Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf. Dat is 10 euro waard.
Vaticaanstad, 2021
De munt van Vaticaanstad is een van de meest waardevolle 10 eurocent-munten die je kunt bezitten. Het design wordt al sinds 2017 geslagen. De ene jaargang is meer waard dan de andere, net als bij goede wijn. Doorgaans brengt de munt uit 2021 zo'n 6 tot 10 euro op.
Maar sommige munten zijn meer waard dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Zo heb je 2 euro munten die 15 euro waard zijn en 1 centjes die 6000 euro waard kunnen zijn. Dus voordat je die kleintjes in je portemonnee voor lief neemt, kun je ze beter nog eens een keer goed bekijken.
Sommige websites geven de verkoopprijzen voor sommige munten vrij. Je kan ook professionele organisaties vinden bij MUNTkoerier – Numismatische Kringen in Nederland en België. Zoek je munt op met de uitgiftedatum en herkomst en wellicht vind je de actuele waarde.
De uitgiften van kleine landen als Monaco, San Marino of Vaticaanstad vallen onder waardevolle, dure en zeldzame 2 euro herdenkingsmunten. Met het verstrijken van de tijd neemt de waarde van de oude munten toe en kunnen ze oplopen tot meer dan 1.000 euro.
Bij de centrale bank kunt u uw oude munten en bankbiljetten nog veel langer inwisselen. Maar ook de centrale bank kan een maximum stellen aan de hoeveelheid geld die u bij per transactie kunt omwisselen. Heel oude munten en bankbiljetten kun u niet altijd meer inwisselen.
Zo werden er in de periodes van Koning Willem I, II en III en van koningin Wilhelmina munten geslagen die zwaarder waren in gewicht en een hoger zilverpercentage bevatten. Sommige van deze zilveren guldens zijn tegenwoordig zeer zeldzaam, waardoor ze bij verzamelaars een hogere winst kunnen opleveren.
Veel Nederlanders hebben zilvergeld (halve guldens, guldens en rijksdaalders) bewaard als belegging (vanwege de stijgende zilverkoers) of als verzamelstuk. Honderdduizenden zilveren muntstukken zijn heden ten dage nog bij verzamelaars in omloop.
Stuivers, dubbeltjes, kwartjes, gulden en rijksdaalders kunnen nog steeds een bepaalde waarde hebben als ze zeldzaam zijn. De zilveren guldens en rijksdaalders zijn interessant voor beleggers vanwege de hoge zilverprijs. In 2002 werd de euro ingevoerd.