Een goed passend zadel moet stevig op de rug van het paard liggen, zonder te bewegen of te verschuiven. Controleer of er drukpunten zijn – Controleer of er drukpunten zijn onder het zadel en of er plekken zijn waar het zadel de rug van het paard raakt en waar het paard pijn of ongemak kan ervaren.
Er dient voldoende vrijheid (minstens drie vingers) te zijn tussen de schoft (wervels) en de kamer. Dit kun je controleren door in de stijgbeugels te gaan staan en te voelen of er dan nog steeds drie vingers tussen passen. Als dit niet het geval is past het zadel niet op het paard.
De zit op een stadsfiets, vakantiefiets of racefiets heeft veel invloed op de breedte van het zadel. Het komt zelden voor dat de zadels tussen deze fietsen uitwisselbaar zijn. Over het algemeen geldt: hoe sportiever de zit hoe smaller het zadel. Dit komt doordat je bekken kantelt wanneer je meer voorover gebogen zit.
Het zadel moet achter het schouderblad liggen. De voorboom (bevindt zich dan 2 a 3 vingers achter het schouderblad) van het zadel mag niet knellen en de druk moet van boven naar beneden gelijk blijven.
Een hard zadel moet goed passen, omdat het moeilijker is om comfort te vinden. Maar vind je die, dan ben je (zeker voor langere afstanden) meer gebaat bij een harder zadel. Harde zadels zijn minder broeierig en er is dus minder druk op de zachte delen, wat dus ook weer minder zadelpijn tot gevolg heeft.
Een te lage zadelstand heeft tot gevolg dat de benen te veel gebogen zijn, wat kan leiden tot overbelasting van knieschijf en bovenbeen. Wanneer het zadel te ver naar voren staat (steile zitbuishoek), veroorzaakt dit een kleine hoek in het kniegewricht waardoor overbelasting op de loer ligt.
Tijdens recreatieve tochten en ritjes naar de supermarkt en kantoor is je houding rechtop; dan kies je al snel voor een wat zachter en breder zadel. Ga je wielrennen of mountainbiken, dan kies je voor een wat harder en smaller zadel.
Kies een zadel dat bij jouw lichaam past
Ga erop zitten, en wel zo dat je zitbotjes in het karton drukken. Probeer vast te stellen wat de drukpunten zijn en meet de afstand. Doorgaans ervaren vrouwen vaker zadelpijn door zere zitbotjes. De zitbotjes zitten doorgaans bij vrouwen iets verder uit elkaar dan bij mannen.
Zonder zadel rijden is heel goed voor je zit, houding, gevoel en evenwicht. Je leert hoe je meer contact kan maken met je paard en hoeveel invloed je zit heeft op de manier waarop je paard zich gedraagt. Minimaal 4 jaar wekelijks les is een vereiste.
De volwassen ruiter en amazone met een normale bouw heeft meestal een 17,5″ zadel dat is ook direct de meest verkochte maat. Ben je slank of jeugdruiter die op paarden rijd dan kan een 17″ zadel soms net wat beter passen als zitmaat. De maat 18″ en 18,5″ zijn maten voor ruiters die wat forser of zwaarder gebouwd zijn.
Bij Kieffer staat de zitmaat soms op het onderste zweetblad. De 2 is een 18 inch. (1 is een kleine 17,5 inch en 0 is een kleine 16,5 inch). Bij Kieffer zadels (duits) wordt de maat gemeten vanaf de voorkant van het zadel tot de middenachterkand van de lepel.
Een springzadel herken je aan de korte en iets naar voren gerichte zweetbladen en is bedoeld voor het springen. Doordat je hierin als ruiter met kortere beugels rijdt heb je meer steun aan je stijgbeugels en kun je beter je balans boven je paard houden.
Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.
Het optrekken en naar voren brengen van de benen zal eventueel onder de singel ontstane huidplooien tenietdoen. Er drie soorten singels te onderscheiden: De dressuursingel, de korte singel geschikt om de lange stoten van een dressuurzadel te verbinden, stoten die doorlopen tot voorbij het zweetblad.
Voor extra comfort kun je een verende zadelpen (laten) monteren. Erg prettig als je vaak over wat minder goed geasfalteerde wegen fietst of over bospaden waar boomwortels voor oneffenheden in de weg zorgen. Met een zadelpen die verende is, zit je stabieler op de fiets en worden schokken beter opgevangen.
Het beste fietszadel tegen zadelpijn is de SQLab 611 omdat hij de juiste breedte en hardheid heeft (te zacht werkt vaak nadelig). Daarnaast zorgt de anatomische opening voor minder druk op je zenuwen en bloedvaten.
Voor ruiters die op zoek zijn naar superieure prestaties en comfort is Wintec het favoriete merk. De wereldberoemde dressuurruiter Isabell Werth werkt nauw samen met Wintec om gespecialiseerde zadels te maken die zijn afgestemd op de behoeften van elk paard.
Als jij bijvoorbeeld merkt dat je op een plat zadel veel pijn bij je zitbotjes krijgt, probeer dan een zadel met meer ronding. Door de ronding kan het drukpunt op je zitbotten veranderen en de zadelpijn verminderen.
Een zadel met uitsparing kan de druk op het zitvlak verlichten, waardoor de kans op zadelpijn afneemt. In onze blog over de fietszadel keuzehulp lees je welke vorm zadel het best bij jou past. Ook leggen we uit hoe je jouw zadelbreedte kunt opmeten.
Zadelpijn is eigenlijk niets anders dan een teken dat de druk op je zitvlak te hoog is. Pijn verminderen betekent druk verminderen. De meest efficiënte manier is afvallen. Dat heeft vrij snel effect omdat de extra kilo's zich meestal bij de buik of heupen ophopen.
Zadelpijn een slapend, tintelend gevoel
Hoe herkenbaar is dit na een mooie fietstocht: het hele gevoel kwijt in het kruis. Enjoy legt uit wat er gebeurd is en hoe dit euvel op te lossen.
Met de vuistregel dat een zadel niet langer mag zijn dan de 18e rib moet men genuanceerder omgaan. Het is correct dat de 18e borstwervel de grens is voor de lengte van de zadelboom voor een sportpaard met een sportzadel (dressuur- of springzadel).