Vlees varieert in vetgehalte. Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Magere vleessoorten bevatten minder vet, en dus minder calorieën. Dit maakt mager vlees een geschikte keuze voor verschillende diëten. Voorbeelden van mager vlees zijn: tournedos, lende biefstuk, ossenhaas, rosbief, varkenshaas en fricandeau. Verder is veel kalfsvlees mager en licht verteerbaar.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Ga dan voor magere verse vleessoorten zoals een biefstuk of een varkenshaasje. Wit vlees is in de regel altijd mager vlees. In bewerkt vlees op basis van vers rood vlees zoals worst, hamburger en gehakt zit meestal meer vet: probeer deze soorten dus vaker te vermijden.
Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Als je mager broodbeleg zoekt, zijn kip- en kalkoenfilet goede keuzes. Ze bevatten weinig calorieën (minder dan varkens- of rundvlees). De smaak van dit vleesbeleg is niet sterk en combineert goed met groente, zoals komkommer en tomaat. Je kunt het ook samen met stukjes avocado eten, maar wees hier voorzichtig mee.
Over het algemeen zijn kip, kalkoen en vis uw magerste vleessoorten. Slim winkelen kan deze keuzes nog gezonder maken.
In vergelijking met andere soorten vlees zit er in alle soorten gehakt relatief veel verzadigd vet. Wil je gehakt met minder vet, dan kun je beter kiezen voor tartaar. Vegetarisch gehakt varieert in de hoeveelheid verzadigd vet en sommige soorten bevatten veel zout.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Mager vlees, vis, kip
Voor het avondeten mag je wederom 100 gram mager vlees, vis of kip nemen. Je kunt hierbij kiezen uit de magere vleessoorten, kipfilet of kalkoenfilet, vele vissoorten en haas of ree. Mager onbewerkt vlees en vis staan in de Schijf van Vijf.
De malabsorptie van vetten kan leiden tot verschillende complicaties, zoals: (Vet)diarree: door een verminderde opname van vetten in het spijsverteringskanaal komt er te veel vet in de ontlasting terecht.De ontlasting is daardoor vettig, glanzend en moeilijk weg te spoelen.
De magerste stukken rundvlees zijn ronde biefstukken en braadstukken (ronde lende, bovenste lende, onderste lende, ronde punt), en braadstukken van schouder en arm.
De ossenhaas (ook wel tournedos of filet mignon genoemd) komt uit het lendenstuk (de rug) van het rund. Het is het meest malse stuk vlees dat er bestaat. Het heeft nauwelijks vet of bindweefsel en heeft daardoor ook weinig smaak. Daarom wordt het vaak geserveerd met sauzen of kruidenboter.
Extra Magere Runderbiefstuk Gehakt – 1kg Verpakking (98%, Minder Dan 2% Vet) U hoeft geen smaak op te offeren voor minder vet met ons extra magere en extra smakelijke runderbiefstuk gehakt. Dit biefstuk gehakt bevat minder dan 2% vet en zal zeker een vaste waarde worden op uw thuismenu.
Magere kaas
Dat maakt het een prima optie voor mager beleg op je brood. Ook het aantal calorieën van een plakje magere kaas is een stuk lager.
Over het algemeen wordt kipgehakt als gezonder beschouwd dan rundergehakt omdat het minder vet bevat en minder calorieën per portie heeft. Een portie van 100 gram kipgehakt bevat bijvoorbeeld ongeveer 165 calorieën en 8 gram vet, terwijl dezelfde portie rundergehakt ongeveer 250 calorieën en 18 gram vet bevat.