A-virus) in de volksmond ook wel geelzucht genoemd.
In Nederland is het aantal nieuwe gevallen van hepatitis B licht gedaald. Naar schatting hebben ongeveer 40.000 mensen chronische hepatitis B. Wereldwijd zijn er ongeveer 350 tot 400 miljoen mensen met chronische hepatitis B. Het komt vooral voor in grote delen van Afrika, Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika.
Een hepatitis A-virusinfectie wordt nooit chronisch. De meeste patiënten met hepatitis A genezen uiteindelijk zonder restverschijnselen.
Een test op “hepatitis B surface antigeen”. Het is een deel van het oppervlak van het virus. Als dit aanwezig is (HBsAg positief), betekent dit dat iemand besmet is met het hepatitis B-virus. Het virus kan dan ook op anderen worden overgedragen.
Zelfhulp bij leverontsteking:
Eet zo veel mogelijk verse groenten, wat de leverfunctie stimuleert: molsla, witlofsalade, artisjokken, asperges, rammenas (met mate), aardappelen, peterselie, waterkers; als fruit zijn appels, bosbessen, zwarte bessen en druiven aan te bevelen.
Klachten aan de lever, oftewel leverpijn wordt vaak waargenomen in het rechter kwadrant van de buik, net onder de ribbenkast. De leverpijn kan hierbij ook uitstralen naar de rug. Dit kan een oorzaak zijn van uw rugklachten en rugpijn.
In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan. Na een maand zonder alcohol dalen bovendien de cholesterolwaarden, neemt buikvet af en de bloedwaardes die wijzen op prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen.