In de zomer bereikt ongeveer 20-30 % van de totale dagelijkse hoeveelheid uv-straling de aarde tussen 11.00 en 13.00 uur en 75 % tussen 9.00 en 15.00 uur (zonnetijd, niet plaatselijke tijd).
Extra bescherming is een must. Over de middag – tussen 12 en 15 uur – is de uv-straling het hevigst. Mensen met huidtype 1 en 2 dienen extra voorzichtig te zijn.
Tussen 13.00 uur en 15.00 uur is de zon het felst, maar ook voor en na die tijden kan de huid makkelijk rood kleuren.
Let op tussen 12 en 15 uur en blijf niet lang onbeschermd in de zon. Oranje: Hoog risico. Bedek je en blijf in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik minstens factor (SPF) 15 voor jezelf en factor (SPF) 30 voor kinderen.
Als richtlijn voor Nederland geldt factor 20 voor dagelijkse en factor 30 bij langdurige blootstelling. Ga niet in de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur; zoek dan liever de schaduw op. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld sporten. Ga niet langer dan gemiddeld 3 uur per dag in de zon.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Kinderen moeten altijd beschermd de zon in.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets.
HOE KAN MEN ZICH HET BESTE TEGEN DE ZON BESCHERMEN ? De beste en meest logische manier om huidbeschadiging door de zon te voorkómen, is het mijden van sterk, direct zonlicht. Uit de zon blijven dus; in Nederland vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Dichter bij de evenaar neemt de hoeveelheid UV-licht toe.
Minder vaak smeren dankzij factor 50
Dermatoloog Menno Gaastra legt uit: "Smeer altijd minstens iedere drie uur, ongeacht de factor. Een hogere factor betekent namelijk niet dat hij langer blijft zitten, laat staan dat je hem minder vaak hoeft aan te brengen.
FAQ over de UV-index
De beste UV-index om bruin te worden is 0-2, omdat het zelden schade kan toebrengen. Onthoud echter dat een bruine kleur het eerste teken is van huidbeschadiging.
Door de vitamine D van de zon gaat je haar sneller groeien. Ook fijn voor je nagels, want die groeien gezellig mee. De zon stimuleert bovendien de aanmaak van keratine. Deze stof zorgt ervoor dat droog en pluizig haar weer kan herstellen.
De impact van de zonnestralen is wel minder intens, want er zit immers een glaslaag tussen de straal en onze huid. De UVA-stralen worden grotendeels tegengehouden door het glas, maar de vitamine D die we krijgen van de UVA- en UVB-zonnestralen pikken we ook vanachter glas mee. En dat is heel mooi meegenomen!
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
De bekende risicofactor voor huidkanker is teveel uv-straling. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
Glas vangt UV-straling weg, waardoor het wel warm wordt,maar je niet bruin wordt.
"Je verbrandt misschien niet, maar je loopt wel chronische zonschade op. Ook al word je snel bruin, zoek toch de schaduw op tijdens de heetste uren van de dag." Als je met je bleke huid nu toch richting de zon gaat, heeft ze nog wel een advies.
Nee, je kunt niet verbranden achter glas. Glas filter het UVB-licht dat je doet verbranden, maar niet het UVA-licht. En door het UVA-licht blijft ook achter glas de zon schadelijk voor je huid.