Bij het zetten van koffie kun je het beste gebruik maken van zacht water. Dit is ook beter voor je
Het water voor het zetten van koffie moet koud en vers zijn.Het moet mineralen en zuurstof bevatten en niet te hard zijn.
Filterkoffie als gezonde oplossing
De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
Water dat te heet is, kan de koffie snel over-extraheren, wat leidt tot een bittere smaak. Te koud water resulteert daarentegen in onder-extractie, waardoor de koffie zuur en zwak kan smaken. De juiste temperatuur helpt om de diverse aroma's en smaken in koffie naar voren te brengen, zonder ongewenste bitterheid.
Beste optie: bronwater
Dit water is niet verontreinigd door onze maatschappij en bevat nog alle mineralen en vitaminen waar onze celletjes blij van worden. Dit water kan je vinden in natuurwinkels en (ja, ze bestaan!) waterwinkels.
Merken met een hoge concentratie aan natrium zoals Vichy, Apollinaris, Gerolsteiner en Chaudfontaine zijn dan ook te vermijden bij personen met (te) hoge bloeddruk of die vocht ophouden in het lichaam. Bru, Evian, Spa, Valvert of Vittel vormen een betere keuze in dat geval.
De ph waarde Spa Blauw is 6.0, de ph waarde Chaudfontaine is 7.0, de ph waarde Evian is 7.2, de ph waarde Sourcy is 7.5 en de ph waarde Bar Le-Duc is 7.6. Het verschil tussen Spa Blauw en Bar Le-Duc qua pH-waarde is dus groot.
De reden waarom u in die volgorde te werk moet gaan, is dat als u warm water uit de kraan haalt en het kookt, u het grootste deel van de zuurstof in uw water verliest. Dit heeft dan invloed op de smaak van uw koffie. Het water dat u gebruikt om koffie te zetten, moet koud en vers zijn .
1) De lekkerste koffie zetten doe je met zacht water. Zacht water is trouwens ook essentieel voor het behoud van je apparatuur. Bij heel veel websites over hoe je lekkere koffie kunt zetten wordt de waterkwaliteit overgeslagen. Maar de smaak en waterhardheid beïnvloeden beslist de smaak van je koffie.
De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld. Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken. Kook het water en wacht vervolgens 45 seconden, dan is het water voldoende afgekoeld om goede koffie te kunnen zetten.
Gefilterde koffie drinken beter voor de gezondheid
De nieuwe studie volgde meer dan een half miljoen gezonde Noorse mannen en vrouwen tussen de 20 en 79 jaar gedurende een periode van 20 jaar. Maar het drinken van gefilterde koffie – bijvoorbeeld door een papieren filter – bleek gezonder dan helemaal geen koffie drinken.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Goed voor de lever
De voordelen van koffie strekken zich ook uit tot de lever. Regelmatige koffieconsumptie kan het risico op leveraandoeningen, zoals levercirrose, aanzienlijk verminderen. Bovendien verbetert het de algemene leverenzymwaarden, wat wijst op een betere levergezondheid.
Koolstof gefilterd water
Hoewel koolstoffilters geen TDS, waterhardheid of fluoride uit water verwijderen, zorgen ze wel voor een veel lekkerdere kop koffie dan alleen kraanwater. Het doel van koolstoffiltratie is namelijk om de smaak van kraanwater te verbeteren.
Er zijn een paar opties om toch ervoor te zorgen dat je geen kalk in je water hebt. De eerste is het kopen van mineraalwater. Dit soort water is gezuiverd water en bevat daardoor al veel minder tot geen kalk. Of het kalk daadwerkelijk volledig uit het water is gehaald staat op het etiket.
Water bij de koffie
Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
French Press-methode
Ongeacht wie het heeft uitgevonden en wanneer, de French Press is een onderdompelingsmethode van koffiezetten waarbij de koffiedik wordt geweekt in heet water en vervolgens wordt gezeefd/geperst door een fijnmazige zeef. Dit is een geweldige keuze voor medium tot donker gebrande koffie.
Veel kruiden en specerijen hebben gezonde effecten en daar profiteer je van als je ze aan je koffie toevoegt. Zo zorgt kaneel er bijvoorbeeld voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en geeft lavendel een heerlijke zachte smaak. Ook extracten geven smaak aan je koffie. Kies voor zachte smaken als vanille bourbon.
Om je koffie op een natuurlijke manier wat langer warm te houden, spoel je de koffiekan vóór gebruik met heet water. De warmte nestelt zich op die manier in het porselein of aardewerk waardoor je koffie wat langer zijn temperatuur behoudt.
De Specialty Coffee Association stelt de standaard watertemperatuur voor het zetten vast op 92,2 tot 94,4 graden C, een bereik dat in de industrie breed geaccepteerd wordt als ideaal. Kokend water valt duidelijk buiten dit temperatuurbereik. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het ideale bereik een aanbeveling is en geen regel .
Met koud water is het natuurlijk wel iets moeilijker om de smaken uit je koffie te trekken, waardoor deze zetmethode langer duurt, maar hierdoor is er ook een verschil in smaak. Cold brew gaat namelijk zachter, bloemiger en zoeter smaken dan een gewone koffie. Of die nu is afgekoeld met ijsblokjes of niet.
Stinkend water? Als je last hebt van water dat stinkt, is waarschijnlijk de spafilter organisch vervuild. Dit komt door een oude filter of door veel gebruik van de spa te maken zonder chloor aan het water toe te voegen. Om van het stinkende water af te komen moet de filter extra goed gereinigd worden.
Evian water gezond
Evian-water is niet alleen verfrissend, het bevat ook tal van gezonde mineralen en sporenelementen. Zoals calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen zijn essentieel voor een gezond lichaam. Ook kunnen ze bijdragen aan een verbeterde hydratatie en een betere stofwisseling.
Het meest zuivere water is gedestilleerd water. Lees hier wat gedestilleerd water precies is en waarom het wordt aangeraden door diverse dokters en voedingsdeskundigen. Ook water dat gereinigd is door een Omgekeerd osmose of RO systeem is zeer zuiver.