Voor thee kan je het beste zacht en mineraal arm water gebruiken met een PH (zuurgraad) van zeven.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Groene thee heeft over het algemeen een zachter karakter dan zwarte thee en moet worden gemaakt van water van ongeveer 75 graden, terwijl Oolong water van ongeveer 85 graden nodig heeft en zwarte thee water van 90-95 graden. Voor lichte en bloemige zwarte thee is 85 graden genoeg.
De smaak van het water beïnvloedt de smaak van de thee. Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Losse thee is duurzamer, omdat het niet verpakt is in een theezakje. De theezakjes uit de supermarkt zijn maar voor ongeveer 70% biologisch afbreekbaar. De andere stoffen in het theezakje zijn dat niet en er zit ook plastic in verstopt. Niet zo lekker als het in je thee terecht kan komen.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je thee bitter kan gaan smaken. De meest voor de hand liggende oorzaak is het te lang laten trekken van de thee. Hoe langer de theeblaadjes in het water trekken, des te meer smaak deze af gaan geven. Voorkom dat je thee te lang laat trekken en bitter gaat smaken.
Wil je het dus goed aanpakken, dan kun je het beste je water koken in een waterkoker om deze vervolgens ná het bereiken van het kookpunt nog eens 5 minuten te laten afkoelen. Dan kom je ongeveer uit op de 70-80 graden Celsius. Pas na 12 minuten zit je rond de 65 graden Celsius: erg snel koelt het water niet af.
Een kokendwaterkraan levert water van 100 °C. Een bijna-kokendwaterkraan of stomend-heetwaterkraan levert iets koeler water – dit wisselt per fabrikant, maar onze eigen stomend-heetwaterkranen kunnen worden ingesteld om water tussen de 88 °C en 99 °C te leveren.
– Wanneer je het water kookt is het 95-100 graden. – Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af. – Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.
Als de watertemperatuur te laag is zijn er nog veel opgeloste gassen (bv zuurstof) aanwezig, zodra dit in contact komt met het theezakje reageren die stoffen en ontstaat er een schuimlaagje. Dit kan ook gebeuren als het water veel kalk bevat, hoe “harder” het kraanwater, hoe meer opgeloste mineralen in het water.
De bitterheid in theeblad wordt veroorzaakt door tannines. Dit zijn chemische verbindingen, die van nature aanwezig zijn in het blad. Omdat groen theeblad niet wordt geoxideerd is het tannine-niveau een stuk hoger dan in zwarte theesoorten.
Groene thee
Afhankelijk van de manier waarop de theeblaadjes verhit worden (gestoomd, geroosterd…) kan de smaak verschillen, van zoet en fruitig tot nootachtig en grassig. Voor de bereiding van groene thee mag de temperatuur van het water maar 70 à 80°C bedragen.
Het lijkt vaak dat zakjes thee veel goedkoper is dan losse thee. Maar zodra je kijkt naar de hoeveelheid die in de zakjes/doosje zit veel minder dan als je een zakje losse thee koopt. Meestal zit er 100 gram in een zak losse thee, hier kun je 50 kopjes mee zetten.
Welke thee in ieder geval volledig suikervrij zegt te zijn is Celestial Seasonings. Er zitten enkel kruiden, vruchten en specerijen in. Géén suiker dus. Celestial Seasonings heeft verschillende varianten thee en is te koop bij onder meer AH, Jumbo en de Tuinen.
Een lekker kopje zwarte thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
(Constante) temperatuur
Een hoge temperatuur laat je thee heus niet schimmelen of gisten, maar het zorgt er wel voor dat de smaak van je thee achteruit gaat en de gezondheidseffecten verloren gaan. Bewaar de thee in een ruimte met een normale temperatuur.
Waarom is thee zo kostbaar? Het grote prijsverschil tussen de gebruikelijke theezakjes en bijzondere, losse theesoorten roept vaak vragen op. Net zoals het geval is bij bijvoorbeeld kazen, wijn, whisky en sigaren, stijgt ook bij thee de prijs naarmate de kwaliteit hoger is.
Meet de thee af.
Heb je theezakjes, dan ben je al klaar. Maak je gebruik van losse thee dan heb je ongeveer 1 theelepel per kop van 150 ml water nodig. Gebruik een theelepel om de juiste hoeveelheid af te wegen voor je theezakje, thee-ei of mandje. Plaats het in je kopje, beker of theepot die je wilt gebruiken.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.