Meestal worden eileiders verwijderd door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Dit gebeurt altijd onder narcose. De baarmoeder, eileiders en eierstokken zijn zichtbaar op de monitor. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld verklevingen, vleesbomen of cystes direct uit de buikholte te verwijderen.
De eierstokken en eileiders worden door de instrumenten die in de buik zitten naar buiten gehaald, via dezelfde snede als waar die instrumenten door naar binnen zijn gegaan. De ingreep duurt ongeveer een uur.
Na de operatie
U zult merken dat uw conditie achteruit is gegaan. Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt minimaal twee weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.
Over het algemeen is het advies om de eerste 6 weken na de operatie geen gemeenschap (vrijen) te hebben, zodat het wondgebied goed kan genezen. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen. De eerste tijd na de operatie hebben de meeste vrouwen minder zin in vrijen.
Een sterilisatie van de vrouw heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang.
De eileiders kunnen soms weer aan elkaar groeien en opnieuw een doorgang maken. De kans op zwangerschap is groter als een deel van de eileiders worden dichtgebrand, mogelijk is er iets meer kans dan bij het plaatsen van een clip.
Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. Zo kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten. Een zwangerschap is dan niet meer mogelijk. Slechts bij zeer grote uitzondering worden vrouwen na een sterilisatie toch zwanger.
Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.
Als een van de twee eileiders goed is kun je mogelijk spontaan zwanger worden. Zijn beide eileiders aangedaan, dan zijn je kansen veel kleiner.
Meestal kunt u na de operatie dezelfde of de volgende dag weer naar huis. Over het algemeen duurt uw herstel zeker twee tot drie weken. Bij een kleine en vlotte ingreep kan het herstel sneller gaan. De eerste dagen na de operatie kunt u meestal wel voor u zelf zorgen, maar niet voor een gezin.
De baarmoeder, eileiders en eierstokken
Aan de brede bovenkant monden twee eileiders (tubae) in de baarmoeder uit. Deze dunne, soepele buisjes, die zo'n 8 tot 10 cm lang zijn, beginnen bij de baarmoeder en eindigen bij de eierstokken. Normale eierstokken (ovaria) zijn ongeveer 3 cm groot.
De meeste mensen wachten twee weken voordat ze zelf weer gaan autorijden. Sommigen langer. Het is erg belangrijk om naar jouw lichaam te kijken en te luisteren. Wanneer de autogordel onprettig aanvoelt kun je een handdoek tussen je buik en de gordel inleggen.
Aan het andere uiteinde zit een soort trechter, die boven de eierstok hangt. Deze vangt de eicel op na je eisprong. Je eileiders zijn tien tot twaalf centimeter lang en heel dun. Ze zijn maar 1 millimeter dik.
Nog maar 1 eierstok over
Wanneer de arts tijdens de operatie 1 eierstok verwijdert en je baarmoeder nog intact is, kun je nog spontaan zwanger worden.
Mogelijke complicaties na kijkoperatie
Aan elke ingreep, hoe klein ook, zijn risico's verbonden. Na een kijkoperatie kunnen er, net als na een 'gewone' operatie, complicaties optreden zoals: (na-) bloedingen. schouderpijn door prikkeling van koolzuurgas.
Die pijn wordt veroorzaakt doordat er nog wat koolzuurgas is achtergebleven in de buikholte. Dit gas is onschadelijk en verdwijnt vanzelf na opname in de bloedbaan of door uitademing via de longen. Daarmee neemt ook de pijn in de schouders af.
Bij één afgesloten eileider is de vruchtbaarheid verminderd, maar is er veelal nog voldoende kans om spontaan zwanger te raken. Dit hangt mede af van de overige omstandigheden, zoals de leeftijd van de vrouw en kwaliteit van het zaad.
Onderzoeken. Bij verdenking op een eileiderontsteking wordt eerst een onderzoek van de buik gedaan, gecombineerd met bloed- en urine onderzoek en een echografie ter beoordeling van baarmoeder en eierstokken. Onderzoek van de buik kan uitwijzen of het buikvlies geïrriteerd is als gevolg van een ontsteking.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Bedenk dat niet alleen tillen, maar ook duwen en trekken zorgen voor een belasting op de rug. Bukken mag u de eerste zes weken niet doen. Als u dus iets van de grond af wilt rapen gebruikt u dan een grijper of zak dan door de knieën. Zorg ervoor dat de tijd die u opzit geleidelijk aan opbouwt.
De eerste weken zult u waarschijnlijk minder vaak ontlasting hebben. Dit komt door een verandering in uw leef- en eetpatroon. Verminderde eetlust, veel rusten en weinig beweging vertragen de stoelgang. Indien u langer dan vier dagen geen ontlasting hebt gehad, neem dan contact op met uw huisarts.
De eerste dagen dat je terug thuis bent, kun je voor jezelf zorgen, maar niet voor een gezin. Je bent snel moe en kunt minder aan dan je denkt. Na sommige operaties kan er bloedverlies zijn uit de schede. Dit kan een paar dagen tot een paar weken duren.
Open eileiders zijn nodig om zaadcellen vanuit de vagina en de baarmoeder naar de eierstok te vervoeren en een eventueel bevruchte eicel weer naar de baarmoeder terug te brengen. Bij één afgesloten eileider is de vruchtbaarheid verminderd, maar is er nog voldoende kans om spontaan zwanger te raken.
Een sterilisatie van de vrouw is een operatie. Ook is het voordeel van een sterilisatie van de man dat het sperma kan worden gecontroleerd of de man ook echt onvruchtbaar is. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie, ook betrouwbaarder dan een sterilisatie van de vrouw.
Met de hechtingen kun je gewoon douchen of in bad gaan. Meestal krijg je oplosbare hechtingen die vanzelf verdwijnen. Als de hechtingen irriteren, mag je ze wel na 5 dagen (laten) verwijderen. De meeste vrouwen kunnen na een paar dagen of een week na hun laparoscopische sterilisatie weer werken.