Wil je het traag garen of stoven, dan is een aardewerken schaal de beste optie, hoewel je ook een vuurvaste glazen schaal of een metalen schaal kan gebruiken. Metaal geleidt beter dan aardewerk of glas, dus wanneer je stukken rood vlees op korte tijd wil garen is een metalen bakblik de juiste keuze.
Een aardewerk ovenschaal houdt lang warmte vast en is daarom erg geschikt voor maaltijden die je lang warm wilt houden als je ze op tafel zet. Ook is aardewerk gemakkelijk schoon te maken en vaatwasser bestendig. Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien.
Braadslede of ovenschaal? Het verschil tussen een braadslee en een ovenschaal zit voornamelijk in het materiaal en de accessoires. Ovenschalen zijn vaak gemaakt van glas of aardewerk en missen meestal een rooster of deksel. Braadsledes zijn typisch van metaal of gietijzer zijn gemaakt.
Lekker schoon in glas
Glazen ovenschalen zijn ideaal schoon te maken. Geen gedoe met lastige restjes die achterblijven na het bereiden en bewaren van maaltijden. Bij glas is het een kwestie van afspoelen, de afwasmachine in en klaar!
Kies voor een ovenschaal die niet te zwaar is, dus liever een rvs (metalen) of glazen schaal dan een schaal van aardewerk (keramiek). Of gebruik twee kleinere ovenschalen in plaats van één grote. Kies voor een goede grip een ovenschaal met handgrepen of een extra hoge schaal.
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt.
Over het algemeen moet je op zoek gaan naar pannen die stevig zijn, maar niet zo zwaar dat ze moeilijk te hanteren zijn . Bakpannen zijn vaak voorzien van een antiaanbaklaag. Dit is meestal handig, maar betekent ook dat je geen gebakken goederen in de pan moet snijden, omdat dit krassen op de laag kan veroorzaken.
Een voordeel is dat voedsel dat in glas wordt gebakken geen smaak van de pan zelf opneemt, omdat glas een niet-reactief materiaal is wanneer u hitte toepast om te bakken. Het tweede voordeel is dat voedsel langer warm blijft nadat u het uit de oven haalt, omdat glas de warmte veel beter vasthoudt dan metalen pannen .
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
Ovenschalen goed afdekken
Gerechten die spetteren of bubbelen, zoals lasagne of een ovenschotel, kunnen de binnenkant van je oven behoorlijk vervuilen. Het is daarom slim om gerechten goed af te dekken met een deksel of aluminiumfolie tijdens het bakken.
We hebben al vastgesteld dat een braadpan in principe een extra grote ovenschaal is. Als u een ovenschaal of 9x13-inch ovenschaal hebt, kunt u dit gebruiken voor kleinere braadstukken zoals kip of wild . Voor een kalkoen van normale grootte kiest u een extra grote ovenschaal met relatief hoge zijkanten.
Niet alleen ovenschotels, maar ook lasagnes garen het best in een ovenschaal. Wanneer je een lasagne maakt, is een rechthoekige ovenschaal het meest geschikt om te gebruiken. Lasagnevellen zijn namelijk rechthoekig, waardoor deze precies in een rechthoekige schaal passen.
Zeer weinig ovens kunnen het hebben als je iets direct op de bodem van de ovenruimte plaatst. De brander (bij gasovens) of het verwarmingselement (bij elektrische ovens) zit er direct onder. Als je er iets direct op plaatst, zelfs iets kleins als aluminiumfolie, houd je de warmte vast.
De grootte van de ovenschaal hangt af van het aantal personen. Voor een huishouden van 1-2 personen is een schaal van 1,5 tot 2 liter vaak voldoende. Voor gezinnen van 4-6 personen is een schaal van 3 tot 4 liter ideaal.
Je kunt het beste de bakvorm invetten met bakspray of boter en het vet verdelen met een kwastje. Zodoende raak je elk hoekje en is de kans dat er wat blijft plakken het kleinst. Je kunt nog ervoor kiezen om de vorm na het invetten te bestuiven met wat bloem.
Bakpapier kun je gebruiken voor het bekleden van bakspullen, zoals ovenschalen, bakplaten en bakvormen. Het maakt invetten overbodig en voorkomt dat eten blijft plakken of aanbakt.
Hoewel glazen bakvormen vrij algemeen zijn, is het kiezen voor het materiaal verrassend genoeg niet de beste beslissing . Een cake die in een glazen pan wordt gebakken, zal aan de buitenkant sterker bruin worden en daarom droger en knapperiger zijn. In veel gevallen is uw cake in het midden mogelijk niet gaar.
Heb je geen taartvorm of bakblik bij de hand? Dan kan je een taart in principe ook bakken in een ovenschaal. Gebruik een glazen of stenen ovenschaal die breed en hoog genoeg is voor je taart.
Ovenschalen worden in de basis in drie materialen gemaakt: aardewerk (keramiek), glas en metaal.
Desserts zoals fruit cobblers, crisps en crumbles, maar ook hartige ovenschotels , worden het beste in een glazen schaal bereid. Het glas houdt de warmte beter vast, waardoor de schaal warm blijft en de schaal direct uit de oven op tafel kan worden gezet.
Ondanks de hoge temperaturen van uw houtoven, schilferen keramische bakschalen niet en geven ze geen schadelijke stoffen af . Keramische schalen kunnen ook in uw binnenkeukenoven worden gebruikt. De belangrijkste factor om te onthouden wanneer u een keramische schaal in een oven met hoge temperaturen plaatst, is de temperatuur van de keramische schaal.
4 - Aluminium bakjes
Zoals bekend zijn ook aluminium bakjes in de oven te gebruiken. Aluminium verpakkingen zijn namelijk warmtegeleidend en bestand tegen grote temperatuurverschillen. Het materiaal is licht en recyclebaar. Het wordt het meest gebruikt om koude maaltijden in mee te geven die je dan thuis kunt opwarmen.
Een ander iets om rekening mee te houden is voor hoeveel personen je regelmatig kookt. Een ovenschaal voor 2 personen heeft ongeveer een inhoud van 2 liter, terwijl een ovenschaal voor 4 personen richting de 5 liter gaat. Daarnaast is het handig om te bedenken hoe vaak je kookt voor extra gasten.
Aluminium wordt over het algemeen vereerd vanwege zijn uitstekende warmtegeleiding, terwijl staal de voorkeur geniet vanwege zijn duurzaamheid . In sommige gevallen kunnen bakplaten worden gedompeld in een antiaanbaklaag. Sommige van deze coatings zijn keramisch, andere zijn gemaakt van voedselveilige, gemakkelijk loslatende chemicaliën en weer andere zijn gemaakt van siliconen van voedingskwaliteit.
Ga voor een metalen taartvorm en geen vuurvaste ovenschaal. Metaal geleidt de warmte beter, waardoor je een krokantere bodem krijgt. Vul de quiche niet helemaal tot bovenaan. Laat nog 0,5 à 1 cm van het deeg vrij, want het zal nog krimpen.