Een aantal van die instemmingsplichtige onderwerpen zijn werk- en rusttijden (V&A), de systematiek achter de personeelsbeoordeling, arbeidsomstandigheden (verdiepingsartikel) en de vakantieregeling.
Instemmingsrecht ondernemingsraad
De ondernemer moet de OR om instemming vragen voor besluiten over het vaststellen, wijzigen of intrekken van personele regelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werktijden, arbeidsomstandigheden, opleidingen, functiebeoordelingen of ziekteverzuim.
Instemmingsplichtig zijn besluiten tot het vaststellen, wijzigen of intrekken van de volgende regelingen of systemen die van belang zijn voor een groep medewerkers, terwijl deze niet uitputtend uit een cao voortvloeit.
Hoe worden nadelen, risico's en nadelige gevolgen voor het bedrijf en werknemers opgevangen, wat zijn de maatregelen. Wat is het wettelijk kader als het gaat om dit voorgenomen besluit en de maatregelen om de gevolgen op te vangen. Is er een sociaal plan, of is een sociaal plan noodzakelijk.
De ondernemingsraad (OR) komt op voor de belangen van het personeel in een onderneming of organisatie. De OR mag meedenken over bedrijfseconomische en sociale onderwerpen. De OR kan door advisering of instemming invloed hebben op de bedrijfsvoering.
De instemmingsaanvraag geeft een overzicht van de beweegredenen voor het voorgenomen besluit. De instemmingsaanvraag geeft inzicht in de gevolgen die het voorgenomen besluit heeft voor het personeel.
Instemmingsrecht ondernemingsraad
De werkgever moet de OR om instemming vragen voor het vaststellen, wijzigen of intrekken van personele regelingen. Zoals regelingen voor werktijden, arbeidsomstandigheden, opleidingen, functiebeoordelingen en ziekteverzuim.
De ondernemingsraad behartigt de belangen van alle werknemers én heeft oog voor de belangen van de organisatie. De or overlegt daarover op grond van de WOR met de directie. De vakbonden richten zich primair op de eigen leden in de organisatie of in de sector, maar doen dat met een bredere blik naar alle werkenden.
In een adviesaanvraag staat: Een overzicht van de beweegredenen van het besluit. De verwachtte gevolgen die het besluit voor de medewerkers heeft. De maatregelen die worden getroffen om deze gevolgen op te vangen.
Neem 4 tot 6 weken de tijd. Jullie moeten tijd genoeg hebben om advies uit te brengen. Zodat jullie advies nog invloed kan hebben op de besluitvorming. De adviestermijn is meestal 4 tot 6 weken.
Een besluit zonder instemming van OR is nietig
Neemt de ondernemer een besluit zonder dat hij de instemming heeft van de OR, dan is dit besluit nietig indien de OR daarop binnen een maand beroep doet. Dit betekent dat het besluit geen rechtsgeldigheid heeft.
Instemming nodig
De medezeggenschapsraad (MR) wordt volgens de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) altijd betrokken bij nieuw schoolbeleid. Zij heeft namelijk instemmingsrecht. De MR moet in sommige gevallen om instemming worden gevraagd. Zonder instemmen kan beleid niet ontstaan of gewijzigd worden.
De cliëntenraad moet alle informatie krijgen die nodig is om advies of instemming te kunnen geven. Ook moet de instelling het advies tijdig aanvragen, zodat het ook echt van invloed kan zijn op het besluit. De cliëntenraad mag verder ook ongevraagd advies geven over onderwerpen die voor de cliënten van belang zijn.
Verschil in het kort
In een notendop: als het gaat over regelingen (denk bijvoorbeeld aan een beoordelingsregeling of aan een klachtenregeling) dan is het instemmingsrecht aan de orde. Bij organisatieveranderingen (zoals een reorganisatie of verandering van locatie) heeft de or adviesrecht.
In artikel 18, lid 3 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) staat dat een OR-lid wettelijk gezien minimaal 60 uren per jaar mag besteden aan onderling beraad en overleg met andere personen. Dit geldt voor zowel OR-leden als commissieleden.
Wat in artikel 25 wel geregeld wordt is de plicht van de bestuuder om advies te vragen. In dit artikel wordt bepaald dat een bestuurder advies moet vragen aan de OR wanneer er beleidsmatige veranderingen in de bedrijfsvoering plaatsvinden.
Een organisatiewijziging is een verandering in de organisatiestructuur en/of in de omvang van de organisatie of een (belangrijk) onderdeel daarvan, die niet binnen de reguliere bedrijfsvoering plaatsvindt.
Aantal leden ondernemingsraad (OR)
Bij 50 tot 100 werknemers moet een ondernemingsraad 5 leden hebben. Bij 100 tot 200 werknemers moet een ondernemingsraad 7 leden hebben. Bij 200 tot 400 werknemers moet een ondernemingsraad 9 leden hebben. Bij 400 tot 600 werknemers moet een ondernemingsraad 11 leden hebben.
Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is een ondernemingsraad (OR) verplicht. Heeft een ondernemer meer bedrijven? Dan moet elk bedrijf met minimaal 50 medewerkers een eigen OR hebben.
Waarom een personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad? Met een medezeggenschap zoals een PVT of een OR hebben de medewerkers meer te zeggen binnen een organisatie. Een PVT of OR komt op voor jouw belangen en rechten als personeel. Zo is er meer balans tussen het management en de medewerkers.
Werkgever weigert OR in te stellen
Als de ondernemer weigert een OR in te stellen of zijn medewerking hieraan te verlenen, dan handelt hij in strijd met de verplichtingen van de Wet op de ondernemingsraden. Werknemers kunnen dan naar de kantonrechter stappen, die de werkgever kan verplichten om het alsnog te doen.
Minstens twee keer per jaar bespreken de or en ondernemer in de overlegvergadering de algemene gang van zaken in de onderneming. De ondernemer geeft aan welke belangrijke besluiten hij voorbereidt over financiën of de organisatie en spreekt met de or af hoe en wanneer hij bij de besluitvorming betrokken wordt.
OR kan werknemer doorverwijzen
De directe leidinggevende – voor problemen in de werksituatie of een kwestie met deze leidinggevende zelf. De vertrouwenspersoon – voor problemen op persoonlijk gebied. De personeelsmanager/afdeling P&O – voor vragen over waarderingsverschillen, beoordelingen en het arbeidscontract.
In het aanstellingsbeleid kan geregeld worden in welke gevallen contracten voor bepaalde tijd of tijdelijke aanstellingen mogelijk zijn. De ondernemingsraad voorkomt daarmee willekeur en krijgt tegelijkertijd zicht op het vóórkomen van deze contracten.