Anti-worteldoek is een gronddoek dat over de onderlaag wordt aangebracht ter voorkoming dat onkruid vanuit de onderlaag door bijvoorbeeld een laag grind of houtsnippers kan groeien. De onderlaag wordt door het gronddoek afgesloten, waardoor onkruid geen kans krijgt.
Een siertuin of tuinpad aanleggen met grind is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt U voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt U anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan, daarnaast gaan de stenen zo niet mengen met de ondergrond waardoor ze later makkelijker te verwijderen zijn.
Anti worteldoek, ook wel worteldoek genoemd, is de basis van ieder tuinproject. Niet alleen onder bestrating, ook onder grind en schors is het gebruik ervan essentieel. Het doek is lucht- en waterdoorlatend en onkruid kan er niet doorheen groeien.
Worteldoek, ook wel anti-worteldoek genoemd of gronddoek, is een doek dat onkruid tegen houdt.Het laat wel water door, maar geen licht en onkruid. Worteldoek/ antiworteldoek/ gronddoek is daardoor ideaal voor in de tuin, onder de bestrating, onder houtsnippers of onder grind.
Een anti-worteldoek is onder andere verkrijgbaar in kleinere verpakkingen van 10m² of 20m². Voor grotere oppervlaktes kies je best voor anti-worteldoek op rol, verkrijgbaar in 100m², 200 m² of zelfs 400 m².
Anti worteldoek, ook wel gronddoek of worteldoek in het kort, zijn allemaal benamingen voor hetzelfde product. Gronddoek is de term die voornamelijk door hoveniers en professionals wordt gebruikt.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Onkruid vergaat wel
Dan heeft een worteldoek wel degelijk zin. Het zorgt ervoor dat ongewenste groeiers niet binnen de kortste keren tussen de tegels, grind of houtsnippers door piepen. Een anti-worteldoek wordt ook vaak gebruikt in een moestuin om bijvoorbeeld de paden rondom onkruidvrij te houden.
Dit klinkt wellicht gevaarlijker dan het in de praktijk is, maar het is absoluut waarheid. Een goed aangelegde tuin met grind werkt tegen onkruid. Het begint met de juiste onderlaag. Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit.
Anti-worteldoek is gemaakt van polypropyleen, dit is een stevig materiaal dat relatief lang meegaat. Het doek bevat UV bescherming, voor ongeveer 5 jaar. Hierdoor wordt het doek niet hard.
Decoratief grind in je siertuin
Gebruik zeker een worteldoek om het stukje siertuin netjes te houden. Gebruik je een siergrind of split met een korrelgrootte tussen de 20 en 40 mm, dan raden we aan om de laag iets dikker te leggen naar 6 à 7 cm. Dit om een mooie opvulling te garanderen.
Laagdikte grind: niet te dik!
Want, als u grove keien voor siervlakken neemt moeten deze uiteraard dikker liggen dan fijn grind, om de bodem te bedekken. Over het algemeen adviseren wij: leg het grind nooit te dik! U zakt dan weg in het grind. De standaarddikte is 5cm, bij maten tussen ± 8 en 25mm.
Maak aan alle zijkanten van het oppervlak smalle sleuven van ± 20 tot 30 cm diep, dit kunt u doen met een spade. Stop het anti-worteldoek in de sleuven en houdt een diepte van 20 tot 30 cm aan. Heeft u teveel worteldoek dan kunt u dit makkelijk afsnijden met een scherp stanleymes.
Spuit Roundup onkruidvrij tussen het grind op de plekken waar veel onkruid groeit, en de plantjes sterven al binnen een paar uur af.
Zonder een grindmat, kan het siergrind gemakkelijk verschuiven en een onstabiel oppervlak creëren. Dit kan problemen opleveren bij het lopen of rijden. Met een grindmat blijft het netjes op zijn plaats.Het biedt een stabiel en vlak oppervlak om op te lopen of te rijden.
Maak met een schep smalle sleuven langs de randen van het worteldoek. De sleuven hebben een diepte van ongeveer 25 centimeter. Een paar centimeter onder of boven de 25 is ook prima.
Ongeweven worteldoek dat niet geweven is. Hierdoor gaat het niet rafelen als je het verknipt, daarnaast heeft het een betere water doorlaatbaarheid. Tevens zorgt non-woven worteldoek voor een betere drukverdeling en is daardoor uitstekend geschikt voor onder kunstgras.
Wanneer u een breed stuk grond van worteldoek wilt voorzien, is de kans groot dat u meerdere stroken moet leggen. U dient het worteldoek dan te overlappen. Leg de stroken met worteldoek minstens 20 cm over elkaar.
Gronddoek tegen onkruid
In de meeste gevallen is onkruidwerend gronddoek zwart van kleur en wordt het op de bodem van de kas geplaatst. Op dit doek zijn lijnen of ruiten aangebracht, wat het makkelijk maakt om de planten op de meest efficiënte manier te plaatsen.
Boomschors staat verder bekend om de vochtregulerende werking. Boomschors gaat uitdroging van de grond tegen en kan daarom uitstekend worden gebruikt tussen planten. Houtsnippers hebben een iets minder vochtregulerende werking. Een andere belangrijke eigenschap van boomschors is de lange levensduur van het product.
Een vraag die veel voorbij komt, is of anti worteldoek waterdoorlatend is. Worteldoek bestaat uit geweven kunststof, wat ervoor zorgt dat het gronddoek waterdoorlatend is. Het voordeel hiervan is dat er bij hevige regenval geen water op het doek blijft staan en regenwater direct in de grond zal verdwijnen.
Naast de functie als onderlaag wordt het worteldoek bijvoorbeeld ook gebruikt in een plantenbak of moestuin. Het voordeel hiervan is dat de wortels van de planten niet tussen de houten planken van de plantenbak zullen woekeren.