Duurzamer eten Bijvoorbeeld door meer groente, peulvruchten en granen te eten en minder vlees en zuivel. Vlees heeft zoveel impact op het milieu omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest.
Je kunt het beste kiezen voor onbewerkte of weinig bewerkte producten, zoals groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten waar veel voedingstoffen in zitten en niet veel calorieën. Verspil geen voedsel. Verminderen van voedselverspilling levert een grote bijdrage aan het duurzaam maken van je huishouden.
Of je nu van linzen, zwarte bonen of kikkererwten houdt, bonen en peulvruchten behoren tot de meest duurzame voedingsmiddelen die er zijn. Ze hebben niet veel water nodig om te groeien, maar ze leveren wel een extreem hoge opbrengst op. Ze bevatten ook veel eiwitten, vezels en darm-gezonde prebiotica.
Simpel gezegd: duurzame materialen zijn producten en grondstoffen die op zo'n manier worden verkregen en verwerkt dat ze geen of minimale schade aan het milieu veroorzaken. Denk hierbij aan biologisch katoen voor kleding, gerecycled plastic voor tassen of meubels gemaakt van hergebruikt hout.
Volgens de Brundtland-definitie is duurzame voeding geproduceerd en geconsumeerd in een voedselsysteem dat voorziet in het voeden van huidige generaties zonder de economische, sociale en ecologische fundamenten voor de voeding van toekomstige generaties in gevaar te brengen.
Het vermijden van dierlijke producten maakt je ontbijt direct een stuk duurzamer. Wanneer je duurzaam wilt ontbijten is het belangrijk om zuivel of eieren te laten staan. Let daarnaast goed op de herkomst van de producten die je gebruikt in je ontbijt.
De meest bekende biologische en duurzame supermarkt in Nederland is de Ekoplaza. Ekoplaza staat bekend als een 100% biologische supermarkt. Ze houden veel rekening met het dierenwelzijn en het milieu.
Ecologische producten die gemaakt zijn met natuurlijke materialen en ingrediënten zijn beter dan producten die gemaakt zijn met plastic en synthetische materialen, en/of chemicaliën en gevaarlijke stoffen. Voorbeelden: speelgoed dat volledig van hout is gemaakt, kleding van linnen, hennep, wol, etc.
“Biologische landbouw stoot meer CO2 uit."
Uit onderzoek blijkt dat biologische landbouw voor vollegrondsgroenteteelt minder broeikasgasemissies per hectare uitstoot, maar meer broeikasgassen per kilo product. Dat zit zo: Biologische landbouw maakt geen gebruik van pesticiden en kunstmest.
Appels en peren zijn het hele jaar duurzaam en dus het beste voor het milieu.
Duurzame diëten zijn diëten met een lage impact op het milieu die bijdragen aan voedsel- en voedingszekerheid en aan een gezond leven voor huidige en toekomstige generaties .
Het meest duurzame fruit is vijgen
Hoewel vijgen botanisch gezien als bloemen worden beschouwd, worden ze gegeten als fruit en worden ze gezien als een pijler in veel ecosystemen. Ze groeien het hele jaar door en fungeren als een voedselbron voor veel soorten, waaronder mensen.
Vooral rood vlees (rund, varken, geit en schaap) is belastend voor het milieu. Vervang rood en bewerkt vlees daarom door een vleesvervanger of peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten, ongezouten noten of ei. Vervang vleeswaren op brood door geroosterde groente, hummus of ander plantaardig broodbeleg.
Meest duurzame vis
De vissoorten met de minste broeikasgasemissies zijn makreel, haring en wild gevangen zalm. Tilapia, meerval, pangasius, forel of tonijn uit een blik hebben een veel hogere score: deze is hoger dan varkensvlees, maar lager dan rundvlees.
Voorbeelden van milieuvriendelijke producten zijn: biologisch afbreekbaar bestek, bamboe picknickgerei, herbruikbare papieren handdoeken, siliconen of roestvrijstalen rietjes, herbruikbare boterhamzakjes, composteerbare papieren borden en waterloos wasmiddel.
Wereldwijd is voedsel verantwoordelijk voor 20 tot 30 procent van de broeikasgasemissies. Een duurzamer voedingspatroon zou niet alleen beter zijn voor het milieu, het is vaak ook gezonder. Bijvoorbeeld als we minder vlees eten, of frisdrank vervangen door kraanwater.
Er is een groeiend consumentenbewustzijn over de impact op het milieu van waar mensen ervoor kiezen om te winkelen en de duurzaamheid van de producten die ze kopen. Volgens McKinsey zei meer dan 60% van de ondervraagde personen in 2020 dat ze bereid zouden zijn om meer te betalen voor een product dat op een milieuvriendelijke manier is verpakt.
Belangrijkste punten. Duurzaamheid is het vermogen om een proces in de loop van de tijd te onderhouden of te ondersteunen . Duurzaamheid wordt vaak onderverdeeld in drie kernconcepten: economisch, milieutechnisch en sociaal. Veel bedrijven en overheden hebben zich gecommitteerd aan duurzame doelen, zoals het verkleinen van hun ecologische voetafdruk en het behoud van hulpbronnen ...
Hoewel Lidl een aantal stappen heeft ondernomen om zijn CO2-voetafdruk aan te pakken, scoort het slecht in de klimaatbeoordeling van Ethical Consumer, met slechts 30/100 in totaal . Het merk heeft samengewerkt met leveranciers om CO2-doelen te stellen.
Waitrose staat voor het tweede jaar op rij bovenaan de ranglijst. Ze rapporteerden een grote vermindering in plasticgebruik (in verhouding tot hun omvang), toonden goede betrokkenheid bij merken en leveranciers en hebben zich gecommitteerd aan het vergroten van herbruikbare verpakkingen en onverpakte assortimenten.
Producten van eigen bodem, eerlijke handel, meer en meer Beter Leven producten en steeds minder plastic verpakkingen: zo worden we bij ALDI steeds duurzamer. ALDI is de uitvinder van discount. We staan bekend om onze hoge kwaliteit voor een lage prijs.