De uitgaven kunnen per bezoeker flink verschillen. De echte Hollanders lukt het om de kosten van een etentje buiten de deur te beperken tot onder de 20 euro. Een even grote groep consumenten geeft minimaal het dubbele uit: 40 euro of meer. De meeste consumenten besteden zo'n 30 euro per persoon in een restaurant.
90 procent van de Nederlandse consumenten gaat wel eens uit eten, maar de uitgaven aan een hapje en een drankje kunnen per restaurantbezoeker flink verschillen. Gemiddeld geven ze 30 euro uit.
De gemiddelde prijs van een driegangenmenu in Nederlandse restaurants ligt op 27,45 euro. Nederland is hiermee het duurste land van West-Europa. België volgt op de tweede plek met een prijs die 2,50 euro lager ligt dan in Nederland: 24,95. Spanje staat op drie met een gemiddelde prijs van 21,10 euro.
Jongeren, de zogenoemde Millennials (18-36) eten het vaakst in restaurants. 29 procent van hen eet minstens één keer per week buiten de deur. Maar diezelfde jongeren zoeken wel goedkopere oplossingen. De gemiddelde besteding ligt op 19,42 euro per restaurantbezoek.
De meeste consumenten besteden zo'n 30 euro per persoon in een restaurant. Van invloed op de prijs zijn het soort keuken, de kwaliteit van het eten, de locatie van het etablissement, de service, de concurrentie en natuurlijk de hoeveelheid bestelde gerechten en drankjes.
De meeste cateraars bieden warme buffetten aan voor prijzen tussen € 17,50 en € 25,- per persoon. Er zijn enkele cateraars die zeggen 'budget' buffetten aan te bieden. Een van die partijen biedt een budget buffet aan voor maar liefst € 19,95 per persoon.
De Millennials, jongeren tussen de 18 en 36 jaar, gaan het vaakst uiteten. 29 procent van deze Generatie Y mét digitale mindset eet minstens 1 keer per week buiten de deur en 1/3 laat minstens 1 keer per maand eten thuisbezorgen (FoodService Instituut Nederland).
Onderzoek: 30 procent van Nederlanders gaat twee keer per jaar uit eten. Uit het Nationaal Gastvrijheidsonderzoek in opdracht van JMW Horeca Uitzendbureau door Kantar TNS blijkt dat een op de drie Nederlanders gemiddeld een keer per half jaar uit eten gaat.
Hoeveel twintigers wonen nog bij hun ouders thuis? De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 89,2 procent op 1 januari 2022 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 30,8 procent, en van de 29-jarigen was 11,1 procent nog thuiswonend.
Het Nibud doet onderzoek naar onze huishoudportemonnee.
Op hun site vind je een tabel met de minimale kosten voor gezonde voeding per persoon per dag. Volgens deze tabel eet ik gemiddeld voor €6,04 per dag en mijn twee kinderen in de leeftijd 9 tot 13 jaar €5,59 p.p. Totaal €17,22 per dag en dus €120,54 per week.
Er bestaat geen wettelijk minimumbedrag voor het leefgeld. De bewindvoerder bepaalt de hoogte voor zijn of haar cliënt gebaseerd op het inkomen, vaste lasten en eventuele schulden. Indien het budget het toelaat, wordt er wel rekening gehouden met een normbedrag van 40 euro per week voor de eerste persoon.
Volgens het Nibud ben je als gezin van 4 personen per maand zo'n 660 euro kwijt aan boodschappen. Dat komt neer op een ruime 150,- per week. Je kunt de tabel van het Nibud gebruiken om te bepalen wat voor jou een reëel bedrag is aan boodschappen.
Volgens het Nibud in samenwerking met het Voedingscentrum kost een warme maaltijd gemiddeld € 2,78 aan verse ingrediënten. (prijsnivo 2015) Voor een één-persoons huishouden kun je daar nog 10% bij optellen. Tel daarbij de benodigde energie op voor verhitting, afwas, koeling etc.
Als je dan naar boodschappen kijkt, dan zou je dus bij een tweepersoonshuishouden ongeveer 30 x 12,31 = 369,30 euro uit mogen geven aan eten.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
2. Er is een cultuurprobleem. Een reden waarom de horeca duur wordt gevonden, is het lage prijspeil in Nederlandse winkels. Dat werd een paar jaar geleden onderzocht door het FoodService Instituut.
De consument gaf in 2021 gemiddeld een bedrag uit van 70 euro op het terras. De horeca uitgaven verschillen wel per generatie en de millenials geven een bedrag uit van ongeveer 75-85 euro. Bij de generatie babyboomers gaat het om horeca uitgaven van ongeveer 65 euro.
Volgens hem berekenen de meeste restaurants van tevoren hoe lang je gemiddeld aan tafel gaat zitten. Zo blijft een groep van 4 personen gemiddeld een kwartier langer dan een tafeltje voor 2. Wanneer 2 reservaties elkaar te snel opvolgen dan zullen ze het eten net iets sneller laten komen.
De meeste mensen zien uit eten gaan als een lekker avondje weg of een beloning, althans wij dan. Je hoeft zelf niet te koken, je hebt goed tafelgezelschap of je bent op date met de man of vrouw van je dromen.
Een doelgroep is een groep mensen met specifieke behoeften waaraan jouw zaak kan voldoen. Met andere woorden, jouw restaurant moet een bepaalde service bieden die in de specifieke behoefte van een bepaalde groep mensen voorziet.
{Bij zware drinkers ± 5.) Een feest van 50 personen van 3 uur met een consumptie prijs van €2,50 komt dus op €375,-.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
Een Nederlands gezin met minderjarige kinderen is maandelijks gemiddeld 492 euro kwijt aan boodschappen, laten cijfers van het CBS zien. Een gezin met meerderjarige kinderen rekent elke maand iets meer af, namelijk 503 euro. En een stel zonder kinderen? Dat heeft aan 391 euro per maand genoeg.