Wanneer je op zoek bent naar een écht warme winterjas raden we je aan om te gaan voor een goede gewatteerde jas. Een gewatteerde jas is natuurlijk veel warmer dan een jas die niet gevoerd is, zoals een mantel of een bomberjack. Winterjassen van duurzame materialen, zoals wol of leer, zijn ook perfect voor de winter.
Het hangt af van welk type thermische isolatie gebruikt is in de jas. The North Face gebruikt traditioneel ganzendons als vulling voor de warmste jassen.
Wat is het verschil tussen dons en synthetische isolatie? In grote lijnen zijn er twee soorten isolatie: natuurlijke dons en synthetisch isolatie. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is.
Daarnaast kun je voor een stof kiezen die wind- en waterdicht is. Polyester en nylon zijn stoffen die waterafstotend zijn. Wil je vooral een warme stof, dan kun je kiezen voor een stof of voering waarin wol is verwerkt. Het warmst is een verwerking van minimaal 60 tot 80 procent wol.
Winterjassen bij temperaturen onder de 10 graden
Vooral bij een koud Hollands windje. Bij temperaturen onder de 10 graden raden we dan al snel een winterjasje aan. Denk hierbij aan een lekkere dikke parka, een dikke gewatteerde jas, een gevoerde trenchcoat, een gevoerde neppe bondjas of een langere leren jas.
Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.
Natuurlijk moet de jas ook lang genoeg zijn. Kortom: de lengte moet bescherming bieden aan je broek, of aan je rok, als je gaat zitten. Daarnaast wil je natuurlijk graag dat je winterjas voldoende warmte biedt, maar je niet laat zweten. Kies daarom voor een ademende winterjas.
In principe is een jas van polyester warm genoeg voor de winter. Of je lekker warm blijft in de jas heeft niet alleen met de stof te maken, maar ook met de voering ervan. Kies voor een jas die ademt en met een goede voering. Een goede optie is bijvoorbeeld polyester fleece.
Materiaal bij een dure jas
Dit betekent dat 'de gemiddelde' winterjas bestaat uit ongeveer 40 procent wol. De rest van de winterjas wordt opgevuld met materialen zoals acryl. De echte warmte is dus te vinden in de wol. Hoe meer de winterjas is opgevuld met wol, hoe warmer de winterjas.
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Ganzendons heeft de beste isolerende eigenschappen, omdat de vlokken van ganzendons groter zijn dan van eendendons. Daarnaast is dons licht en goed comprimeerbaar. Hierdoor wegen donsjassen weinig en nemen ze ook nog weinig ruimte in als je bijvoorbeeld op reis gaat en je ze in een koffer probeert te krijgen.
Geïsoleerde jassen verminderen de hoeveelheid lichaamswarmte die je verliest in koude omstandigheden.
Het mooie en goede merk Jack Wolfskin wordt ontwikkeld in Duitsland, dit is natuurlijk de beste omgeving om de kleding uit te proberen gezien alle bossen en bergen. Dus dan kan je er wel vanuit gaan dat deze producten zeer goed getest zijn en super goed zijn voor outdoor activiteiten.
Zo houdt een donsjas je warm
Tussen de uiteinden zitten ontelbaar veel luchtkamers. Daarin blijft de lichaamswarmte van de persoon die de jas draagt zitten. Hoe langer je een met dons gevoerde jas draagt, hoe meer je opwarmt. De vastgehouden lucht krijgt geen kans om af te voelen.
Een parka is stijlvolle, wind- en waterdichte en warme jas met een capuchon die perfect is voor gelegenheden waar je er wat netter uit moet zien.
Katoen is een natuurlijk materiaal en is dus ventilerend - enig 'nadeel' is dat een katoenen badjas net iets minder beschutting/warmte zal bieden dan een fleece badjas. Hij is dus wat koeler.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
Welke voordelen heeft acryl? Acryl is heel licht en zacht en houdt warmte nog beter vast dan wol. Daarnaast kun je het heter wassen (30 of 40 graden) dan wol. Het krimpt namelijk niet en het rekt ook niet uit.
Fleece is gemaakt van synthetisch gebreide vezels, vaak polyester, die geen vocht absorberen. Een warmtebehoudende stof zoals wol, maar dan veel lichter. De kracht van fleece zit hem vooral in het vasthouden van een luchtlaag rond je lichaam, die de warmte goed isoleert.
Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders gemiddeld 87,36 euro uitgeven aan een nieuwe winterjas.
Gemiddeld doen ze zo'n drie jaar met een winterjas. Dat komt mede doordat het hier om een seizoensjas gaat, maar ook omdat de bestedingsruimte voor een winterjas in de provincie lager ligt”, stelt Lisanne Ploeger, eigenaar van de website Jas.nl.