Kabeljauw is een magere vis. Hierdoor passen lichte wijnen die frisse zuren hebben het best bij kabeljauw. Dit zijn eigenlijk dit altijd witte wijnen zoals, sauvignon blanc, pinot grigio, chenin blanc en chardonnay.
Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima.
Wijn bij Magere Vis
Kiest u voor een magere vis, kabeljauw, dorade, koolvis, schelvis, tong of forel, dan komt deze perfect tot smaak wanneer u deze serveert met een lichte en frisse witte wijn als Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn, of een droge Rosé.
Bij een eenvoudig, lekker vers gebakken scholletje, of een mooie moot kabeljauw met mosterdsaus, smaakt elke droge witte wijn, een eenvoudige Elzasser Edelzwicker, een vriendelijk Loirewijntje, een pittige wijn uit Frankrijk's zuiden.
Kabeljauw met parmaham
Deze combinatie van zout, zilt en krokant vraagt om een lekkere Italiaanse witte wijn zoals Cecilia Beretta Pinot Grigio DOC delle Venezie of Caleo Pecorino. De frisse smaken van de wijn, in combinatie met een prettig bittertje in de nasmaak passen goed bij het gerecht.
Garnalen, oesters, krab, mosselen en andere zeevruchten: kies voor lichte, frisse witte wijn zoals Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet.
Skrei komt niet uit Nederland, maar is wel een wit vis. De vissoort komt uit de Noorse Lofoten en de naam heeft te maken met het feit dat de winterkabeljauw daar als zwerver wordt betiteld. Het grote voordeel van skrei is behalve dan dat het een lekkere vis is, hij meestal ook betaalbaar is en goedkoper dan kabeljauw.
Bij de Skrei uit de oven met een pittig korstje past een milde, aromatische wijn zoals deze Franse Tarani Sauvignon Blanc. Het licht aromatische karakter van de wijn doet het goed bij de zoete kruidigheid van de basilicum, tijm en marjolein en tempert tevens het pikante van de Spaanse peper.
Ook in de glaasjes moet de eenvoud blijven. Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
Ook een Riesling of Chablis past goed bij forel. Bij gerookte forel drink je dan weer eerder een stevige witte wijn zoals bijvoorbeeld een Pinot Gris of een Verdejo.
Droge witte wijnen op basis van chardonnay, sauvignon blanc en grüner veltliner zijn vaak plezierige begeleiders van vis. Wijnstreken: Bourgogne, Loire (met name Muscadet), Bordeaux, Languedoc (met name Picpoul), Elzas, Niederösterreich, Burgenland, De Marken, Galicië, Minho, Stellenbosch.
Tannines en eiwitten: geen ideale combinatie
Rode wijn bevat meer tannines dan witte wijn, en vis is zeer eiwitrijk. Hierdoor is de combinatie van beide niet ideaal. Integendeel: eiwit versterkt de tanninesmaak, wat leidt tot een bizar resultaat.
(is zelfs familie van de haring) Gezien de smaak en vettigheid van de sardines adviseren we een niet de complexe wijn, hou het lekker fris. Daar houdt dit visje van. Denk aan een Albarino of Pinot Grigio. Ook frisse witte wijnen uit de Languedoc laten de sardines lekker zwemmen.
Maar welke wijn past nu het best bij schaal- en schelpdieren? Over het algemeen zit u goed met een stuivend frisse witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, een Spaanse Verdejo, een Duitse Weissburgunder of een Oostenrijkse Riesling. En oesters vragen om een heerlijk mineralige Chablis.
Wijn bij rauwe vis
Een te zware rode wijn werkt vaak niet, maar lichte rode wijnen zoals Pinot Noir, Zweigelt, Beaujolais of een rode Sancerre zijn bijvoorbeeld heerlijk bij een tonijnsteak. En ook rosé is vaak een goede keuze bij visgerechten met een wat uitgesproken smaak.
Bij iets exclusiefs als kaviaar past een bijzondere wijn als een Champagne millésimé of een Cava gran reserva. Deze chique bubbels zijn fris, maar hebben ook veel vulling en finesse om aan te sluiten bij de delicate, uitgesproken smaak van kaviaar.
Magere vissen als kabeljauw, schelvis, dorade en tong zijn licht en fris en daarbij passen lichte wijnen met frisse zuren. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé en een frisfruitige, soepele rode wijn kunnen ook.
De ideale premisse voor lekkere en magere visfilet... Skrei, ook winterkabeljauw of Noorse kabeljauw genoemd, is een vis van topkwaliteit. Hij is rijk aan eiwitten, vitamine D, mineralen en omega 3. Skrei (gadus morhua) wordt verkocht met herkomstlabel en is verkrijgbaar van januari tot eind maart (soms iets langer).
Skrei is een winterkabeljauw, in feite een Noorse kabeljauw maar dan afkomstig van de Lofoten. Dit is een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen, waar het water voedselrijk, zuiver en relatief warm is. Hier komt hij eenmaal per jaar (meestal vroeg in januari) massaal vanuit de noordpoolcirkel.
Skrei heeft een bijzonder zachte smaak en stevig wit, mals vlees. Dat komt doordat de vissen tijdens de lange zwemtocht naar de Lofoten weinig eten. Traditioneel wordt skrei gepocheerd: een lekker recept vind je hier.
De vroege uitlopers hebben ook kans op bevriezing, maar door nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaard probeert de boer de vorst tegen te gaan. Dat is best een kostbare bestrijding. Daarom is dat ook een van de reden waarom chablis wijnen duur zijn. De Chabiswijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
Het wijngebied Chablis vinden we in Noord-Frankrijk. Officieel hoort de streek tot de Bourgogne. Alle wijnen die er gemaakt worden zijn wit en altijd 100% van de Chardonnay gemaakt.