Vlees. Varkensvlees wordt het meest gebruikt in de Griekse keuken. Daarnaast gebruikt men kip, konijn, lams- of schapenvlees, geiten- of rundvlees.
Souvlaki is het Griekse woord voor spiesje. Vlees aan stokjes dus! Souvlaki wordt meestal gemaakt van varkens- of lamsvlees, en soms ook wel van kip. Gemarineerd in olijfolie, citroensap, knoflook en een heerlijk kruidenmengsel met een geur, waar je spontaan trek van krijgt.
Het beroemdste ovengerecht uit de Griekse keuken is ongetwijfeld moussaka. Het traditionele gerecht wordt bereid met aubergines, aardappels en gehakt. Overgoten met bechamelsaus en op smaak gebracht met uien, kruiden, tomaten en wijn.
Souvlaki is – heel simpel gezegd – gegrild vlees op een stokje. Het gerecht komt van oorsprong uit Griekenland. Het wordt meestal gemaakt met varkensvlees, maar ook wel met andere soorten vlees, kip of vis. Soms wordt het vlees afgewisseld door stukjes groente.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Het Turkse circuit serveert kebab in gegist brood. De Arabische, Libanese of Israëlische zaken serveren shoarma in kleine, ongegiste broodjes, de zogenaamde pita.
Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is. Het woord 'shoarma' is dan weer een Arabisch afleiding van het Turkse woord 'çevirme', wat 'draaien' betekent.
Wij Nederlanders noemen souzouki vaak een Griekse burger. De Grieken noemen hun burgers juist bifteki. Bifteki zijn in ons land meestal gevuld met feta, in Griekenland zelf juist weer niet.
Meestal (maar niet altijd) is bifteki namelijk een iets platgedrukte bal. Het gehaktmengsel voor bifteki is hetzelfde als voor keftedes: beide gehaktspecialiteiten bevatten gehakt vlees van lam of rund, dat door extra's als ui, komijn, oregano en munt die typisch Griekse smaak krijgt.
Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Typisch Grieks eten
Heerlijk bij je vlees of pita. Griekse salade – een traditioneel recept bestaande uit tomaat, komkommer, olijven, uien, olijfolie, feta en paprika. Moussaka – een ovenschotel op basis van aubergine, met lagen lamsvlees (of gehakt), uien, tomaten, aardappel en een witte saus (bechamelsaus).
Enkele gerechten die u vrijwel overal op de kaart zult tegenkomen zijn mousaka, een overschotel met aubergine, gehakt en aardappel, pastítsio, een ovenschotel met pasta, gehakt en bechamelsaus en stifádo, een stoofschotel met rund of konijn, en een saus met kaneel, tomaat en veel ui.
Het woord Souvlaki, ook wel Spiesje genoemd, is een spies van blokjes gemarineerd kip, lams of varkensvlees wat op houtskoolvuur wordt gegrild. In Griekenland wordt het vaak op een pita geserveerd, en dus zonder stokje gegeten. Hierbij wordt ook vaak friet en saus (tzatziki) geserveerd.
Griekse kruidenmix
In de Griekse keuken worden veel gerechten, het brood, salades en sauzen op smaak gebracht met een mix van kruiden en specerijen. De meest voorkomende Griekse kruiden zijn oregano, munt, dille, basilicum, kaneel, komijn en koriander.
Griekse kruiden zijn nu online te koop bij: tomagazaki.nl, het Griekse winkeltje. Kruiden zijn een van de meest populaire producten uit Griekenland.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Een dürüm met döner (dürüm döner) is een populair gerecht in Turkije, maar ook in veel Westerse landen. Lahmacun (afgeleid uit het Arabisch: لحم بعجين, lahm bi `adjien; vlees op deeg), ook wel de Turkse pizza genoemd, is een traditioneel oosters gerecht van Arabische origine. Het heeft een typisch pikante smaak.
nieuws De populaire Doner Kebab is een echte vetbom, zeggen Britse wetenschappers. Nochtans wordt een broodje met Kebab en sla soms beschouwd als een van de gezondere fast food-keuzes. Volgens de onderzoekers bevat één kebab echter het equivalent van ongeveer één wijnglas zuivere olie.
Het enige verschil is dat de dürüm wrap is gemaakt van tarwemeel in plaats van maïsmeel. Een dürüm met döner (dürüm–döner) is een populair gerecht in Turkije maar ook in veel westerse landen, waaronder Nederland en België.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
Gyros heeft behoorlijk wat weg van shoarma. Het bestaat uit stukken opeengestapeld vlees, dat gemarineerd wordt en op een braadspit geregen. Echter gebruiken de Grieken geen lamsvlees of rund, maar meestal varkensvlees of kip.
De eigenlijke döner (Yaprak döner) bestaat uit een dikke, ronde staaf van afwisselende laagjes gekruid vlees en vet, die zijn gerold om een braadspit. De staaf wordt verticaal draaiend in een staande grill verhit en gebakken. Daarna worden plakjes ervan afgesneden met een speciaal mes of een elektrisch snijapparaat.