Dit zijn flinterdun gesneden plakjes runderlende, de achtermuis of andere magere zachte delen. Het is een mager gerecht en valt onder de categorie rood vlees. Naast rundercarpaccio zie je ook carpaccio van bijvoorbeeld tonijn, biet en zalm.
Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vetrandje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht.
Officieel wordt carpaccio gemaakt van rauw vlees, dat is bij rosbief anders. Dit is namelijk wel aangebraden, je kunt hem zo rosé braden als je zelf wilt. Ik heb deze rosbief wel zelf aangebraden en verder gegaard in de oven tot een kerntemperatuur van 57 graden.
Koop bij een goede slager een mooi stuk ossenhaas of laat je adviseren wat voor vlees je kunt nemen. Let op: het gaat geld kosten, maar dat zal het zeker waard zijn.
Om carpaccio te snijden gebruik je een groot, glad en vooral scherp mes. Carpaccio hoort echt flinterdun gesneden te zijn. Maar bij iets dikkere plakjes (2 à 3 mm) proef je de lekkere smaak van het malse rauwe Ierse vlees beter. Snijd het vlees dwars op de draad, dan is het vlees na het ontdooien lekker mals.
Haal de carpaccio ruim van te voren uit de koeling. Carpaccio van de slager is het lekkerst, maar bevatten geen toevoegingen en conservingsmiddelen. De carpaccio kan dus iets verkleuren. Maak van te voren de borden op, zodat de carpaccio niet te koud is en de verkleuring iets weg kan trekken.
Carpaccio per 80gr | Bommelerwaard | €2.88 - www.DeVleesboerderij.nl.
Maar omdat het zo dun gesneden wordt, maakt dat niet meer uit.” Ook Frans Egberts van Vleeswarenfabriek Henri van de Bilt gebruikt niet de originele ossenhaas, maar kogelbiefstuk gecombineerd met andere delen van de koe en conserveringsmiddelen: "Ossenhaas is onbetaalbaar, dat was voor de duurdere restaurants.
€ 2,69. Prijs en voorwaarden zoals vermeld in de folder zijn leidend.
In de tussentijd kan je thuis ook heerlijk genieten van onze carpaccio. Zo mee te nemen uit de ALDI bij jou in de buurt! Wil je eens wat anders dan een carpaccio salade?
Carpaccio is een gerecht dat in Nederland vaak als voorgerecht wordt gegeten. De officiële vertaling van dit Italiaanse woord is 'dun gesneden'. Op vlees.nl hebben we het over rundercarpaccio. Dit zijn flinterdun gesneden plakjes runderlende, de achtermuis of andere magere zachte delen.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
In Frankrijk zijn de Limousin- en Charolais runderen het meest bekend. Deze dieren geven veel vlees wat bovendien erg mager en mals is. Dit vlees heeft een verfijnde smaak en is geliefd door de malse biefstukken die ervan worden gesneden.
Te veel rood vlees eten is niet gezond, maar dit betekent niet dat je helemaal geen rood vlees meer mag eten. Er zitten namelijk ook voordelen aan. Zo bevat carpaccio veel gezonde eiwitten, vitamine B en zink en is het ijzergehalte ook ruim twee keer zo hoog als in bijvoorbeeld kip.
Gebruik een groot, glad en goed scherp mes en probeer de plakjes vlees zo dun mogelijk (zo'n 2 à 3 mm dik) te snijden. Ook hier geldt weer: maak tijdens het snijden geen zaagbeweging maar snijd de plakjes vlees in één haal. En snijd het vlees dwars op de draad en nooit met de draad mee.
Carpaccio is een gerecht dat erg veel wordt gegeten. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht; sierlijk neergelegd op het bord, gegarneerd met pijnboompitjes, Parmezaanse kaas, rucola en dressing. Tevens wordt het veel gegeten op broodjes, wraps en in salades tijdens de lunch of diner.
Je kunt carpaccio bewaren tot de datum die op de verpakking aangegeven staat. Na openen kun je carpaccio nog twee dagen bewaren in de koelkast. Dit geldt uiteraard alléén als de TGT-datum nog niet verstreken is. De TGT-datum geldt nog steeds als leidend, ook na het openen.
De dunne lende, ossenhaas, bovenbil, de muis of het bloemstuk; er wordt van vele delen koe graag carpaccio gemaakt. En dat is niet verboden. Maar in het originele en recept van Giuseppe Cipriani is het een mals stuk runderlende dat kakelvers en platgeslagen op het bord ligt.
Lidl biedt naast de Carpaccio een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl Shop folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Carpaccio, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Carpaccio met kaas en dressing, Jumbo zalm carpaccio 120g & Jumbo carpaccio rolletje 75g.
Geen rauw vlees voor kwetsbare groepen
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken.
Soorten rood vlees
Over het algemeen verwachten mensen bij de term 'rood vlees' een stuk vlees dat ook echt rood gegeten wordt, zoals biefstuk, rosbief of carpaccio. En hoewel dit zeker tot rood vlees behoort, zijn er veel meer soorten rood vlees. Al het spiervlees van zoogdieren behoort namelijk tot rood vlees.
In totaal zitten er ongeveer 110 calorieën in iedere 100 gram carpaccio. Het totale aantal hangt natuurlijk wel af van wat er verder nog bij zit. Ingrediënten als dressings, pijnboompitjes en geschaafde Parmezaan kunnen nog flink wat energie toevoegen.
Dun gesneden biefstuk, belegd met verse roomkaas en spinazie, opgerold en in plakken gesneden.
Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.