Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan.
Voor rundvlees kan je als het om steaks gaat, de slager best vragen naar stukken van de kogel, de dikke bil, de dunne lende, het kleinhoofd, de filet en, uiteraard, naar lendebiefstukken (entrecôtes). Voor brochettes zijn stukken van de platte bil en de schouderbal geschikt.
Is grillen altijd gezond? Het antwoord is nee. Hét grote gevaar van grillen is dat voedingsmiddelen verbranden door de hoge temperatuur. Daardoor kunnen ze schadelijke stoffen zoals acrylamide en PAK's bevatten.
De goedkoopste olijfolie is vaak wel geschikt op te verhitten maar is ook niet tegen hele hoge temperaturen bestand. Gebruik liever kokosolie of rijstolie deze kunnen temperaturen van meer dan 200º C hebben voordat ze verbranden.
Grillen is het op hoge temperatuur dichtschroeien en eventueel gaar maken van vlees, vis of groente. Gegrild eten krijgt hierdoor een volle, soms rokerige smaak. De warmte is afkomstig van een gloeiende grill in een oven, een hete contactgrill (de Tefal OptiGrill Elite bijvoorbeeld), een grillpan of een barbecue.
Je maakt het vlees gaar en bruin. Het zorgt voor extra veel smaak. Bovendien is grillen ook een van de meest gezonde bereidingswijzen want bij grillen gebruik je weinig tot geen vet. Het vlees gaart namelijk in eigen vocht of vet.
Antwoord: Over mineralen en spoorelementen hoef je je geen zorgen te maken. Die kunnen goed tegen verhitting en gaan niet verloren door het grillen. Vitaminen in de groenten echter wel. Over het algemeen geldt dat hoe langer ze worden verhit en hoe meer ze worden versneden, hoe meer vitaminen er verloren gaan.
Vlees dat je rood kunt eten (zoals ribeye, entrecote, bavette, biefstuk) Vlees dat je rood kunt eten zit op en rond spieren die weinig inspanning hebben geleverd. Hierdoor is het lekker zacht.
Bestrooi de biefstuk met een beetje zout en versgemalen peper en bestrijk met zonnebloemolie. Gril de biefstuk circa 5 minuten aan een kant. Draai het vlees om en gril de andere kant circa 3 minuten. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat rusten.
Beide grillplaten gebruik je om vlees en vis in korte tijd, op een hoge temperatuur mee te grillen. De plaat wrijf je in met een beetje olie en warm je op tot aan ongeveer 230 graden, zodat ingrediënten snel dichtschroeien en van binnen lekker sappig blijven.
Grillen is een vorm van roosteren. Het grote verschil is dat grillen niet het zelfde is als barbecueën maar het bruin en gaar maken van producten met behulp van sterke stralings- of contactwarmte tussen de 150 – 250 graden Celsius.
Met een grillpan gril je vlees, vis of groente. Het bereiden van ingrediënten in een grillpan is te vergelijken met roosteren op een barbecue.
Rooster het vlees in een hete grillpan of op een hete barbecue in ca. 10 minuten bruin en gaar. Serveer de pittige pindasaus bij het vlees.
Steengrillen is het bereiden van voedsel op een verhitte stenen plaat. De steen is meestal van graniet en wordt verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 300 graden Celsius. Om het plakken van de gerechten door de hoge temperatuur tegen te gaan, wordt de steen met zout bestrooid.
Als uw grill niet heet genoeg is, blijft het voedsel eraan kleven omdat er onvoldoende geleidende warmte in het metaal zit (gietijzer of roestvrij staal), wat resulteert in een letterlijke chemische binding tussen het voedsel en de grillplaten.
Gietijzeren pannen zijn ideaal om te gebruiken op de barbecue. Ze zijn oerdegelijk en kunnen prima tegen de extreme hitte van een BBQ. Het braden en grillen op open vuur komt het beste tot zijn recht wanneer de bodem van de pan overal een gelijke temperatuur heeft.
Zo doe je het: verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Smeer het te grillen product (bijvoorbeeld een moot vis) in met wat olie. Leg het dan op het rooster, vlak onder het grill-element.