De brandnetel is een nuttige plant met op de stengels en bladeren holle haartjes met een wand die voor een deel uit kiezelzuur bestaat en daardoor erg bros is. Het haartje bevat o.a. netelgif, histamine en mierenzuur. Bij aanraking breekt het haartje en dringt het zuur in de huid.
Naast vitaminen bevatten brandnetels ook een flink aantal mineralen. Houd je vast: ijzer, silicium, calcium, kalium, boron, natrium, koper, magnesium, zink, zwavel, mangaan, chroom en bepaalde nitraten.
Brandnetels prikken om zichzelf te beschermen tegen planteneters. Aan de bladeren en stengels van de plant zitten brandharen waarin een stofje zit. Zodra je in contact komt met de plant, dan breekt er een stukje van de brandharen af en komt het stofje in je huid. Dit veroorzaakt de jeuk en rode bultjes op je huid.
Het goede doel van brandnetels
Brandnetels zijn niet alleen maar vervelend, ze hebben ook een goed doel. De rupsen van vlinders, zoals atalanta (dit is een soort vlinder), gebruiken de plant om van te eten. Je kunt ook thee maken van brandnetels, dat is namelijk goed voor jouw spijsvertering.
Wat doe je na contact met brandnetels? Jeuk- en pijnklachten trekken vanzelf binnen één uur grotendeels weg. Bij hevige jeuk kan zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven (gebruik volgens bijsluiter).
Ook om aan te sterken of bij vermoeidheid is brandnetel een mooi kruid om te gebruiken. Als middel om de huid te reinigen en te ondersteunen. Je kan de brandnetel inzetten als hulpmiddel bij allerlei huidproblemen zoals zweren, acne, droog eczeem en psoriasis. Brandnetel trekt ook vuil uit wonden en ontstekingen.
Brandnetelblad bevat veel mineralen en en draagt daarom bij aan een goed ijzergehalte van het bloed. Verder heeft brandnetelthee een stimulerende werking op de spijsvertering en is bloedzuiverend. Brandnetel zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam en bevordert een natuurlijke stoelgang.
Voor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gevoel aan de huid en kan enorm gaan jeuken. Hoewel het verder geen kwaad kan, zitten we er niet op te wachten.
De hoofdstengels van dovenetels zijn vierkant, met duidelijke ribben, terwijl brandnetelstengels maar licht geribd zijn, bijna rond. Dovenetels hebben karakteristieke, kleurige lipbloemen. Omdat brandnetels geen lipbloemigen zijn, hebben die een totaal andere bloeiwijze, onopvallend, geelgroen tot bruingroen.
Het voorkomen van zuring, varkensgras, weegbree en paardenstaarten (heermoes) wijst ook op zure grond. Het voorkomen van paardestaarten duidt trouwens ook op een slecht doorlatende bodem.
Urticaria zien er uit alsof uw kind in de brandnetels heeft gezeten: hevig jeukende witte bultjes op een rode hof. De bultjes vloeien vaak samen tot grotere plekken. De plekken komen en gaan, vaak binnen enkele minuten tot uren. Een aanval van urticaria duurt enkele uren tot enkele dagen.
Door brandnetels te koken worden de brandharen onschadelijk gemaakt en heb je geen last meer van jeuk.
De OligoPlant Urtica (brandnetel) is ter ondersteuning en bij disfuncties van nieren, bloed en lymfe. Draineert gif en afvalstoffen, verbetert bloedcirculatie, sterkt het immuunsysteem, sterkt de botten doordat het de opname van calcium verbetert. De Urtica bevat de elementen kalium, magnesium, jodium en fosfor.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
De mineralen in de brandnetel binden gifstoffen die je lichaam niet heeft kunnen wegwerken en voeren ze af. Denk aan gifstoffen zoals urinezuur, waar een teveel aan is bij aandoeningen als reuma en jicht. Ook helpt het nier- en blaasgruis afvoeren.
Je kunt per dag genieten van één tot drie koppen brandnetelthee. Je kunt brandnetelthee het beste combineren met voldoende water drinken iedere dag. Wil je een ontgiftingskuur uitproberen? Dan kun je meerdere koppen brandnetelthee drinken.
Als kruidenthee helpt de witte dovenetel bij keelklachten zoals keelontsteking, klachten aan stembanden en strottenhoofd. Ook regelt de plant dat onzuiverheden uit het bloed worden verwijderd.
De blaadjes van (alle) dovenetels zijn eetbaar. Pluk vooral de jonge blaadjes en meng ze onder de sla. Wel opletten dat je de plant plukt op een schone plaats natuurlijk. Hier vind je meer over de eetbare Paarse dovenetel.
De dovenetel bevat veel kalium en vitamine B en C. Dovenetels prikken niet, dus je paard kan het direct eten. Zowel de paarse als witte dovenetel mag gegeten worden en je vindt ze in bermen of randen van de wei.
Regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen constipatie, diarree en maagklachten te verminderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft. Ook genezen ontstekingen in je maagdarmstelsel gemakkelijker.
Met een schaar knip je de jonge toppen uit de planten. Als je heel handig bent, kun je brandnetels ook met blote handen van onderen plukken. De brandharen op de stengel staan namelijk naar boven en als je ze vanaf de grond aanpakt kunnen de weerhaakjes zich niet in de huid vastzetten.
Droog de brandnetels met een slacentrifuge. Vul nu uw voedseldroger met de verse brandnetels. Duw de bladeren plat zodat ze gemakkelijk in de droger gaan. Droog de brandnetels op 68 graden gedurende ongeveer 6 uur.
Brandnetelsteken zijn goed voor de bloedsomloop
'Bij aanraking met brandnetels komt er in je huid een stof vrij die histamine heet. Die zorgt ervoor dat je blaasjes en jeuk krijgt. De bloedvaten in de huid zetten zich - heel lokaal - open. Dat het invloed zou hebben op de algemene bloedsomloop, is niet bewezen.
Wist je dat je brandnetel zelfs rauw kunt eten? De echte die hards rollen de blaadjes met de bovenkant naar binnen op. Op die manier heb je geen last van de stekelige haartjes. Voor de zekerheid doen wij de rauwe blaadjes liever door een smoothie.
Hierbij helpt wederom de brandnetelzalf, het gekneusde blad van de smalle weegbree of dat van de klimop (hedera) tegen de jeuk. En de etherische olie van Tea Tree of Lavendel kunnen ook verlichting geven. Als je een allergische reactie krijgt van de steek, dan is het goed om daarnaast inwendig te werken.