Meestal is het vlees een mengeling van rund, kip, schaap en kalkoen. Zeer opvallend is dat Test-Aankoop een aantal keer varkensvlees terugvond in de Griekse gyros maar ook in de Arabische shoarma. Ook de kwaliteit van het vlees is vaak inferieur.
Het is een vleesgerecht dat voornamelijk bestaat uit gekruid lamsvlees of kip dat aan het spit wordt geroosterd. Het wordt vaak geserveerd in een pitabroodje en aangevuld met verse groenten zoals tomaten, sla, uien en sauzen zoals knoflooksaus of sambal.
Het shoarmavlees wordt opgesteld aan een spit en draaiend gegrild. Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen.In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden.
Fijn gesneden varkensvlees, gekruid met pita kruiden.
De benaming 'kebab' betekent in het Turks zoveel als 'gebakken vlees'. Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is.
Het traditionele vlees voor kebabs is meestal lamsvlees, maar regionale recepten kunnen ook rundvlees, geitenvlees, kip, vis of zelfs varkensvlees bevatten (afhankelijk van of er specifieke religieuze verboden zijn).
De Arabische, Libanese of Israëlische zaken serveren shoarma in kleine, ongegiste broodjes, de zogenaamde pita. Maar waar de Arabisch-Levantijnse terminologie populairder is dan hun eigen kebab, aarzelen de Turken niet om de naam pita-shoarma op hun etalage te schilderen.
Met nep vlees bedoelen we vlees dat gemaakt is in een laboratorium door wetenschappers. Niet door varkens, koeien of kippen.
Snijd het broodje open en beleg deze met wat sla, wat peen julienne, een paar plakjes komkommer en wat rode uien ringen. Verdeel de kipshoarma over de pitabroodjes. Serveer het broodje shoarma met een flinke lepel tzatziki.
Het woord pita is afkomstig uit het Byzantijns Grieks dat werd gesproken van de vijfde tot de veertiende eeuw en betekent 'brood', 'cake' of 'taart'. In Nederland zijn de broodjes ook wel bekend onder de naam shoarmabroodjes.
Shawarma wordt bereid van dunne stukken gekruid en gemarineerd lamsvlees, schapenvlees, kalfsvlees, rundvlees, kip of kalkoen . De plakken worden op een spies van ongeveer 60 cm (20 inch) hoog gestapeld. Stukjes vet kunnen aan de stapel worden toegevoegd om extra sappigheid en smaak te geven.
Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild. Dit is dezelfde bereiding als döner en shoarma. Net als döner en shoarma, betekent gyros 'draaiend'.
Er bestaat enige verwarring over het verschil tussen kebab en döner. Kebab is een algemeen begrip dat verwijst naar gegrild vlees dat wordt geserveerd in een pita-broodje of op een plaat. Döner is echter specifiek het vlees dat gegrild wordt op een spit en geserveerd wordt in een döner kebab.
Het perfecte gerecht voor een vrijdagavond: pitabroodjes gevuld met gyros en tzatziki. Kruid het vlees goed met (veel) oregano, paprikapoeder en komijn. Met de groenten en het vlees kun je natuurlijk variëren en een eigen versie maken.
In de Ayurveda staat Pitta bekend als de bio-energie van de spijsvertering en stofwisseling. Transformatie is dus de primaire functie van Pitta. De Pitta dosha komt voort uit de elementen water en vuur en komt tot stand door het dynamische samenspel van beide elementen.
Traditioneel wordt shoarma gemaakt van lamsvlees. In dit recept gebruikt Rudolph goed varkensvlees van de lende (frikandeau); mooi mager vlees. Maar kip is natuurlijk minstens zo lekker en even mager.
Maak een marinade van 2-3 el olijfolie, 2 tenen geperste knoflook, sap van een 1/2 citroen, 1 tl gemalen korianderzaad, 1 tl gedroogde oregano, 1 kleine tl cayennepeper, 1 tl paprikapoeder en een goede snuf zout en peper. Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes en meng grondig door de marinade. Zet even weg.
Wat is kipshoarma? De kipshoarma van Grutto wordt van malse reepjes kipfilet gemaakt, gekruid met shoarmaspecierijen. In de shoarmakruiden zitten onder andere komijn, paprika, cayenne en knoflook.
Veel kant-en-klare vleesvervangers zijn helaas niet zo gezond.Ze bevatten te veel zout, suiker en verzadigd vet en te weinig eiwit, ijzer en B-vitamines. Vervang je je vlees op een goede manier door meer peulvruchten, granen en noten te kiezen. Dan eet je over het algemeen vaak een stuk gezonder.
Zoals je net al las zijn er ontzettend veel verschillende peulvruchten die je kunt gebruiken als vleesvervanger. Dit zijn bijvoorbeeld bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen en sojabonen.
Tofu is gestremde sojamelk en tempeh krijg je door sojabonen te pellen, te weken, te koken en met behulp van een schimmel dagen te laten fermenteren. Maar soja-eiwitten zijn vaak ook de basis voor kant-en-klare vleesvervangers, zoals balletjes, burgers en schnitzels.
Wie regelmatig een pita bestelt, weten zelden of nooit welk vlees hij voorgeschoteld krijgt. Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat het vlees meestal een mengeling is van rund, kip, schaap en kalkoen.
Het belangrijkste verschil tussen shawarma en gyro is het soort vlees dat wordt gebruikt. Shawarma wordt meestal gemaakt met kip, kalkoen, rundvlees of lamsvlees, terwijl gyro traditioneel wordt gemaakt met varkensvlees . Shawarma wordt ook op een verticale rotisserie gekookt, terwijl gyro op een horizontale rotisserie wordt gekookt.
De Griekse pita is een rond eenpersoons broodje, zacht in de mond en neutraal van smaak. Er zijn twee varianten. De ene wordt in de oven gebakken, is 'hol' vanbinnen en kan worden opengespleten en gevuld. De andere is plat en wordt als wrap gebruikt.