Lipoedeem is ophoping van vet in bepaalde delen van het lichaam. Het vet is niet regelmatig verdeeld over het lichaam. Meestal zit het vet op de benen of armen. Minder vaak komt het voor op de buik, borsten of in het gezicht.
Hoe ontstaat lipoedeem? De precieze oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en vrouwelijke hormonen een rol. Dit laatste wordt gedacht omdat de aandoening meestal pas na de puberteit zichtbaar wordt en alléén bij vrouwen voorkomt.
Hoe weet je of je lipoedeem hebt? Mensen die lijden aan lipoedeem hebben vaak meer ophoping van vet aan de dijen en onderbenen, ook verschillen de enkels en voeten qua dikte. Daarnaast is de aanraking van de huid gevoelig en loop je sneller blauwe plekken op. Vaak is er krachtverlies in de armen en benen.
Uw lipoedeem behandeling
Lipoedeem is niet te genezen. De vetophopingen die zich vestigen op het lichaam zijn alleen te verwijderen door middel van liposuctie. Met behulp van een niet-operatieve behandeling is het mogelijk om lipoedeem onder controle te krijgen en te houden.
Welke klachten geeft lipoedeem en hoe ziet lipoedeem eruit? Het vet zit onder de huid in de benen of armen, maar er is geen sprake van dikke enkels, voeten, polsen of handen. Er kunnen geen putjes in de benen worden gedrukt (dus geen 'vocht-oedeem'). In de benen kan er een pijnlijk, zwaar en vermoeid gevoel zijn.
Leven met lipoedeem
De meeste mensen met lipoedeem hebben er weinig last van als ze gezond leven. Dat betekent vooral: blijven bewegen en goed letten op het gewicht. Sommige mensen moeten de elastische kousen de rest van hun leven blijven dragen. Het is belangrijk om dat te doen, anders ontstaan er weer meer klachten.
Bij lipoedeem ligt de focus op vetten. Producten die grote hoeveelheden vet bevatten zijn onder andere vet vlees, kip met huid, volle zuivelproducten, vette kaas, avocado en alle soorten olie. Producten als brood, rijst, pasta, groente, fruit en peulvruchten bevatten geen vet.
Lipoedeem ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd tijdens de menopauze tot uiting komen.
Helaas is lipoedeem niet te genezen en is het vaak genetische bepaald of je er last van zult krijgen of niet. Na de puberteit krijgen vrouwen het meest last van deze aandoening.
Patiënten met lipoedeem zijn zich juist heel bewust van het feit dat ze gezond moeten eten, omdat de vetophopingen ontstaan rond de benen en soms op de armen. Afvallen heeft dan geen zin. Bij het volgen van een dieet wordt je gezicht smaller, maar het vet op de benen blijft.
De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Erfelijke factoren lijken een rol te spelen. Lymfoedeem veroorzaakt geen lipoedeem. Maar bij lipoedeem kan wel een lymfoedeem-component ontstaan.
Regelmatig sporten heeft een positief effect op het lip-oedeem en zal de klachten doen afnemen. Medische compressiekousen of bandages kunnen hierbij helpen. Zonder deze middelen kan het oedeem toenemen. Nordic walking, wandelen en aerobics zijn ook zeer geschikt om te doen wanneer u last hebt van lipoedeem.
Overzicht van herkenningstekens voor lipoedeem:
Symmetrische zwellingen. Pijn bij druk en aanrakingen, scheurende pijn. Vaak "nesten" met gesprongen adertjes aan de zijkant van de bovenbenen. Aanleg voor blauwe plekken.
De afvoer van lymfvocht wordt hierdoor 5 tot 15 maal zo hoog. Tevens verbetert bewegen de afvoer van eiwitten uit de lymfvaten. Fietsen, wandelen, zwemmen, gymnastiek, badminton, fitness, atletiek en schaatsen zijn heel geschikt.
Lipoedeem of vetzwelling is een chronische aandoening van het vetweefsel, die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt. Bij lipoedeem is er sprake van een vet- en vochtophoping, wat pijnlijke klachten op kan leveren. Lipoedeem is een “vet-aanmaakstoornis” In tegenstelling tot `normaal` oedeem is lipoedeem niet wegdrukbaar.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Zorg wordt via de basisverzekering vergoed als door onderzoek het wetenschappelijke bewijs is geleverd dat de zorg werkt voor patiënten. Voor LTA als behandeling van lipoedeem is dit bewijs er niet. Daarmee voldoet deze zorg niet aan de voorwaarde voor toelating tot het basispakket.
Als u te maken heeft met de aandoening lipoedeem, kunt u overwegen om compressiekleding te dragen die speciaal hiervoor bedoeld is. Deze compressiekleding is speciaal ontworpen voor patiënten die liposuctie hebben ondergaan vanwege lymfatische problemen in de onderste ledematen.
Voeding bij oedeem
Eet minder zout. Zo houd je minder vocht vast en daalt de bloeddruk. Zorg ook voor voldoende beweging . Dit stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen.